Kolosální ostuda, podlost a podrazáctví. Tohle prý znamená konec TOP 09 nejen v Praze

01.07.2014 17:01

Konflikt v pražské TOP 09 mezi křídlem pražského primátora Tomáše Hudečka a křídlem prvního náměstka primátora Jiřího Vávry hoří dál. Svědčí o tom dopis pražské radní pro oblast školství z TOP 09 Ludmily Štvánové Tomáši Hudečkovi, ve kterém mu říká, že podle ní není chlap, ohrazuje se proti sestavení kandidátky a říká, že TOP 09 volby s Hudečkem prohraje a že to znamená konec TOP 09.

Kolosální ostuda, podlost a podrazáctví. Tohle prý znamená konec TOP 09 nejen v Praze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vávra a Tomáš Hudeček

Štvánová ve svém dopise Hudečkovi mimo jiné reagovala na Hudečkův dopis předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi a prvnímu místopředsedovi strany, ve kterém se ohrazoval proti tomu, aby vedení celostátní TOP 09 tlačilo na pražskou TOP 09, aby revokovala usnesení krajského výboru TOP 09, které těsně schválilo kandidátku do komunálních voleb na magistrát navrženou Tomášem Hudečkem. Jak ParlamentníListy.cz informovaly, Jiří Vávra se totiž s výsledkem nesmířil a snaží se prý prosadit změnu kandidátky. V tom ho prý podporuje Miroslav Kalousek.

Ludmila Štvánová patří do tábora Jiřího Vávry. Na výborem schválené kandidátce je na nevolitelném místě v druhé desítce kandidátů. Dle kandidátky navržené Vávrou by byla v první desítce.

Největší podlost a podrazáctví

„Vážený pane primátore. Vaše vyjádření o důvěře TOP 09 mě osobně uráží. Nemohu Vám vyjádřit svou důvěru, neudělala jsem to a neudělám. Důvodů je mnoho, ať už věcných, politických nebo etických. Dlouhodobě nesouhlasím s Vaší politikou, Vaším jednáním a zejména s Vaším vystupováním v médiích. To, že jste několikrát uzmul našim kolegům radním jejich témata a vyhlásil je bez jakékoliv debaty v Radě na veřejnosti, je hloupě prvoplánová politika. My ostatní jsme pak uštvaně dělali vše pro to, aby TOP 09 neměla kvůli Vašim vyjádřením ostudu. Namátkou jmenuji tunel Blanka, tramvaje, Opencard, abych byla konkrétní. Vaše ´tajná´ vyjednávání s protistranami v těchto případech jsou totiž bohužel docela známá. Je to neseriózní jednání. Navíc, jakmile jste zjistil, že z kauzy nevytěžíte nižádný mediální bodík, v tichosti jste z problému vycouval a otevřel kauzu jinou. Bohužel si tohoto jednání všímají i voliči naší strany. Je mi úplně jedno, jestli budou volit Vás, záleží mi na straně a jejím ideovém základě, nikoliv na Vás osobně. Vystoupila bych proti každému, kdo se proti myšlenkám TOP 09 prohřešuje,“ napsala na úvod Štvánová Hudečkovi.

Štvánová se vyjádřila i přímo ke kandidátce: „Je mi velmi líto, ale Vámi sestavená listina přátel naprosto není založena na principech odbornosti, vzdělání, zkušenosti a etických profilech kandidátů. Celá se řídí pouze a jenom Vašimi emocemi a pragmatismem, který nemá s realistickou politikou pranic společného. Největší podlost a podrazáctví je to, že jste na ni nezařadil předsedu krajské organizace. To byla pro mě ona příslovečná poslední kapka.“

Nejste chlap, pane primátore. Chlap drží slovo

Výhrady vůči Hudečkově politice a morálním postojům začaly již před časem a Štvánová Hudečkovi připomíná, že mu své výhrady říkala. Hudečkovi vyčítá, že neodstoupil kvůli kauze Opencard: „Neplníte slovo, pane primátore. Většina z nás si dobře pamatuje Váš veřejně deklarovaný slib, že pokud budete obviněn nebo obžalován, odstoupíte z postu primátora. Nesplnil jste. Nejste chlap, pane primátore. Chlap drží slovo.“

Podle Štvánové Hudečkova kandidátka ve volbách neuspěje: „Vaše kandidátka je v této podobě postavena tak, že voliči TOP 09 se od ní odvrátí. V důsledku to znamená, že jste téměř nevolitelní. Navíc s Vámi v čele máte koaliční potenciál, který se blíží nule. Pokud Vám nějací vytrvalí voliči vůbec zůstanou, skončíte v opozičních lavicích. V důsledku to znamená, že nebude primátor, nebudou radní, ale nebudou ani dozorčí rady a představenstva. Až Vám spadnou z očí šupiny opojení mocí, bude pozdě. Ti Vaši ´dobří rádcové´, kterými jste se ve své bezbřehé naivitě obklopil, Vás postupně opustí, neboť jejich primárním zájmem není dobro Prahy, TOP 09 nebo dokonce Vaše, ale jen a jen jejich osobní prospěch. Hleděno tímto prismatem je mi Vás líto. To prozření bude opravdu těžké.“

Kolosální ostuda. Znamená konec TOP 09 nejen v Praze

„Daleko víc mi však leží na srdci, že Váš nezodpovědný postup znamená konec TOP 09 nejen v Praze. Alespoň na tu dobu, než přijde nová generace a voliči na tu kolosální ostudu zapomenou. Je mi to velmi líto. Myšlenky naší strany jsou a byly vždy dobré. Nezbývá než doufat, že se jich chopí nová, serióznější politická elita. Dnes jsem se v monitoringu dočetla, že pokud Vám někdo sáhne na kandidátku, odstoupíte z pozice lídra. Další slib? Nebo vydírání? Ultimativní požadavky? To snad abyste to opravdu vzdal sám dříve, než Vás k tomu někdo vyzve. Ostuda bude menší pro všechny,“ uzavřela svůj dopis Štvánová.

Hudeček ve svém dopise Kalouskovi a Schwarzenbergovi zmínil příklady toho, jak spolu topáci na radnici nespolupracují, kdy na zasedání rady se hlasuje šest proti čtyřem, na zastupitelstvu je přehlasována rada hlavního města vlastními zastupiteli z TOP 09, když je potřeba schválit něco kontroverzního a někteří zastupitelé TOP 09 jsou proti, schválí se někdy s pomocí ČSSD, nezávislých, ODS či KSČM. A když zastupitel jiné politické strany potřebuje něco prosadit, slíbí mu to někdo z TOP 09 bez vědomí i proti vůli ostatních lidí. A Hudeček varoval, že pokud bude kandidátka změněna, dojde k rozkladu TOP 09.

Hudečkova kandidátka

Jak informovala ČTK, na druhém místě „Hudečkovy“ kandidátky je jeho náměstek Jiří Nouza a na třetím radní Martin Dlouhý. Čtvrté místo obsadila radní Eva Vorlíčková a na pátém je nestraník, bývalý hokejový brankář a pražský zastupitel Petr Bříza zvolený za ODS.

Do první desítky se dostali ještě další dva členové pražské městské rady - Lukáš Manhart, který je na devátém místě, a primátorův náměstek Václav Novotný na místě šestém. Sedmá pozice patří zastupiteli Albertu Kubištovi, osmá starostce Prahy 3 Vladislavě Hujové a desátá zastupitelce Monice Krobové Hášové. Vorlíčková, Manhart a Novotný jsou společně s Hudečkem obžalováni v kauze Opencard.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …