Klára Samková popotahovaná policií za řeči o islámu: Důrazné dozvuky

15.06.2016 14:52

Nehoráznost a zneužití bezpečnostního aparátu, ale i logický krok, který musí očekávat člověk, jenž řeční na hraně. Tak mluví o Kláře Samkové, která je podezřelá z hanobení národa, rasy či etnické skupiny osob kvůli výrokům o islámu, oslovení politici, sociolog i politolog. Samková na parlamentní půdě nedávno přirovnala islám k fašismu, nacismu a komunismu. Teď musí na policii. Jedná se o svobodu slova, nebo hanobení? Ptaly se ParlamentníListy.cz.

Klára Samková popotahovaná policií za řeči o islámu: Důrazné dozvuky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klára Samková

Anketa

Je Člověk v tísni užitečnou organizací?

3%
97%
hlasovalo: 8833 lidí

Poslanec Zdeněk Soukup (ANO), který seminář o islámu, na němž Samková vystoupila, pořádal, se podivuje nad tím, že nikdo nevěnuje podobnou pozornost výrokům muslimů: „Klára Samková řekla nahlas a veřejně to, co si myslí většina lidí v téhle zemi. Je zvláštní, že se uvažuje o jejím stíhání, a nikdo se nezabývá například výroky Muneeba Hassana Alrawiho, šéfa  brněnských muslimů, který na autentickém záznamu radí členům své obce, jak mají vychovávat děti,“ řekl redakci a jmenovaného citoval: „Tvá povinnost je v tomto období naučit ho milovat islám, nauč ho nenávidět kufr (kefíry), tedy osoby, které odmítají boha.“

Samková řekla, co si myslí většina země

Soukup se v této souvislosti pozastavil i nad výroky Vladimíra Sáňky, předsedy Muslimské obce v Praze, který veřejně obhajuje zabíjení izraelských civilistů Palestinci. „Ředitel Muslimské unie v České republice Mohamed Abbas v některých televizních pořadech zase obhajuje podřízené a nerovnoprávné postavení žen. Paní Samková přijala mé pozvání k diskusi na parlamentní půdě. I když není poslankyní, myslím si, že imunita by se měla vztahovat i na ni,“ uvedl Zdeněk Soukup k jejímu podezření.
Politolog Lukáš Jelínek sdělil, že výroky Kláry Samkové byly nešťastné, nebo dokonce nechutné, protože srovnávat jakékoliv náboženství s nacismem či fašismem je hrubý faul. „Ale zároveň se nedomnívám, že by to měla být věc, kterou musíme trestně stíhat. Trestně stíhat se mají výzvy k násilí nebo k otevřeným projevům násilí, ale za názor – byť takový, který do slušné společnosti nepatří – by se stíhat nemělo,“ vysvětlil svůj postoj Jelínek. Samotné podezření policie ho prý nepřekvapilo, protože dnešní doba je vyhrocená. Řekl, že policisté i státní zástupci jsou dost opatrní, aby se jejich nekonání náhodou nestalo terčem veřejné nebo politické mediální kritiky. „Takže jde o jejich předběžnou opatrnost, kdy se snaží stíhat i věc, která by podle mne osobně stíhána být nemusela. Jsou i vážnější případy, kterým by se měli věnovat, například šibenice na protiislámské demonstraci, které podle mne byly nebezpečnější než výroky Samkové na nějaké politické nebo akademické diskusi,“ uvedl Jelínek.

Podezření Samkové je nehoráznost

Sociolog Petr Hampl pokládá podezření policie za naprostou nehoráznost. „A dokonce zneužití bezpečnostního aparátu. Protože aparát, který má chránit i svobodu projevu, je využíván k tomu, že velvyslanec z totalitní země vyvolá trestní stíhání. Považuji to za nehoráznost a je to špatně,“ řekl Hampl, podle něhož je jednoznačně nutné udělat vše, co je zapotřebí, abychom zabránili rozšiřování politického islámu. „Musíme rozlišit islám, který je spojen s ambicí změnit společnost – jako nošení šátků, zavedení speciální stravy či rozdělování žen a mužů. Je nemyslitelné, aby se toto rozšiřovalo v České republice a bylo tolerováno. Proto si platíme soudy a platíme aparát, aby bránil tomu špatnému,“ uvedl Petr Hampl. 

Každý je odpovědný za to, co do veřejného prostoru pronáší

Místopředseda Strany zelených Michal Berg uvedl, že svoboda slova není bezbřehá a v zákoně existují nějaká omezení. „Ale přiznám se, že Kláru Samkovou nesleduji. Je složité určit, kdy se jedná o hanobení a kdy svobodu slova a nabádání k hanobení či násilí. Od toho máme orgány, které to mají řešit. Každý je odpovědný za to, co do veřejného prostoru pronáší, a pokud se pohybuje na hraně, musí počítat s tím, že se to někomu nebude líbit a požádá policii nebo soud, aby to prošetřil. Pokud by se jednalo o politika, který je v nějaké funkci, tak bych se tím zabýval více, jeho slova jsou vnímána důležitěji. Ale pokud se jedná o obskurní postavičku, jakou je Samková, nemám příliš důvodů to zkoumat,“ řekl Berg.

Všechna náboženství mají radikální i umírněnou podobu

Klára Samková se na termín předvolání omluvila policii s tím, že bude měsíc v Tokiu, v místě, kde je vyznávání islámu zakázáno. Zakazovat islám bychom však podle politologa Jelínka neměli. Všechna náboženství mají umírněnou i radikální podobu, včetně křesťanů. Upozornil, že stíhat bychom měli hlavně výzvy k násilí. Pokud to nebudeme rozlišovat, pak mohou utíkat pachatelé vážné trestné činnosti, kterým by se měla policie věnovat.
Poslanec Soukup se při pročítání zákona o církvích podivil, jak mohlo Ústředí muslimských obcí v České republice, vyznávající takové principy, jako jsou nerovnost žen, mnohoženství či právo šaría, být řádně zaregistrováno Ministerstvem kultury jako neškodné náboženství. „Ano, náboženství, anebo ideologie, jež podněcují takové činy jako nálet na newyorská dvojčata, Charlie Hebdo, teror v Paříži, v Bruselu a střelbu v Orlandu, by měla být v Evropě postavena mimo zákon,“ dodal Soukup.


 

reklama

autor: Zuzana Koulová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …