Do Polska na nákup i taxíkem. Nefotit ceny! zní pokyn. Ale my fotili

14.03.2022 11:11 | Reportáž

I v Polsku se po vypuknutí rusko-ukrajinského konfliktu zvedla cenová hladina. Ale Čechům se nákup v Polsku stále vyplatí. Podnikatel Petr Sedláček opět zjišťoval polské ceny a například u cigaret či alkoholu se jedná o rozdíl desetikorun za jeden kus. Pro nákupy si dokonce někteří čeští důchodci jezdí taxíkem. A supermarket, kde fotil naposled, si už na dveře nalepil ceduli, že se uvnitř nesmí fotit. Co to bude znamenat? Pro podnikatele z pohraničí nic dobrého, říká Sedláček.

Do Polska na nákup i taxíkem. Nefotit ceny! zní pokyn. Ale my fotili
Foto: Petr Sedláček
Popisek: Ceny pohonných hmot v Polsku. Počítejte s kurzem 1 Zlotý za 5,24 Českých korun

Již před začátkem rusko-ukrajinského konfliktu se ti, kdo to nemají do Polska daleko, houfně vydávali raději nakupovat tam než do českých obchodů. Jak koneckonců svou fotoreportáží ukázal publicista a podnikatel Petr Sedláček. Podle jeho zkušeností byly polské obchody plné Čechů, hlavně potraviny a čerpací stanice. A to i tak, že pro zaměstnance obchodu byl problém zboží doplňovat. „Zaměstnanci měli na vozíku zboží, ale nemohli se k regálům přes tlačenici dostat. Nemohli zboží doplnit. Stáli uprostřed uličky, čekali a pomaličku se s vozíky k regálům prodírali,“ popsal situaci pro PL. Dodal, že se nakupující z Česka nechovali nějak nepřístojně, jen jich bylo velké množství.

„Ne že by bourali krám. Jen je jich plno. Dělají v Polsku rodinné nákupy. Jednou za týden zajedou do Polska, cestou nakoupí benzín a ušetří stovky korun. Například mléko berou Češi po kartonech. Některé značky cigaret jsou levnější o desítky korun. Každý si najde něco,“ řekl pro PL na začátku února. A již tehdy varoval, že tento trend bude smrtící pro české podnikatele z pohraničí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

10:45 Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

„Je plzeňské pivo pro Němce odlišné oproti tomu pro Čechy?“ Právě tato otázka v posledních dnech roz…