Jandák smeká klobouk před Töpferem. Je to talent

28.02.2012 18:01

Senátor za ODS Tomáš Töpfer se jako nový ředitel Divadla Na Vinohradech nelíbí každému. Umělecký šéf scény Martin Stropnický již podal výpověď a stejně tak i jeden z klíčových herců souboru, Ladislav Frej. Tomáše Töpfera se překvapivě zastal bývalý ministr kultury a poslanec ČSSD Vítězslav Jandák.

Jandák smeká klobouk před Töpferem. Je to talent
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítězslav Jandák

Herci Martin Stropnický a Ladislav Frej se rozhodli odejít z Vinohradského divadla. Důvodem je Tomáš Töpfer a jeho připravované kroky. Martin Stropnický končí k 1. dubnu jako umělecký šéf, Ladislav Frej jako pracující důchodce může odejít kdykoliv. Jedním z hlavních důvodů obou umělců k opuštění scény je zrušení připravované inscenace Amadeus, kterou zastavil právě Töpfer.

V divadelnictví je to formát

Tomáše Töpfera se překvapivě zastává Vítězslav Jandák, přestože patří do jiného politického tábora.  „To nemá nic společného s politikou. Tomáš Töpfer prokázal talent, v divadelnictví to je opravdový formát a je to úspěšný ředitel, což dokázal v divadle Na Fidlovačce. Obohatil Prahu o scénu, která dvacet let chátrala a vytvořil z ní úspěšné a navštěvované divadlo. Kloubouk dolů. Pokud mám být objektivní, nemohu k tomu říct nic negativního. Prostě Töpfer, Heřmánek, Honza Hrušínský založili a udrželi v dnešní době divadla. A pokud někdo namítne, že dostávávají dotace, tak to je běžné v celém světě a navíc ty dotace nejsou nijak závratné,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Jandák.

Za zásluhy to nebylo

Jandák také odmítá, že by Töpfer jako senátor ODS dostal divadlo za zásluhy. „Považuji to za nesmysl. Navíc si nemyslím, že vést dneska divadlo je nějaká mimořádná odměna. Lidé budou za chvíli počítat, jestli mají na chleba a do divadla se příliš nepohrnou. Proto musí být repertoár tak kvalitní, aby si lidi třeba odepřeli řízek a šli na kulturu,“ myslí si Jandák.

To, že Töpfer zrušil přípravu inscenace Amadea, Jandáka nijak nepohoršuje. „Myslím, že má právo změnit dramatický plán, asi se mu to představení nehodí do koncepce. On a jenom on bude nakonec odpovědný za to, jestli bude divadlo úspěšné, nebo ne. Vyhrál výběrové řízení a může si tvořit repertoár, stejně jako si může stavět soubor,“ tvrdí bývalý herec a stínový ministr kultury.

Frej a Stropnický se chytnou jinde

Senátor Tomáš Töpfer se funkce ředitele Divadla na Vinohradech sice ujme až 1. září, ale do jeho chodu už zasahuje. Den po svém jmenování zrušil dlouho připravovanou hru Amadeus, kde měl hrát císaře Ladislav Frej.

„Töpfera jsem nikdy nemusel, ale že tu hru zakázal, považuji za nehorázný čin. S tím člověkem nechci nic mít, je to idiot, to raději půjdu o dům dál. Ať jde Töpfer do pr...e,“ řekl Frej pro deník Blesk. „Töpfer se chová jako ředitel zeměkoule. A vůbec nerozumím tomu, kde to sebevědomí bere. Vždyť je to platfusák a na jevišti obrovský lenoch!“ sdělil Frej Blesku.

Stropnický, jako bývalý velvyslanec v Portugalsku a ve Vatikánu, je diplomatičtější. Ke zrušení příprav na Amadea jen prohlásil, že s takovým postupem nesouhlasí a podává výpověď.

Z roztržky Jandák také problém nedělá. „Třeba si s Láďou Frejem nesedli. Ale jak Frej, tak Stropnický nebudou mít problém se uchytit v jiném divadle. Osobně si myslím, že rotace herců po scénách je naopak oživením,“ vyvstěluje svůj pohled na celý medializovaný případ Jandák.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …