Kalousek se zabreptal. Ale pak rozjel kanonádu: Zeman? Ostuda! A Babiš...

17.04.2018 12:34

Poslanecká sněmovna znovu jedná a členové jednotlivých stran předstupují před novináři, aby se vyjádřili k aktuálním tématům. Nejinak tomu bylo i u předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska, který před kamerami tvrdě zkritizoval trestně stíhaného premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) i prezidenta Miloše Zemana. Tomu vynadal za to, že se zapojuje do obchodů mezi Čínou a Ruskem, což je něco, co mu česká Ústava rozhodně neukládá.

Kalousek se zabreptal. Ale pak rozjel kanonádu: Zeman? Ostuda! A Babiš...
Foto: Kalousek
Popisek: Miroslav Kalousek na tiskovém brífinku před schůzí sněmovny

„Dobrý den, dovolte jenom několik slov k tiskové konferenci, eeeh k Poslanecké sněmovně,“ začal Kalousek. A pak spustil kanonádu.

TOP 09 podle předsedy poslaneckého klubu této strany jednoznačně podporuje své spojence v NATO a platí to i o útoku v Sýrii provedeném Spojenými státy, Velkou Británií a Francií v noci na sobotu. Kalousek ocenil, že tuto akci podpořila i česká vláda ústy ministryně obrany Karly Šlechtové, ministra zahraničí Martina Stropnického a nakonec i ústy premiéra Andreje Babiše v sobotu.

Syrský prezident podle Kalouska použil chemické zbraně proti vlastnímu obyvatelstvu, což je v rozporu s mezinárodním právem. Je to přímo zločin proti lidskosti. „TOP 09 vyjádřila podporu našim spojencům, protože vrazi a zločinci proti lidskosti rozumí pouze síle,“ podotkl Kalousek s tím, že respektuje i jiné názory, ale sám má tento.  

Nejdůležitější ovšem je, jak se k celé věci vyjadřuje odpovědná česká vláda.

O to nepochopitelnější se Kalouskovi jeví Babišův nedělní obrat, kdy předseda vlády po schůzce s prezidentem řekl, že zásah spojenců v Sýrii vlastně nic neřeší a není pravda, že by tuto akci podpořila vláda jako celek.   

„Stalo se to nejhorší, co se mohlo stát,“ zlobil se před kamerami Kalousek. Česká zahraniční politika se totiž znovu stala nečitelnou a s nečitelnými partnery nikdo nepočítá. Nečitelná vláda také těžko může prosazovat své zájmy. „Nečitelnost je v zahraniční politice opravdu to nejhorší, co nás opravdu velmi poškozuje,“ zdůraznil Kalousek. TOP 09 proto vyzývá vládu, aby se v budoucnu vyjadřovala jasněji a podporovala spojence, kteří nám pomáhají zajistit naši bezpečnost. „Pevně doufám, že se tomu bude věnovat zahraniční výbor, že tam tento apel zazní vůči premiérovi a ministrovi zahraničí ještě jednou,“ zdůraznil Kalousek. „Tolik k té nejvýznamnější světové události, která proběhla o víkendu,“ uzavřel téma.    

Poté se vyjádřil k odchodu Michala Murína z čela Generální inspekce bezpečnostních sborů.

„Lidsky pana Murína chápu. Byl ochoten sloužit a dostalo se mu za to neskutečné šikany a tlaku. Ale jinak to pokládám za velmi nebezpečné,“ dodal Kalousek. Trestně stíhaný premiér prý vyvinul neuvěřitelný tlak, aby ovládl dosud nezávislou Generální inspekci bezpečnostních sborů. Kalousek nepochybuje, že Babiš do čela GIBS bude chtít dosadit nějakého člověka, který bude vůči němu co nejloajálnější.

„Bylo by to velmi nebezpečné, i kdyby byl pan premiér čistý jako lilie a měl důvěru Poslanecké sněmovny. V okamžiku, kdy je to trestně stíhaný premiér bez důvěry Poslanecké sněmovny, je to skandální,“ zdůraznil Kalousek.  

Oznámil také, že TOP 09 nepodpoří zákon o obecném referendu, který by se teď mohl v Poslanecké sněmovně projednávat, protože TOP 09 nemá v programu zákon o obecném referendu.

Pár slov padlo i k jednáním ČSSD a ANO o vládě. Podle Kalouska tyto strany mohou jednat, jak je jim libo, ale jednu zásadní věc to nezmění. „Nic ti nemění na tom, že nám vládne a s největší pravděpodobností bude vládnout koalice ANO, SPD a KSČM. Teď jde o to, jestli to bude s demokratickým krytím ČSSD,“ podotkl Kalousek.

Nakonec došlo i na čínské a ruské obchody a na roli prezidenta Miloše Zemana v nich. Ukazuje se, že Čína tu zatím neinvestovala stovky miliard slibovaných prezidentem Zemanem. Proběhlo jen několik akvizic. A tak se zdá, že Čína využívá českého prezidenta jen jako prostředníka k obchodům s Ruskem, k čemuž by se prý český prezident neměl propůjčovat. „Já osobně jsem přesvědčen, a jistě nejsem sám, že z Ústavy úkol dělat prostředníka mezi čínskými investory a ruským prezidentem český prezident nemá a že to vůbec nemá dělat. Je to ostuda, že to dělá, a je to také podle mého názoru velké bezpečnostní riziko, uzavřel varovně Kalousek své vystoupení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…