Do Polska na nákup i taxíkem. Nefotit ceny! zní pokyn. Ale my fotili

14.03.2022 11:11 | Reportáž

I v Polsku se po vypuknutí rusko-ukrajinského konfliktu zvedla cenová hladina. Ale Čechům se nákup v Polsku stále vyplatí. Podnikatel Petr Sedláček opět zjišťoval polské ceny a například u cigaret či alkoholu se jedná o rozdíl desetikorun za jeden kus. Pro nákupy si dokonce někteří čeští důchodci jezdí taxíkem. A supermarket, kde fotil naposled, si už na dveře nalepil ceduli, že se uvnitř nesmí fotit. Co to bude znamenat? Pro podnikatele z pohraničí nic dobrého, říká Sedláček.

Do Polska na nákup i taxíkem. Nefotit ceny! zní pokyn. Ale my fotili
Foto: Petr Sedláček
Popisek: Ceny pohonných hmot v Polsku. Počítejte s kurzem 1 Zlotý za 5,24 Českých korun

Anketa

Prožije Evropa letní prázdniny už v míru?

32%
61%
hlasovalo: 41724 lidí
Již před začátkem rusko-ukrajinského konfliktu se ti, kdo to nemají do Polska daleko, houfně vydávali raději nakupovat tam než do českých obchodů. Jak koneckonců svou fotoreportáží ukázal publicista a podnikatel Petr Sedláček. Podle jeho zkušeností byly polské obchody plné Čechů, hlavně potraviny a čerpací stanice. A to i tak, že pro zaměstnance obchodu byl problém zboží doplňovat. „Zaměstnanci měli na vozíku zboží, ale nemohli se k regálům přes tlačenici dostat. Nemohli zboží doplnit. Stáli uprostřed uličky, čekali a pomaličku se s vozíky k regálům prodírali,“ popsal situaci pro PL. Dodal, že se nakupující z Česka nechovali nějak nepřístojně, jen jich bylo velké množství.

„Ne že by bourali krám. Jen je jich plno. Dělají v Polsku rodinné nákupy. Jednou za týden zajedou do Polska, cestou nakoupí benzín a ušetří stovky korun. Například mléko berou Češi po kartonech. Některé značky cigaret jsou levnější o desítky korun. Každý si najde něco,“ řekl pro PL na začátku února. A již tehdy varoval, že tento trend bude smrtící pro české podnikatele z pohraničí.

I v Polsku dle Sedláčka po začátku války ceny rostou. Ovšem v půlce března jsou stále levnější než české. „Dnešní situace v Polsku je taková, že i tam dochází k postupnému zdražování, ovšem pořád se nám vyplatí nakupovat potraviny a pohonné hmoty tam, než kdekoliv u nás,“ míní. Markantní rozdíl je například u cigaret a alkoholu. U těch je podle Petra Sedláčka rozdíl mezi českým a polským obchodem až v řádu desetikorun za jednu láhev či jednu krabičku.

Ceny cigaret v Polsku
Zdroj: Petr Sedláček

 

Jak již Sedláček zmínil, při těchto cenách není divu, že lidé z pohraničí se nehrnou do českých obchodů, kde by platili vyšší ceny, mimo jiné i kvůli vyšší dani z přidané hodnoty. „Tyto cenové rozdíly jsou však samozřejmě smrtelné pro podnikatele z pohraničí, kteří, jak se zdá, naši vládu absolutně nezajímají, ovšem do budoucna to bude znamenat poměrně značný problém ve formě snížení daňových příjmů a nárůstů nezaměstnanosti Čechů, Moravanů a Slezanů,“ míní.

A vinu klade vládě Petra Fialy, kterou obviňuje z neschopnosti: „Je zcela patrné, že lidé, kteří jsou dneska u nás u moci, vůbec netuší co dělat s nastalou situací a kromě prázdných a nesmyslných hesel, neprodukují celkem nic podstatného, co by vlastním lidem, a to slovo ‚vlastním‘ bych několikrát podtrhl, tuto situaci ulehčilo... V polských obchodech je plno a v těch našich prázdno...“

Například benzín 95 stojí v Polsku necelých 7 polských zlotých, což vychází na cca 36,7 Kč za litr. Zatímco Češi tankují za čísla, která začínají čtyřkou. Cigarety pak stojí v přepočtu asi 76 až 81 korun, zatímco v Česku byste krabičku pod 100 korun hledali asi marně, obvyklá cena se pohybuje okolo 120 korun a výš. Ceny koneckonců můžete porovnat sami, pocházejí z centra Těšína  (Cieszyn), případně je srovnat s těmi o měsíc dříve. Jeden polský zlotý se podle kurzu prodává přibližně za 5,24 Kč.

Ceny před začátkem konfliktu

Podnikatel na svém výletu za nižšími cenami pozoroval, že u pumpy byla většina zákazníků z Česka. „Nával tak ještě nebyl, protože bylo ráno, v obchodech poměrně hodně Čechů, nicméně nejvíce jich tam je v sobotu a ve všední dny odpoledne,“ řekl pro PL. A dodal, že do Polska se vypravují i důchodci, kteří už mají problémy s pohybem. „Jezdí do marketů z české strany taxíky, čili nákup se i tak vyplácí,“ sdělil.

Polská pumpa
Zdroj: Petr Sedláček

A i Poláci si zřejmě všímají české pozornosti. V únoru Sedláček fotil v Kauflandu. Když chtěl fotit polské ceny o měsíc později, byl obsluhou upozorněn, že se fotit nesmí. Na dveřích se dle jeho výpovědi objevila nová cedule, která na nich ještě v únoru nebyla. Ceny v galerii tak pochází mimo jiné ze supermarketu Biedronka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …