Hradec ovládnou křesťané. I přes odpor veřejnosti

02.04.2012 13:21

V Hradci Králové známé sdružení Sion group se znovu rozrůstá. I přes množící se negativní reakce veřejnosti k chodu KC Sion po mateřské a základní škole od září otevírá školu střední. Sion High School kvůli zdržení s akreditací na Ministerstvu školství a tělovýchovy se nestihla zařadit do prvního kola přijímacích zkoušek. Druhé kolo však škola naplánovala na 2. května.

Hradec ovládnou křesťané. I přes odpor veřejnosti
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Podle mluvčí KC Sion se studenti mohou těšit na americký způsob výuky, z kterého čerpali inspiraci. „Nechali jsme se inspirovat americkými high school, pro které je typická široká škála předmětů a různých úrovní jejich náročnosti,“ uvedla mluvčí Kateřina Hegerovová s doplněním, že jedním z hlavních specifik bude možnost individuálního plánu šitého na míru každému studentovi podle jeho zaměření, možností a perspektiv.

Sion High School tak nabízí pět denních studijních oborů a jeden dálkový. Celková kapacita školy je 200 studentů. Jejím ředitelem se stal dosavadní ředitel mateřské školy tohoto sdružení Michal Řada. Dle jeho slov se škola bude nejvíce zaměřovat na praxi, protože je do života nejdůležitější. „Jelikož máme mateřskou i základní školu a spoustu zájmových skupin, tak chceme, aby studenti zejména pedagogického lycea organizovali různé akce a tím zjistili, co je pro praktický život nutné,“ řekl o hlavním poslání školy.

Právě zde se však sdružení nesetkává s pochopením vzrůstající skupiny obyvatelstva města. Ta pochybuje právě o onom přínosu do praktického života. „Když kluci na základce hrajou fotbal a jeden druhýho shodí, nebo ho v rámci hry kopne do nohy, je hra zastavena a musí přijít omluva s podáním ruky. Viděli jste to v nějakém fotbalovém zápase? Neumím si ani představit, jak by se na takového spolužáka dívali ostatní kluci třeba na střední stavebce,“ uvedla Petra Komanová s tím, že se nakonec svého syna rozhodla přihlásit na klasickou základní školu právě po zjištění fungování výchovy a výuky žáků na základní škole Sion.

Komenského škola hrou

Mateřská škola i základní škola Sion se drží hesla J.A.Komenského „škola hrou“. „Jenom hrou se všechno nenaučí. Obzvláště ne dnešní děti. Ty naopak potřebují tvrdou ruku, aby z nich něco vyrostlo. Co z nich vyroste při výchově, kdy můžou všechno, při vyučování sedí na zemi na polštářích a vlastně si jenom hezky povídají a zpívají si? Pro praktický život, který jim nastane po vystoupení ze základní školy, se stanou nepoužitelnými. To je podle mého jeden z důvodů, proč vlastně škola Sion otevřela i střední školu, aby zkrátka děti od nich měli kam jít,“ doplnila Petra Komanová.

Sdružení je také rozpačitě přijímáno kvůli jejich každoročnímu vystoupení na hradeckém Baťkově náměstí, kde předehrávají texty z bible a zpívají písně o Bohu a o Kristově vzkříšení. Každý rok sdružení také pořádá dětský lampionový průvod městem, který se mezi dětmi těší velké oblibě.  Jeho samotné vyznění však budí rozpaky. „Lampionový průvod je pro děti hezká záležitost. Ono to i v té tmě opravdu hezky vypadá, nesmíme ale zapomínat na to, že celý průvod má symbolizovat Mojžíše a jeho cestu z Egypta,“ uvedla Jana Virtová. „Pro mě je celé sdružení zkrátka moc pánbíčkářské, proto bych svoje dítě k nim do mateřské, ani základní školy nedala,“ doplnila dále.

Město ve městě

Sdružení Sion group si v Hradci Králové vytváří a vychovává svoji početnou komunitu. „Působí vlastně jako takové město ve městě. Děti k nim chodí do mateřské školky, na základní školu, do družiny, na kroužky a i čas, který by měl patřit samotným dětem, tráví v budově sdružení v různých volnočasových aktivitách. Kromě své rodiny se ty děti s nikým jiným nestýkají. Je to jasný psychický nátlak na děti, co mají přijmout za své, a myšlenka Boha je jim nenásilně vtloukána do hlav. Můj názor je ten, že každý by se měl svobodně rozhodnout, zda bude věřit, ale děti z tohoto sdružení tuto možnost nedostávají,“ uvedla Jana Virtová.

Sdružení Sion za důležitou součást výchovy považuje dodržování etických a křesťanských hodnot, pro tyto účely zařazuje do výuky předměty etická a biblická výchova. Studenty střední školy tyto předměty tedy neminou. Na střední škole nebudou učit jen čeští učitelé. Pedagogický sbor základní školy, který plynule přejde k výuce na škole střední, doplní několik amerických učitelů, kteří v Hradci působí od září minulého roku.

„Jejich přidanou hodnotu zažíváme už dnes. Kromě toho, že je každý z nich rodilý mluvčí, učí nás také novým přístupům. Do hodin nechodí pouze proto, aby si to odučili, ale proto, že své povolání berou jako poslání,“ uvedl ředitel Sion group Denis Doksanský.

Sion group patří ke sboru nejstarší reformní církve, Jednoty bratrské, která byla založena roku 1457 ve východočeském Kunvaldu. V Hradci Králové působí sbor od roku 1990 a mezi jeho hlavní činnosti patří založení a provozování speciální mateřské a základní školy. Od září letošního roku i provozování střední školy.

{relatedarticles title="Psali jsme:" articles="187974,188490,198008"

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Hübsch

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …