Do protiislámské iniciativy se zapojili údajně i někteří čeští vojáci. Toto na ně teď může číhat v armádě

14.06.2015 18:10 | Zprávy

Do protiislámské ofenzivy části společnosti se už zapojili údajně i někteří čeští vojáci, účastníci misí NATO v Iráku a Afghánistánu. Svědčí o tom alespoň dopis, zaslaný jejich jménem na ustavující sněm Bloku proti islámu. Hrotící se situace v té části společnosti, kterou spojuje uniforma a příslušnost k ozbrojeným silám, však ministerstvo obrany nechává klidné. Na novodobé „křižáky“, jak už někteří lidé stačili pojmenovat v internetových diskuzích ty, kteří brojí proti muslimům (včetně vojáků), si zatím posvítit nehodlá.

Do protiislámské iniciativy se zapojili údajně i někteří čeští vojáci. Toto na ně teď může číhat v armádě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na letiště Praha-Kbely přiletěl vojenský speciál s ostatky čtyř českých vojáků, kteří v úterý zahynuli v Afghánistánu při útoku sebevražedného atentátníka

Podle mluvčího Stropnického resortu Vladimíra Lukovského totiž dopis odeslaný Bloku proti islámu není podepsaný. Nelze tak podle něj vyloučit ani jeho možný podvrh. „Nelze proto v této chvíli učinit závěr, že jeho autorem je aktivní voják nebo že dokonce vyjadřuje názor nějaké skupiny vojáků. Proto se zdržíme dalších komentářů,“ uvedl Lukovský pro ParlamentníListy.cz. 

Mluvčí však potvrdil, že v obecné míře vedení ministerstva obrany věnuje v rámci prevence možných rizik spojených s projevy extremismu v ozbrojených silách „dlouhodobě vysokou pozornost“. „Proti jeho případným nositelům je připraveno zasáhnout,“ sdělil Lukovský. To v praxi znamená, že se dozor nad „mravní bezúhonností“ provádí jak agenturním způsobem- tedy přes informátory Vojenské policie a Vojenského zpravodajství- kteří sledují na pokyn svých řídících orgánů své okolí, včetně kamarádů, kolegů a spolubojovníků. Což se týká i jednotek Aktivních záloh, ve kterých jsou rovněž vytipováváni vhodní „práskači“.

  • Dopis k přečtení ZDE

Hlášení na vojáky ze všech stran

Další z mnoha možností- jako se například stalo v roce 2009 u nadporučíka Jana Čermáka a praporčíka Hynka Matonohy- je udání a sběr informací o vojácích od osob a organizací, které s nimi spolupracují v rámci plnění svých úkolů. Tehdy přišla na armádu informace (pravděpodobně od civilní části Provinčního a rekonstrukčního týmu v afghánském Lógaru, spadajícího pod ministerstvo zahraničí) o tom, že oba velitelé nosí na přilbách namalované znaky jednotek SS, která patří mezi zločinecké organizace. „V minulosti již tak byl například ukončen služební poměr vojákům, kteří otevřeně propagovali sympatie neonacismu,“ potvrdil případ Lukavský.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

10:45 Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

„Je plzeňské pivo pro Němce odlišné oproti tomu pro Čechy?“ Právě tato otázka v posledních dnech roz…