Ištvan v ČT: Rozhodnutím nejvyššího státního zástupce vyšetřování nekončí

26.07.2013 14:20

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zrušil trestní stíhání exposlanců ODS v kauze údajné korupce a uplácení. Olomoucké státní zastupitelství v čele s Ivo Ištvanem nyní bude muset přeformulovat skutky tak, aby stíhání mohlo pokračovat, jinak celá kauza skončí.

Ištvan v ČT: Rozhodnutím nejvyššího státního zástupce vyšetřování nekončí
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Ivo Ištvan, vrchní státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci

Dozorového olomouckého vrchního státního zástupce Ištvana rozhodnutí nepřekvapilo. "Pokud jde o zrušení stíhání tří exposlanců, tak tuto možnost jsem jako vysoce pravděpodobnou s ohledem na rozhodnutí Nejvyššího soudu avizoval již před týdnem," uvedl.

Ištvan v České televizi ujistil, že rozhodnutí Nejvyššího státního zastupitelství neznamená, že olomoucké státní zastupitelství dá od případu ruce pryč a kauza skončí.

Stejně se vyjádřil i šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta. "Určitě se nevzdáváme, budeme muset ty zahajovačky (usnesení o zahájení trestního stíhání) upravit a už na tom samozřejmě pracujeme. Chceme, aby to pokračovalo dál, pak ale bude záležet na názoru státního zástupce, který nyní vyšetřování vede a my pro něj shromažďujeme důkazy," uvedl pro Právo.

S nynějším Zemanovým rozhodnutím o zrušení obvinění trojice exposlanců prý rovněž počítal. "Tam ani nešlo přes rozhodnutí Nejvyššího soudu jít jiným způsobem než stíhání těch tří zrušit, jiná cesta tedy nebyla," konstatoval Šlachta.

Podporu považuje Ištvan za samozřejmou

Ištvan se ve čtvrtek sešel s prezidentem Milošem Zemanem, který jej pozval k sobě na Hrad, aby mu následně vyslovil podporu. Nevidí na tom nic špatného, ačkoli sklidil kritiku z mnoha stran. "Já jsem dostal pozvání na Hrad, nevěděl jsem, co je důvodem této schůzky, takže nebyl důvod takovouto schůzku odmítnout, šlo by o projev neomalenosti. Takže jsem pozvání přijal. Na schůzce pan prezident vyjádřil podporu nezávislému vyšetřování kauzy, na které pracuje zdejší zastupitelství," popsal okolnosti schůzky olomoucký státní zástupce.

Podporu nezávislému vyšetřování podle Ištvana vyjadřuje nejen prezident, ale i politici, veřejnost a média. Takovou věc považuje za samozřejmou a nemůže podle něj nijak ovlivnit samotné vyjádření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …