Jméno jede všude. „Slavný“ řidič: Prověřování kolem ČT

21.03.2023 10:05

Už ve čtvrtek se objevilo video z Václavského náměstí, na němž městská policie nejdříve domlouvá a pak pokutuje řidiče, který nesprávně zastavil. A strážník v něm říká: „Pokud jste ten, kdo si myslím, že jste, chovejte se trošku... Jo?“ ParlamentníListy.cz se od zdrojů z mediálního a politického prostředí dozvěděly identitu dané osoby a snažily se informace ověřit. Ovšem jméno údajného řidiče se v mezičase šíří sociálními sítěmi. Moderátor ČT se nakonec přiznal.

Jméno jede všude. „Slavný“ řidič: Prověřování kolem ČT
Foto: Repro MP Praha
Popisek: Záběry z Václavského náměstí od MP Praha

Anketa

Měla by být Markéta Pekarová Adamová odvolána z funkce předsedkyně Sněmovny?

98%
2%
hlasovalo: 38682 lidí
Ve čtvrtek 16. března zveřejnila Městská policie Praha video z nočního zásahu na Václavském náměstí. Na videu strážník peskuje řidiče, který neohleduplně zaparkoval na přechodu. A muž, jehož tvář je na videu rozmazaná a jeho hlas je změněn, si stěžuje, že na něj je strážník arogantní. „A navíc ještě lžete,“ doplnil řidič vozu značky Audi. Strážník si pak od něho vyžádal občanský a řidičský průkaz a také osvědčení o registraci vozidla. Během celého zákroku byl řidič poněkud konfliktní a stěžoval si, že je strážník arogantní. „Já jsem neparkoval na přechodu, já jsem stál tady, měl jsem velmi důležitou věc a chtěl jsem za minutu odjet. A váš kolega, jak se choval. Já jsem neparkoval na přechodu,“ argumentoval dotyčný.

Co se týče pokuty, muž požadoval „aby mu poslali složenku“, ale nechtěl nic podepsat. „Tak tam udělám křížek a kolečko, to je třeba můj podpis,“ hádal se. „Pokud jste ten, kdo si myslím, že jste, chovejte se trošku... Jo?“ nastínil strážník, že se jedná o známou osobnost. „Prosím? A dost! A dost! Já už vás mám dost! Opravdu toho mám dost!“ nereagoval na tento pokus řidič vůbec pozitivně. A volal telefonem pro příjezd „kontrolního orgánu na dva arogantní strážníky“.

„Pane řidiči... jako dýchat vám je asi zbytečné dávat, ale test na drogy by nebyl špatný,“ řekl pak jeden ze strážníků, což odvozoval z řidičova chování a obviňování. „Pán tady zastavil na V13, před přechodem pro chodce, přišel jsem ze strany spolujezdce, spustil jsem si červenou svítilnu, zaklepal jsem, naznačil jsem mu, aby odjel, pán se rozjel, zastavil tady na přechodu pro chodce, a začal tady křičet a obviňovat mě, že nejsem žádný strážník, žádný policista, že nemám pravomoci, takže jsem si spustil videozáznam,“ popsal celou situaci strážník.

Muž pak vedoucímu strážníků popisoval, jak zastavil na bílých pruzích a tuto chybu uznal. Ale když viděl, že strážník natáčí, tak řekl: „Tak ale to mi nepřipadá úplně správný.“ Strážníkův kolega na něho prý řval, když byl zrovna s kamerou jinde. Následovala rekapitulace epizody „křížek kolečko“ a obviňování, že strážníci lžou.

„Pane inspektore, já jsem sám vašeho kolegu vyzval, aby mi tu pokutu dal. Protože mi vadilo arogantní chování. Že mi vadilo, že mi bouchá na okno. Že pak na mě takhle ukazuje, ať jedu. Já jsem k němu přijel, stáhl okýnko, chtěl jsem to s ním vyřešit, vysvětlit mu situaci, vysvětlit mu, proč jsem tady byl. To ho vůbec nezajímalo, začal na mě ječet, doslova ječet. A tvrdil, že to bylo proto, abych ho dobře slyšel. Jo, fajn. Pak tvrdil, že nekřičel. Jo, dobře. Mně to prostě vadí. A on na mě začal řvát, že jsem se koukal do mobilu a (neslyšitelné),“ popisoval řidič situaci a nakonec se dostal k tomu, že vyzval strážníka, aby mu kvůli strážníkovu arogantnímu chování dal pokutu a neřešil přestupek domluvou.

Kromě toho se řidič odmítl podrobit testu na drogy, takže na místo byla přivolána Policie ČR. A jako poslední ještě strážník odjíždějícímu řidiči vytkl nepřipoutání se. Což už ovšem na místě řešit nechtěl.

Videem se zabývaly jak Novinky.cz, tak iDnes.cz. Oba deníky hovoří o známé tváři, případně veřejně známé osobě. Video je také hojně sdílené na sociálních sítích, kde ho vyvěsil zakladatel Seznamu Ivo Lukačovič s pobavenou poznámkou „Ty vole, víte, kdo to je?“, která naznačuje, že se jednalo o veřejné tajemství. Další uživatelé řidiče identifikují jako moderátora ČT, Jakuba Železného. Podle dikce i podle chování.

Jako Jakuba Železného identifikuje řidiče z videa i člen RRTV Vadim Petrov. „Taky bych řekl, že to je Jakub Železný. Tak on se k tomu jistě přizná, pokud to byl on a vysvětlí to. Asi byl přetažený. To vypětí posledních měsíců – volby prezidenta, válka na Ukrajině a vůbec odpovědnost za ty západní hodnoty... všechno si vybírá svou daň. Jak říká policista na konci. Nebyl by ale od věci test na drogy,“ píše na facebooku.

Informaci, že se jedná o Jakuba Železného se ParlamentníListy.cz dozvěděly ze zdrojů z mediálního prostředí a také z prostředí jedné vládní strany už v neděli. Od té doby se redakce snažila tuto informaci potvrdit či vyvrátit. Kontaktovali jsme moderátora ČT jak telefonicky, tak prostřednictvím SMS zpráv. Na tyto pokusy o kontakt Jakub Železný do doby publikování článku neodpověděl. Rovněž jsme kontaktovali Českou televizi se žádostí o vyjádření, kterého se nám do doby publikace taktéž nedostalo. Na sociálních sítích, na kterých je aktivní, se moderátor ČT taktéž nevyjádřil, aby podezření rozptýlil, ačkoliv byl uživateli několikrát označen.

E-mail zaslaný mluvčí ČT Karolíně Blinkové redakcí PL

AKTUALIZACE: Deník Blesk s Jakubem Železným udělal rozhovor. Nyní je ovšem na serveru video nedostupné. Zachovalo se ovšem na sociálních sítích. Železný v něm prohlašuje, že „vůbec neví, o co se jedná“ a omlouvá se. Ani když reportér opakuje detaily ze zastavení policisty. „Nevím, o co se jedná,“ tvrdí Železný.

„Tohle se úplně nedá zapomenout,“ namítá reportér Blesku. „Jasně. A jestli mě necháte v klidu odejít...“ odpovídá Železný a znovu opakuje, že se vyjádřit nechce, protože neví, o co se jedná. Reportér reaguje, že se mu okolnosti snaží připomenout. A znovu slyší „já vůbec nevím, o co se jedná“. „Ještě něco, nebo můžu jít?“ zeptá se moderátor nakonec a pak už na dotazy nereaguje. Video je opět přístupné.

Železný nakonec dnes krátce po poledni učinil doznání. „Včera mě ‚přepadla‘ bulvární TV (její právo) k jakémusi videu. Nechápal jsem. Tak jsem dnes shlédl: Vteřina, kdy se dovíte: blízký se neuzdraví. Zastavíte. Blbě. Strážník hned řve. PAK zapne kameru. (A MP video sestříhá). I tak měla má reakce být jiná! Mrzí mě to, omlouvám se.“

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Arogantní, sebestředný Železný znovu poodkryl, jaký nesnesitlený nabob to je., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseArtur , 21.03.2023 13:16:35
Kvůli lidem, jako je on, už dávno nesledujeme pořady ČT "Události, komentáře", "168", "Reportéři"..., a absolutně mimo máme "Newsroom" (už ten hezký český název), a tak tak vydržíme u zpráv moderovaných politicky "nestrannými" farizeji Kubalem, Řezníčkem či Železným. To je prostě hrůza. A jsme rádi, že se na Železného provalil nechutný incident s pražskými strážníky.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …