Kubice v Ostravě: Neuvěřitelné. Takto řídit policii, hasiče a záchranku

21.02.2012 20:10

Působnost speciální zásahové jednotky, kterou policejní ředitel Petr Lessy začátkem února stáhl ze Šluknovska zpět do Moravskoslezského kraje, zatím Policie ČR vyhodnocenou nemá. Jak zaznělo na tiskovce u příležitosti návštěvy ministra Jana Kubiceho na Ostravsku, je příliš krátká doba. Hodnotit bude moci zřejmě až po čtvrt roce.

Kubice v Ostravě: Neuvěřitelné. Takto řídit policii, hasiče a záchranku
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ministr vnitra Jan Kubice

"Už vůbec ta možnost, že krajský ředitel má k dispozici takovou mobilní jednotku, kterou může poslat na problematické místo, je výborné. Nemusí totiž plošně navyšovat počet policistů," odpověděl na otázku ParlamentníchListů.cz náměstek ministra Jaroslav Hruška s tím, že podobně to funguje na celém světě.

Kubice: Ostravští hasiči jsou vlajkovou lodí České republiky

Ministr vnitra Jan Kubice přijel do Ostravy projednávat ekonomické a personální problémy hasičů a policistů. "Je to asi desátý kraj, který jsem v poslední době navštívil. V Ostravě vnímám naprosto neuvěřitelné věci, ať se to týká policie nebo hasičského záchranného sboru. Hasiči v Ostravě jsou naprostý atyp v celé ČR, jejich vybavenost, organizační struktura je v podstatě vlajkovou lodí České republiky," uvedl ministr Kubice.

Pochválil také naprosto minimalistické manažerské řízení krajského ředitele policie. Velmi se mu líbilo Informační bezpečnostní centrum Moravskoslezského kraje, které bylo dokončeno teprve v loňském roce.

"Je neuvěřitelné, jak spolu pracují operační složky všech bezpečnostních sborů policie ČR, městské policie, hasičů a záchranářů. Ostravské Informační bezpečnostní centrum je výjimečné pracoviště, které se zcela vymyká průměru České republiky o deset koňských délek. Mnohokrát na krajích slyším, že je nemožné, aby záchranná služba byla společná s hasiči, někde zase, že policie tam nemůže být. A Ostrava je důkazem toho, že všechny čtyři složky včetně městské policie mohou být pohromadě a mohou sdílet společné informace," uvedl Kubice.

Dostalo se i na ekonomické otázky. Náměstkyně ministra Miroslava Oliversová řekla, že v letošním roce má ministerstvo vnitra k dispozici stejnou částku jako vloni. "Čerpat budeme navíc jednu miliardu z evropských fondů, která půjde na technické vybavení," uvedla Oliversová s tím, že ani v následujících dvou letech neočekává příliš velký propad rozpočtu ministerstva.

Lidí podle ministra moc neodešlo

Ministr Kubice k personálním otázkám uvedl, že odchody policistů ze specializovaných útvarů nebyly moc početné. "Řádově odešlo kolem 10 lidí z každého útvaru, což je docela přirozený úbytek, kdy lidé po 15 - 20 letech práce odcházejí jinam a děje se tak na celém světe," řekl Kubice.

Ředitel krajské policie Tomáš Tuhý přiznal, že z řad policistů Moravskoslezského kraje odešlo za poslední dva roky ke konci loňského roku na 470 policistů. Jejich místa už krajské ředitelství neobsadilo. "Počet policistů je v této chvíli stabilizován a výkon tím úbytkem nebyl nijak ovlivněn, " tvrdí Tuhý.

V kraji v současné době slouží na 3860 policistů a 780 občanských zaměstnanců. Hasičů je v kraji podstatně méně, a to 923 příslušníků hasičského záchranného sboru a 53 občanských zaměstnanců.

Po náboru ve Středočeském kraji se na Ostravsko vrátí 50 policistů

Náměstek ministra Hruška uvedl, že v okamžiku, kdy naberou nové policisty ve Středočeském kraji, vrátí se na Ostravsko 50 policistů, kteří tam v této chvíli slouží. Ocenil aktivitu ředitele Tuhého, který začal přesouvat policisty z kanceláří do výkonné služby na ulice. Tuhý však nedokázal uvést, kolik takových policistů na ty ulice skutečně přešlo.

Odpoledne cesta ministra pokračovala do Hlučína, kde sídlí Záchranný útvar Hasičského záchranného sboru.

Ministr Kubice přiznal, že zřejmě dojde k přesunutí lidí z tohoto útvaru do jiných jednotek s tím, že ředitel krajských hasičů bude mít k dispozici speciální techniku, kterou je jednotka vybavena. "Nebude se rušit, ale dojde k přeorganizování," sdělil Kubice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …