Fischer nad propastí, kníže letí vzhůru. Právě vyšel úplně poslední průzkum

07.01.2013 10:10

Z posledního průzkumu k přímé prezidentské volbě vyšel jako největší favorit Miloš Zeman. Za ním se podle agentury SANEP seřadila poměrně vyrovnaná trojice - Jan Fischer, Jiří Dienstbier a Karel Schwarzenberg, z níž by měl vzejít Zemanův soupeř pro druhé kolo. To první se koná už tento pátek a sobotu.

Fischer nad propastí, kníže letí vzhůru. Právě vyšel úplně poslední průzkum
Foto: hns
Popisek: Jan Fischer versus Miloš Zeman

Anketa

Kdo získá váš hlas v 1. kole volby prezidenta?

36%
2%
4%
5%
hlasovalo: 21467 lidí

Z původně jasného favorita historicky první přímé prezidentské volby Jana Fischera se postupem času stává kandidát, který se bude strachovat, aby vůbec prošel prvním kolem. Alespoň tomu nasvědčuje nejnovější průzkum agentury SANEP, jemuž s výrazným náskokem vévodí Miloš Zeman. Bývalému předsedovi vlády i ČSSD by svůj hlas dalo 23,6 procenta dotázaných.

„Roli při rozhodování začala hrát během kampaně i určitá charismatičnost kandidátů. Na tomto poli získal poměrně zásadní postavení Miloš Zeman a má šance projít i jako vítěz do druhého kola. Ale dosáhl toho postupně a získal si to čitelným vystupováním. Přesvědčil i mnohé z voličů, kteří v něm zpočátku neviděli toho správného představitele naší země. On je ale přilákal i svým státnickým chováním a vystupováním,“ říká pro ParlamentníListy.cz ředitel agentury SANEP Oldřich Zajíc.

Zeman už je favoritem a náskok navýšil televizním duelem

„Ukazuje se, že Miloš Zeman je člověk pevných stanovisek a pevných názorů, což z něj učinilo v tuto chvíli největšího favorita. Bylo zajímavé sledovat jeho televizní duel s Janem Fischerem na FTV Prima, po jehož shlédnutí se část diváků podle našich zjištění přiklonila k názoru, že je lepší volit Miloše Zemana. To je obraz určitého zklamání části voličů z vystupování Jana Fischera, jehož rival vystupoval daleko jasnějším, srozumitelnějším i jistějším způsobem,“ upozorňuje Oldřich Zajíc.

Celý průzkum ZDE

Na druhém místě skončil v průzkumu s podporou 16,2 procenta další expremiér Jan Fischer. Tomu ovšem s blížícím se termínem voleb podpora neustále klesá a už se dokonce musí začít obávat o to, aby vůbec do druhého kola postoupil. Na záda mu totiž už mocně dýchají dva straničtí kandidáti. Místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier se 14,3 procenta a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, pro něhož se vyslovilo 14,2 procenta respondentů.

Vystřízlivění Fischerových příznivců

„Roli může hrát faktor, že voliči Jana Fischera byli zpočátku nadšeni jeho osobností, ale s výjimkou jeho premiérování s ním nebyly žádné politické zkušenosti. V průběhu kampaně ale došlo vlivem nejrůznějších vystoupení i vyjádření k jakémusi ochladnutí tohoto prvopočátečního nadšení. Navíc se ukázal v mnoha ohledech nejistý. Jak v názorech, tak v pohotovosti,“ vysvětluje ředitel agentury SANEP propad Fischerovy přízně.

Expremiér aby se nyní dokonce obával dua Dienstbier – Schwarzenberg, že ho někdo z něj sesadí i z druhého místa. „Svou roli u Jiřího Dienstbiera hraje jeho mládí, možná i jeho jméno, kdy si ho spousta voličů bude spojovat s jeho otcem, který patřil mezi velké osobnosti naší politické scény. Je to člověk, který je v politice někým novým. Nesbírá jen úplně levicové voliče, ale i mladé voliče,“ konstatuje Oldřich Zajíc.

Pětice kandidátů s mizivými šancemi

„Pan Schwarzenberg na sebe váže veškeré pravicové voliče, kdy hlavním nositelem pravicové informace není Přemysl Sobotka za ODS, ale právě předseda TOP 09. U pana Schwarzenberga hraje roli jeho důstojnost, serióznost i podpora od osobností z umělecké sféry, což mu pomáhá i mezi voliči,“ myslí si šéf agentury SANEP.

Zbývající pětice je seřazena ve vyrovnaném poli, ale se znatelným odstupem za silným kvartetem. Vede ho europoslankyně za KDU-ČSL Zuzana Roithová s 5,3 procenta, následuje kandidát ODS Přemysl Sobotka s 5,1 procenta, hudební skladatel a výtvarník Vladimír Franz se 3,9 procenta, předsedkyně strany Suverenita Jana Bobošíková se 3,4 procenta a herečka Táňa Fischerová s podporou 2,7 procenta dotázaných. Nerozhodnutých o své volbě je ještě 11,3 procenta respondentů.

Nerozhodnutí a příznivci outsiderů mohou uchystat překvapení

„Náš poslední průzkum ukázal, že je velké procento lidí, kteří jsou rozhodnutí jít k volbám, ale nemají svého favorita ještě jasného. Navíc možná někteří odhlédnou od kandidátů, kteří nemají šanci na zvolení. Existuje proto pořád dost velká skupina lidí, která může způsobit to, že do druhého kola projde naprosto nečekaná dvojice. Nemusí to tedy být Miloš Zeman proti Janu Fischerovi a o tom, kdo to nakonec bude, rozhodnou právě tito voliči,“ dodává pro ParlamentníListy.cz ředitel agentury SANEP Oldřich Zajíc.

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …