Hážou vidle. Němcová se cpala. Nový Kalousek! Ukecejte to. Andrej Babiš málem explodoval, zněla důležitá slova

25.04.2018 11:05

REPORTÁŽ „Když tady ukecáte Brabce, aby vzal hnutí a Schillerová vládu, nemám s tím problém. Mně určitě bude líp. Věřte mi, že mi bude líp!“ I to, že na funkci premiéra v žádném případě nelpí, rázně vysvětloval Andrej Babiš na setkání vlády s občany v Ostravě. A ke kauze Čapí hnízdo ujasnil: „Vznikl mandátový a imunitní výbor. A kdo se tam nacpal? Kalousek, Němcová, nový Kalousek Michálek, Valachová. Všichni lezli do spisu. Našli nějaký důkaz? Nenašli. Kdyby nějaký byl, tak by ho přinesli.“ Babiš vysvětloval, kdo do čeho „háže vidle“, kdo zaspal v čem a proč a popsal, koho musel ukecat, aby OKD nezbankrotovalo. „Dnes OKD funguje, nabírá lidi. Pokud byste znali někoho, kdo nemá práci, tak hledají 270 lidí,“ nasměroval nezaměstnané.

Hážou vidle. Němcová se cpala. Nový Kalousek! Ukecejte to. Andrej Babiš málem explodoval, zněla důležitá slova
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš podepisoval své knihy v Ostravě

„Za moji politickou kariéru nejraději jezdím do Moravskoslezského kraje. Nechci podlézat, ale je to tak. Vylezl jsem na Lysou horu, zažili jsme tu plno věcí,“ vysvětlil před stovkami lidí v plném sále Clarion Congress Hotelu v Ostravě premiér Andrej Babiš. „Měl jsem tu podnikatelské výzvy, na které jsem pyšný, například na OKD, které bylo v červnu 2016 na bankrot, pak jsem ukecal pana Kuču, aby se vrátil z důchodu a pomohl mi s tím. Dnes OKD funguje, nabírá lidi. Pokud byste znali někoho, kdo nemá práci, tak hledají 270 lidí. Mají jasný plán a jsem rád, že stát to má v majetku,“ dodal. Vysvětlil, že vláda jezdí do krajů ne proto, aby demonstrativně zasedla, ale řeší důležité věci. Řeč byla také o dostupnosti Ostravy. „Dálnice jsou, ale u rychlovlaků jsme zaspali dobu,“ poznamenal. Ujistil, že v řešení jsou stavby silnic. „Rudná, kde nás skandálně někdo vydírá, obchvat Třince… Měli jsme to udělat hned po revoluci,“ podotkl s tím, že teď jim aktivisté do práce „háží vidle“ a chvíli řešení potrvá. Na úvod Babiš zmínil i problematiku životního prostředí nebo nedostatek domovů pro seniory v regionu. „Pan hejtman má skvělé projekty, knihovnu, galerie, koncertní sál, ve Frenštátě investice do skokanských můstků. Všechno jsme to sepsali,“ ujistil. Ovšem, i kdyby na stůl hned dali peníze, podle Babiše by stejně zpozdila samotnou realizaci byrokracie a i to se musí změnit. Připomenul, že v průběhu návštěvy Ostravy se vláda setkala se starosty. „Někteří nám i vynadali, napsali jsme si úkoly a teď jsme tu s vámi,“ uvedl.     

Anketa

Jste spokojeni s prací Policie České republiky?

7%
93%
hlasovalo: 4947 lidí

„Založil jsem protikorupční hnutí za efektivní stát, dělám to zdarma“

Otázky při příchodu mohli lidé napsat na lístky, ty pak pokládal poslanec a pro tuto besedu i moderátor Aleš Juchelka. Jeden z prvních dotazů zněl takto: „Pane Babiši, před vstupem do politiky jste sliboval, že ukážete všem, že se dá politika dělat bez podrazů a zákulisních obstrukcí, tak proč se ucházíte o funkci premiéra před vynesením rozsudku o vaší nevině, když tvrdíte, že jste žádné zákony neporušil?“ „Ale já to principiálně odmítám,“ reagoval Babiš. „Ti, kteří to mají nastudované, a ti, kteří byli na Čapím hnízdě, jako můj přítel, důchodce Šikl, sedí ve čtvrté řadě… Choďte se tam podívat, na Čapí hnízdo! Už je tam miliarda,“ dodal. Aktuálně na farmě prý přivítali i čtyři autobusy z Moravy. „Kdybych nebyl v politice, nikdo o tom nikdy neslyšel. Proč na mě někdo křičí, že jsem zloděj? Copak jsem něco ukradl?“ rozjel se. „Já s tím nemám problém, když tady ukecáte Brabce, aby vzal hnutí a Schillerová vládu, nemám s tím problém. Mně určitě bude líp. Věřte mi, že mi bude líp. Nemám zapotřebí, aby na mě plno hejtrů pokřikovalo a že vybraní mediální aktivisti o mně budou říkat lži. Nastudujte si, co jsem udělal jako ministr financí, mám to na webu. Víc práce než všichni přede mnou, jsme jedni z nejlepších v Evropě,“ dodal. A vyjmenoval, že máme málo dluhů, vybral daně, zavedli kontrolní hlášení, EET atd. „Byla to účelovka, zboural jsem jim domeček, tu korupci! Četli jste Lidové noviny? Co tady bylo v nemocnici! Já nekradu, mě nikdo nemůže zkorumpovat! A já vadím!“ rozčiloval se Babiš. „Založil jsem protikorupční hnutí za efektivní stát, dělám to zdarma, všechny peníze posílám samoživitelkám,“ dodal. Zmínil, že pracuje 18 až 19 hodin denně, zboural systém levice–pravice. „Kdo zprivatizoval OKD? Tradiční demokratické strany s bohatou korupční historií. Si připomeňte, co tady bylo…“ A to už premiéra přerušil potlesk. K Čapímu hnízdu ještě podotkl: „Co se stalo po volbách? Vznikl mandátový a imunitní výbor. A kdo se tam nacpal? Kalousek, Němcová, nový Kalousek Michálek, Valachová. Všichni lezli do spisu. Našli nějaký důkaz? Nenašli. Kdyby nějaký byl, tak by ho přinesli.“ Ujistil, že po pozici premiéra nikdy netoužil. Řeč byla v úterý večer také o bytech OKD i o nájemném.

Andrej Babiš na setkání vlády v demisi s občany v Ostravě. Foto: Daniela Černá

Poslanec Aleš Juchelka moderoval besedu. Foto: Daniela Černá

Tradiční demokratické strany žvaní…

„Není jiné cesty než s ČSSD?“ zněl další dotaz. „Měli jsme v rámci klubu debaty. Byla alternativa, že SPD bude hlasovat nohama, takže nebudou přítomni hlasování. Ale jak jsme zjistili u našich voličů, tak se jim to nelíbí. Plno voličů mi nadává, že jsme zradili, že jdeme s ČSSD. Ale s kým to máme udělat? Já fakt nevím, když tradiční demokratické strany jen žvaní a nechtějí přijmout odpovědnost. Ať nám Piráti pomůžou s digitalizací!“ reagoval premiér a ujistil, že Brabec půjde vyjednávat ve středu. Zmínil pak důchodovou reformu a ministryně financí Schillerová hovořila o EET: „Nálady převažující ze strany podnikatelů byly vždycky pozitivní, jen se nedostaly do médií. Všechny podnikatelské svazy a komory dlouhodobě podporují EET,“ sdělila.
Ministr zdravotnictví se věnoval problematice v ostravské fakultní nemocnici, kde proběhlo výběrové řízení na ředitele a doporučil středeční Lidové noviny. „Zdá se, že pod vedením pana Němečka nebylo vše v pořádku,“ doplnil a odkázal na vyšetřování policie.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na setkání s občany. Foto: Daniela Černá

Členové vlády reagovali na dotazy, proč stát nežádal Švýcarsko o odškodnění ve věci Mostecké uhelné nebo co se dá udělat pro snížení daní střední třídy. Debata se vedla o důchodové reformě a navýšení důchodů nebo dávkách hmotné nouze. „Během 14 dnů až tří neděl budu dávat do vlády návrh novely zákona o státní sociální podpoře, kde všechna pravidla budou. Věřím, že zvítězí zdravý rozum,“ vysvětlila ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová. „Věřím, že když nastane doba, kdy se obchod s chudobou nevyplatí, tak se začnou majitelé baráků zbavovat. A pokud připravíme zákon o sociálním bydlení, byl by fond, který by umožnil baráky koupit zpátky obcím,“ dodala.

Ministr Richard Brabec měl další dobrou zprávu: „Laguny začaly vznikat v 70. letech minulého století. Jsou tu padesát nebo šedesát let. Když to všechno dobře dopadne, tak se jich na konci roku zbavíte. I poslední laguna bude vyklizená.“ Andrej Babiš pak zmínil i to, že uvažuje o přemístění některých úřadů do Ostravy. „Já to podporuji a čekáme, že kraj dá nějaký návrh.“

Mladí neumí nic! Paní, budou vyšší důchody!

Debata měla emotivní závěr, když se mikrofonu chopil jeden z místních občanů, kterého rozladilo, že se besedy neúčastní více mladých lidí: „Proč ti do čtyřiceti let nemají zájem se takové věci účastnit?!“ rozčiloval se před publikem a Babiš ho upozornil, že „mladý se hlásí“. Dotyčný se ale nedal a k němu se přidala další seniorka, která na vládu vystartovala: „My staří podporujeme mladé! Střední generace je ticho, když nejsou podnikatelé, jsou rádi, že mají robotu. A ti staří tu nepřijdou. Proč jste zrušili vojnu? Ti mladí, kdyby se něco stalo, tak nepřežijou. Neumí nic. V mateřských školách valí dětem do hlavy angličtinu místo toho, abyste je učili lásce ke zvířatům,“ servírovala výtky k současnému životu. Už za smíchu lidí v sále Babiš reagoval: „Já je učím, zvu je na farmu Čapí hnízdo!“ Přes potlesk pak už nebyl přiliš výrazně slyšet výkřik paní, která se pustila do debaty: „Žádná svoboda není!“ kritizovala a jedním dechem k tomu smetla i EU. To už premiér reagoval vážně. „Počkejte! Bojuju za naše zájmy, nechceme ilegální migraci, nechceme Dublin IV, chceme, aby naši lidi mohli pracovat v EU,“ vysvětloval. Jenže seniorka se rozčilovala dál na adresu mladé generace a nezabralo ani Babišovo ujištění, že důchody budou vyšší. „My jsme 21. nejšťastnější národ na světě. Paní, slyšela jste o tom? A je tu bezpečno a i ty služby fungují. Moravskoslezský kraj má obrovský potenciál. Fakt. Mám to tady rád. Uvidíte, bude to fungovat,“ přesvědčoval Babiš za bouřlivého potlesku a tím debata skončila.

Na setkání vlády v demisi s občany v Ostravě. Foto: Daniela Černá

Na místě byla i skupina aktivistů, později se přesunuli do sálu. Foto: Daniela Černá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …