Hubu držet! Došly instrukce od Babiše. Toto se dělo za zavřenými dveřmi v hnutí ANO

13.11.2018 14:03

V nezáviděníhodné situaci se ocitla bezmála osmdesátka poslanců hnutí ANO. Novináři pochopitelně chtějí jejich jakákoli vyjádření k nejnovějšímu vývoji v kauze jejich šéfa, předsedy vlády Andreje Babiše. Jenže poslanci ANO, i kdyby snad chtěli něco říci, musí mlčet. Podle zjištění ParlamentníchListů.cz dostali jasné „doporučení“.

Hubu držet! Došly instrukce od Babiše. Toto se dělo za zavřenými dveřmi v hnutí ANO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Politická scéna i veškerá média jsou na nohou. Seznam TV v pondělí večer zveřejnila výpověď premiérova syna Andreje Babiše mladšího v kauze Čapí hnízdo. Mělo jít o únos na Krym a další neméně šokující tvrzení.

Premiér se k věci velmi stručně vyjádřil na sociálních sítích více než 12 hodin po zveřejnění reportáže a již několik hodin se dle ČT očekává jeho brífink A tím to nejspíš celé skončí.

Poslanci hnutí ANO, kterých je vedle Babiše dalších 77, dostali na úterním dopoledním zasedání jejich sněmovního klubu přísného bobříka mlčení. ParlamentníListy.cz to zjistily od tří členů klubu a další to potvrdili.

Anketa

Měl by Andrej Babiš po slovech svého syna odstoupit z postu předsedy vlády?

12%
88%
hlasovalo: 36212 lidí

Dle zjištění redakce bylo na klubu ANO dusno, panovala značně nervózní atmosféra a byla znát nejistota, co teď bude.

Poslanci se toho ale moc nedověděli. „Faltýnek všem přečetl esemesku od šéfa a pak hlavně padlo důrazně, že máme mlčet, držet hubu. Nikdo se k tomu nesmí vyjadřovat a na cokoli reagovat. Pak ještě, že všechno, co Slonková natočila, je špína, manipulace a hnusná kampaň. Toť vše v kostce,“ řekl ParlamentnímListům.cz pod podmínkou anonymity jeden z členů poslaneckého klubu hnutí ANO. Několik dalších tyto informace potvrdilo.

Další z poslanců ANO nám však později řekl, že to bylo jinak. "Předseda klubu jen přečel oficiální stanovisko premiéra a klub za ním stojí. Řekli jsme, že to nebudeme komentovat a počkáme na návrat Andreje Babiše do Prahy. Bylo tomu věnováno asi 15 minut," sdělil další zdroj.

Na rozdíl od předchozích kauz spojovaných se současným premiérem, je situace vůbec poprvé mimořádně vážná. Nikdo neví, co bude. Mezi poslanci ANO a funkcionáři v regionech se mluví o tom, že Seznam TV nezveřejnila všechno naráz a bude pokračovat. Tedy, pokud to bude potřeba. V kuloárech hnutí od úterního dopoledne kolují spekulace, že Babiš „to má za pár“. 

Radost z toho nejspíš moc nikdo nemá, poslanci nevědí, co bude, zda by to znamenalo nové volby, či nikoli. Jak vše dopadne, se možná ukáže už v příštích dnech či hodinách.

Jak ParlamentníListy.cz rovněž zjistily (viz ZDE), Babišův politický život visí na vlásku a mezi poslanci se už skloňuje jméno možného nástupce na postu premiéra. 

Babišovým politickým životem otřásá aktuální vývoj v kauze Čapí hnízdo. Televize Seznam Zprávy v pondělí večer publikovala půlhodinovou reportáž novinářů Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka, kteří vypátrali Babišova syna Andreje ve Švýcarsku. 

Andrej Babiš mladší v rozhovoru s nimi uvedl, že byl zaměstnancem Agforertu Petrem Protopopovem unesen na Krym. Prý dostal původně na výběr, že bude buď zavřen na psychiatrickou kliniku nebo pojede na “prázdniny”. Logicky si tedy vybral nucené prázdniny a záhy se ocitl na Krymu. Později ho převezli do Bratislavy, odkud podle svých slov autobusem utekl do Švýcarska.

Premiérův syn též dle citace jeho údajného emailu novinářce Slonkové sdělil, že ohledně Čapího hnízda podepsal nějaké dokumenty, ale neví, co podepisoval. S firmou, jak přiznal na videu, prý měl “technicky něco společného”, podle svých slo si to přečetl v tisku.

Sám premiér, který je v současné době na služební cestě v sicilském Palermu, v úterý odpoledne na tiskovém brífinku ve vystoupení plném emocí sdělil, že celou věc považuje za odpornou a řekl, že by za všechny své děti dal život. 

Podle Babiše jen bezcitní fanatici můžou zpochybňovat zdravotní stav jeho dětí. V reportáži jeho synovi podle něj kladli sugestivní otázky, aby dostali „ty správné“ odpovědi (více ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…