Do protiislámské iniciativy se zapojili údajně i někteří čeští vojáci. Toto na ně teď může číhat v armádě

14.06.2015 18:10

Do protiislámské ofenzivy části společnosti se už zapojili údajně i někteří čeští vojáci, účastníci misí NATO v Iráku a Afghánistánu. Svědčí o tom alespoň dopis, zaslaný jejich jménem na ustavující sněm Bloku proti islámu. Hrotící se situace v té části společnosti, kterou spojuje uniforma a příslušnost k ozbrojeným silám, však ministerstvo obrany nechává klidné. Na novodobé „křižáky“, jak už někteří lidé stačili pojmenovat v internetových diskuzích ty, kteří brojí proti muslimům (včetně vojáků), si zatím posvítit nehodlá.

Do protiislámské iniciativy se zapojili údajně i někteří čeští vojáci. Toto na ně teď může číhat v armádě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na letiště Praha-Kbely přiletěl vojenský speciál s ostatky čtyř českých vojáků, kteří v úterý zahynuli v Afghánistánu při útoku sebevražedného atentátníka

Podle mluvčího Stropnického resortu Vladimíra Lukovského totiž dopis odeslaný Bloku proti islámu není podepsaný. Nelze tak podle něj vyloučit ani jeho možný podvrh. „Nelze proto v této chvíli učinit závěr, že jeho autorem je aktivní voják nebo že dokonce vyjadřuje názor nějaké skupiny vojáků. Proto se zdržíme dalších komentářů,“ uvedl Lukovský pro ParlamentníListy.cz. 

Mluvčí však potvrdil, že v obecné míře vedení ministerstva obrany věnuje v rámci prevence možných rizik spojených s projevy extremismu v ozbrojených silách „dlouhodobě vysokou pozornost“. „Proti jeho případným nositelům je připraveno zasáhnout,“ sdělil Lukovský. To v praxi znamená, že se dozor nad „mravní bezúhonností“ provádí jak agenturním způsobem- tedy přes informátory Vojenské policie a Vojenského zpravodajství- kteří sledují na pokyn svých řídících orgánů své okolí, včetně kamarádů, kolegů a spolubojovníků. Což se týká i jednotek Aktivních záloh, ve kterých jsou rovněž vytipováváni vhodní „práskači“.

  • Dopis k přečtení ZDE

Hlášení na vojáky ze všech stran

Další z mnoha možností- jako se například stalo v roce 2009 u nadporučíka Jana Čermáka a praporčíka Hynka Matonohy- je udání a sběr informací o vojácích od osob a organizací, které s nimi spolupracují v rámci plnění svých úkolů. Tehdy přišla na armádu informace (pravděpodobně od civilní části Provinčního a rekonstrukčního týmu v afghánském Lógaru, spadajícího pod ministerstvo zahraničí) o tom, že oba velitelé nosí na přilbách namalované znaky jednotek SS, která patří mezi zločinecké organizace. „V minulosti již tak byl například ukončen služební poměr vojákům, kteří otevřeně propagovali sympatie neonacismu,“ potvrdil případ Lukavský.

Ve specifických případech pak vojenští zpravodajci a bezpečnostní experti spolupracují s civilními (policejními) tajnými a speciálními složkami, např. Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu nebo Bezpečnostní informační službou. Stalo se tak třeba v kauze vojáka, který využil svých zkušeností a získaného bojového výcviku k tréninku boje v tzv. zelené taktice- tedy přepadů a léček- pro skupiny neonacistů.

Udání na vojáky i od sympatizantů neonacistů

Vojenská policie – mezi řadovými vojáky přezdívaná i podle zkratky jejich složky „vepři“- a vojenští špioni ale vycházejí při dozoru a udržování bdělosti nad příslušníky armády také z udání značně kontroverzních jedinců. Před třemi roky tak na udání zakladatele sudetoněmeckého krajanského sdružení Jana Šinágla (který udržuje podle celé řady médií, mj. serveru romea.cz také úzké vazby s neonacistickou složkou Sudetoněmeckého landsmančaftu Witikobundem) zrušilo pro pořádání dobrovolných vojenských cvičení s námětem opětovného odstoupení českého pohraničí Německu na základě přání sudetských Němců šmahem celou jednotku Aktivních záloh.

I když bylo vyšetřování vedeno i proti záložníkům, kteří na žádné dobrovolné srazy nejezdili, a nakonec bylo vše odloženo s tím, že se nejedná ani o trestný čin, ale ani o přestupek, byla celá jednotka na příkaz tehdejšího ministra obrany Alexandera Vondry zrušena. Části jejích členů- shodou okolností v civilu novinářů, kteří opakovaně psali o Vondrově úloze ve skandálu PROMOPRO- nebyly prodlouženy smlouvy s armádou.

„Typický případ vylití vaničky i s dítětem, a za situace, kdy Aktivním zálohám chybí 75 procent stavu a mají se ještě navyšovat. Vondra navíc jednal v souladu s přáním zástupce sudetských Němců, který byl v té době dokonce obžalován za popírání genocidy Němců proti Čechům během heydrichiády. To by se třeba v Polsku nebo na Slovensku stát nemohlo, tam by z toho byl politický skandál,“ míní bezpečností expert Petr Úpický.

Protože ani tři roky poté se současné vedení resortu obrany neodhodlalo k revizi tehdejšího Vondrova kroku vrátit, obrátili se v těchto dnech postižení záložníci, z titulu jeho funkce vrchního velitele armády, na prezidenta republiky. Celou kauzu jsou navíc připraveni dovést až k soudu. I kvůli pochybením předešlého vedení obrany, ze kterých hrozí současnému vedení resortu právní i politické problémy, je tak podle oslovených právníků nutné, aby všechna udání a informace na vojáky byla takříkajíc neprůstřelná. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…