Je to lepší než za komunistů. Až na nápady této vlády, říká naštvaný vinař

03.06.2012 22:45

PŘÍBĚH Ivan Váňa začal sázet vinice v roce 1967. Jeho počínání bylo sledováno bedlivým okem, protože révu obdělával i na rekultivované půdě po těžební činnosti v Severočeském hnědouhelném revíru. Dnes patří zdejší víno jedno k nejlepším a svou vinici zde má i prezidentský pár. Přestože se podle majitele Českého vinařství Chrámce máme všichni lépe než za komunistů, sám se nesmiřuje s nárůstem byrokracie, spotřební daní a rozdílnými pravidly v rámci Unie, kvůli kterým se po zdražení vína naštvou miliony Čechů.

Je to lepší než za komunistů. Až na nápady této vlády, říká naštvaný vinař
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vláda ČR

V havířské krajině působí pětačtyřicet let a od roku 1991 má soukromý podnik. „Těšil jsem se, že po pádu komunismu ubyde lejster. Ale ono jich neubylo, ale spíš dvakrát přibylo,“ podotýká s tím, že samozřejmě co se týče dotací pro zemědělce, ty jsou nějak nastavené a žádný zázrak s tím nikdo neudělá. „Já ale razím zásadu, že dotace by vůbec neměly být, abychom my Češi mohli předvést, co umíme. Když mají Francouzi a Američané lepší podmínky, je jasné, že se jim podniká lépe,“ uvádí pro ParlamentniLity.cz.

Zbytky na tom mají být lépe?

Nejvíc mu vadí spotřební daň na tiché víno. „Jsem proti tomu. Poškodí to 10 až 15 tisíc vinařů a naštve miliony lidí, kteří ten nápoj mají rádi,“ říká. Tichá vína jsou přírodně vykvašená nesycená vína, na které se vláda rozhodla zavést spotřební daň 10 korun na litr. „Víno by se nám zdražilo o dvanáct korun, ale už ne těm zahraničním dovozovým, protože ty sem většinou vyvážejí přebytky,“ nelíbí se mu nerovná startovní čára před českým zákazníkem. V žádné vinařské zemi, kde se pěstuje vinná réva, spotřební daň na tichá vína není. Vláda tak svým vlastním zemědělcům podobnými nápady snižuje konkurenceschopnost, zdražuje domácí sortiment a podporuje jeho dovoz odjinud.

Jinak Ivan Váňa nepatří mezi věčné morousy a stěžovatele. „Loni nám víno zmrzlo, letos jsme také měli menší škody, ale na přežití to bude,“ neztrácí pozitivní myšlení. „Víte, já si myslím, že všichni jsme na tom na jednu stranu lépe než kdysi. Vždyť se koukněte na ta srovnaná pole – úroveň strojů se přece rozhodně zvedla. To by člověk musel být slepý,“ poukazuje do dálky. Podle něj si opravdu nemá dnes kdo skutečně stěžovat – i spodina se má lépe než za komunistů, kdy prostě museli jít makat. „My Češi už nadáváme patnáct století, od té doby, co jsme sem přišli. Vždycky jsme na chvíli ohnuli záda, ale pak se z toho zas dostaneme,“ shrnuje pro ParlamentníListy.cz vinař.

K ministrovi nelze strčit kdekoho

Myslí si, že v politice, která jeho podnikání ovlivňuje, je chyba v tom, kdo radí ministrovi. „Fuksa byl slušný, dostal se do toho. Bendla osobně neznám, vím, že byl hejtman a toho asi dělal dobře. Víte, on je třeba někdo schopný ministr, ale strčí k němu náměstky z koaličních stran a on pak takový chlapec třeba nic neumí. Hlavní jsou ti lidé pod ním, ti musí být odborníci,“ domnívá se a dodává, že pochopitelně ideální by bylo, kdyby ministrem byl politik, který je zároveň odborníkem na danou oblast.

  • Více autentických příběhů ParlamentníchListů.cz ZDE

Ivan Váňa je vinařem, kterému se během několika desítek let podařil v podstatě husarský kousek, jemuž málokdo věřil. V Českém středohoří se sice vinná réva pěstuje již více než tisícovku let. V roce 1374 udělil Karel IV. severočeskému Mostu Pražské viniční právo a lahodný mok se začal vyvážet i do Saska. Vinná pole nadobro zmizela po první světové válce, zůstaly po nich ale pěkné čedičové terasy, které přežily. Ivan Váňa měl už v roce 1972 jednačtyřicet hektarů vinic, které po pěti letech rozšířil na teplé svahy na vrchu Špičák v Rudolicích a v roce 1978 se réva vinná stala i rekultivační plodinou po těžbě hnědého uhlí - na vinici Barbora na výsypce lomu Hrabák v Čepirozích u Mostu. V roce 1983 už jde o 112 hektarů vinných prstenců kolem okresního města. Jeho společnost České vinařství Chrámce, s. r. o., je dnes největším výrobcem vín z vlastních hroznů v Čechách. Dočkala se již řady ocenění na domácích i mezinárodních výstavách. Vína vyrobená z hroznů ze sklizní v letech 1997, 1999, 2000 a 2002 a 2003 jsou velmi kvalitní a dnes patří k nejlepším v České republice. Proto se prý nadále snížily výnosy hroznů, aby sklizeň byla vždy velmi kvalitní a vysoká cukernatost hroznů zajistila výrobu vín s přívlastkem - kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů a ledové víno.

Za velkou práci pro město Most a jeho krajinu považuje Ivan Váňa obnovení vinic v tradičních polohách na Širokém vrchu a Hněvíně, kde jsou zmiňované zachovalé čedičové terasy ze středověku. Zaujaly i prezidenta Václava Klause s chotí Livií, kteří zde v roce 2004 vysadili sazenice Ryzlinku rýnského na obnovené „Nebeské vinici u černé borovice“ na vrchu Hněvín. Vinice nese název Livia.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …