Hodně jiné povídání: O milostném neúspěchu Zemana, i o tom, kdo by si zasloužil amnestii

28.12.2013 17:20

JINÝMA OČIMA Homosexuální zkušenost, problémy se sexem, rváčské manýry. Na to se ptal novinář Josef Brož roku 1998 tehdejšího předsedy ČSSD. Rozhovory, z kterých vznikla kniha, se jmenují Kdo je Miloš Zeman. Nyní autor pro ParlamentníListy.cz zhodnotil prezidentův vánoční projev, potažmo i jeho prezidentování.

Hodně jiné povídání: O milostném neúspěchu Zemana, i o tom, kdo by si zasloužil amnestii
Foto: Daniela Černá
Popisek: Zadumaný prezident

“Rozhodně nelze říct, v tom opravdu nesouhlasím, že by šlo o jeho nejhorší, ne-li přímo nejhorší prezidentský projev všech dob. Kolik bylo naprosto zoufalých projevů Václava Klause, a nepomohlo ani to, že se k tomu jako kikina ztopořil,” sdělil Josef Brož, autor asi první knihy o nejpropíranějším politikovi dneška. Vyšla v roce 1998 a jmenovala se Kdo je Miloš Zeman.

Otázky v knize

“Ne, velice rychle mě to přešlo. Patrně proto, že jsem to neuměl a ono je dobré si občas uvědomit, co člověk neumí,” odpověděl Zeman v roce 1998 na otázku, jestli psal ještě někdy milostné básně poté, co jednu napsal. Závěrečná strofa té první, kterou napsal pro svou jedinou dětskou lásku Janu Šoltovou, zněla: “Budeme mít domek svůj, já budu hrát na piáno a ty budeš vozit hnůj.” Pak, protože se dívka urazila, prý závěrečný verš změnil na: “A ty budeš anděl můj”, ale už to nepomohlo, a tak skončila jeho dětská láska.

Brož se pak Zemana zeptal, jestli měl nějakou homosexuální zkušenost. “Ne," zněla odpověď. Také přišla na přetřes otázka, jestli měl někdy problém se sexem. “Neměl jsem s ním problémy. Ani jsem nebyl nadprůměrně potentní. Myslím si, že v tomhle ohledu jsem byl naprostý průměr mužské české populace,” odpověděl.

Další články z rubriky JINÝMA OČIMA ZDE.

“Ještě ne, ale až zjistím, kdo je autorem bamberské provokace, tak mu zcela určitě rozbiju hubu a poprvé v životě budu trestně stíhán,” odvětil na to, jestli rozbil někomu hubu. Jak dodal, jemu nikdo ústa nikdy nerozbil.

Autor knihy o vánočním projevu Zemana

“Miloš Zeman se rozhodl navázat na republikánskou tradici. To, že většina novinářů žije v představě, že Klement Gottwald nebo Gustáv Husák byli lepší prezidenti, kteří stejně jako Václav Klaus, nebo Václav Havel, říkali něco o nějaké vizi při střízlivění populace, která to stejně neposlouchala, je zoufalé. Důležitý je akcent, v němž se prezident 'obrací k lidu', protože to byl právě 'lid', co ho zvolil. To je také velmi dobré. Za klad považuji i ten fond pro republiku. Vysmívat se tomu není právě na úrovni,” zhodnotil Brož.

A dále pokračoval: “Potíže nastávají ve chvíli 'sebehodnocení', a zde bych se shodl například s Istvánem Lékem v Lidových novinách, že to bylo velmi sebestředné, byl zde cítit opravdu rys 'sebechvály a obhajoby'. Prezident je pod velkým tlakem, a je dosti logické, že se obhajuje. Prezident Zeman ale bude muset být opravdu méně machiavellistický, více laskavý, a zároveň nefaulovat s vládou, která nemá důvěru. V tomto ohledu to bylo přání otcem myšlenky, jež nevyšla,” nastínil.

Srovnávání s Francií

Novinář Josef Brož žil jistou dobu ve Francii. A proto srovnává.  “Pokud by chtěl prezident získat popularitu vyšší, jež ovšem i přes pokles na úroveň pětatřicet procent není zdaleka nízká, chtělo by to více evropanství, nejen fangličkování, ale i konkrétní návrhy na změnu situace. Francouzský prezident Francois Hollande má patnáct procent a zasahuje v Africe, jakoby se nechumelilo. Doma by mohl Miloš Zeman vyhlásit přece jen jednu amnestii. Na všechny ty nespravedlivé exekuce, a to zpětně. Ví to vůbec pan prezident, jak žijí lidé? Protože společnost, kterou dusí tito paraziti, se nemůže ani nadechnout,” dodává.

Vyrovnání se s exekutory vnímá Brož jako jeden z hlavních úkolů prezidenta. “To je takový malý domácí úkol pro prezidenta 'všech občanů', které bude spojovat, jak bych si osobně sám přál,” říká Josef Brož, jenž je absolventem Université de Bourgogne, pracoval v českých denících Prostor, Český deník, Lidové noviny  a dalších. Dnes je na volné noze.

Kniha Kdo je Miloš Zeman vyšla v roce 1998 v nakladatelství Rybka Publishers a dnes ji lze sehnat asi jen v antikvariátech. Když Brož rozhovor se Zemanem dělal, byl redaktorem Lidových novin. Autorovi článku knihu půjčil nedávno zesnulý Egon Lánský, bývalý místopředseda vlády.

reklama

autor: Jan Rychetský

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …