Liberecký exprimátor: Neházejte to na VV. To ODS a ČSSD jsou prolezlé korupcí

26.04.2012 13:17

Nejžhavější uchazeči o hejtmanský post v Libereckém kraji se ve středu sešli na liberecké radnici. Diskutovali se středoškoláky. Vyjádřili se ale i k současné vládní krizi.

Liberecký exprimátor: Neházejte to na VV. To ODS a ČSSD jsou  prolezlé korupcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

„Otloukánek se dělá nyní z Věcí veřejných. Panuje takové přesvědčení, že korupce rovná se Věci veřejné. Já si to nemyslím. Korupce je totiž spojená hlavně s ODS a ČSSD, kteří přivedli tento stát do současného stavu,“ myslí si bývalý liberecký primátor Jan Korytář (Změna pro Liberecký kraj). 

V krajských a městských zastupitelstvech občanští a sociální demokraté mnohde spolupracují. „Jde o kastu politiků, kteří často jen hrají divadýlko na voliče. Proto nevidím žádnou pozitivní změnu v tom, kdyby ODS po volbách vystřídala ČSSD,“ vysvětluje. Vláda se podle něj udrží. „ODS, TOP 09 i Věci veřejné mají nyní malé voličské preference. Nebudou chtít riskovat, že se na čtyři roky ocitnou v opozici. Udělají maximum proto, aby tato vláda pokračovala,“ domnívá se Korytář.

O pokračování současné vládní sestavy je přesvědčena i jednička sociálních demokratů do krajských voleb Lenka Kadlecová. „Je to ale škoda, protože neberou v potaz, co by si lidé alespoň podle posledních výzkumů přáli,“ uvedla. Vládní strany podle ní věří, že v následujících dvou letech získají větší kredit, než mají nyní.

 
„Jsem však zastáncem toho, že když někdo získá mandát na čtyři roky, ne vždy je dobré, aby to skončilo předčasnými volbami. I když jsem z opačného tábora, pro tento stát by bylo dobré, kdyby se jim podařil klidnější způsob vládnutí a soustředili se více na práci místo neustálých hádek,“ přála si Kadlecová.

Občanské demokraty zastupovala jejich lídryně pro krajské volby Eva Bartoňová, náměstkyně ministra školství. Pracuje tedy na ministerstvu, kterému momentálně schází šéf. „Byť není ministr, máme jasně dané úkoly. Příští týden vyhlásím čas, kdy velmi intenzivně začneme pracovat na rozpočtu," konstatovala. Podobnou situaci už jednou zažila. „Po rezignaci ministryně Kuchtové jsem byla jako v té době první náměstkyně pověřena řízením resortu. Takže vím, co to obnáší,“ upozornila. Brzdou nyní podle Bartoňové je, že ministr odnáší materiály do vlády. „Dochází tedy teď k jejich určitému hromadění,“ povzdechla si. I ona si ale myslí, že vláda bude pokračovat.

Na samotném setkání se ale vládní krize neprobírala. Hejtmanští kandidáti nejdříve odpovídali na otázku, jakých pět věcí se změní, pokud stanou na nejvyšším postu kraje. První se mikrofonu chopil Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj. „Chci, aby kraj byl otevřený a průhledný. Aby lidé viděli vše, co se projedná, od smluv po faktury. Je potřeba, aby politici byli pod výrazně větší kontrolou. Nemyslím si, že je dále udržitelné, aby se věci domlouvaly v zákulisí a zastupitelstvo bylo jen hrou na demokracii, jako je tomu nyní. Kraj se musí chovat jako dobrý hospodář, více spolupracovat s jednotlivými obcemi,“ nastínil Půta.

V mnohém s ním souzněl i Korytář. „Pokud se stanu hejtmanem, ODS a ČSSD se ocitnou v opozici a jejich politický kartel přijde o moc. Vznikne krajské protikorupční pracoviště. Chci prosadit větší podporu neziskovým organizacím. Z hlediska otevřenosti souhlasím s kolegou Půtou, doplnil bych to o transparentní rozpočet kraje, aby měli obyvatelé přehled o každé položce včetně platů lidí placených z krajských peněz,“ sdělil exprimátor. 

I pro Evu Bartoňovou je důležité průhledné financování při sestavování rozpočtu. „Jako velký úkol si dávám lidem vysvětlit, jakým způsobem se rozpočet sestavuje. Důležité je i téma lidských zdrojů. Tím myslím mladé lidi, jejich uplatnění. Zároveň i péče o staré i nemocné lidi. Důležitá je i maximální spolupráce mezi obcemi, městy, starosty a vedením kraje,“ uvedla.

Poté politici usedli ke stolům a čelili otázkám čtyř skupin středoškoláků z libereckých škol. Pozvala je nevládní organizace Liberecká občanská společnost, která tím zahájila projekt Hrajeme o náš kraj. „Chceme aby mladí lidé poznali politiky co nejvíce zblízka a udělali si na ně svůj vlastní názor,“ vysvětlil vedoucí Liberecké občanské společnosti Ondřej Lochman.

Na konci akce studenti hlasovali, koho by si přáli za hejtmana. Vyhráli muži. Martin Půta získal 57,7 %, Jan Korytář 26,9 %. Eva Bartoňová dostala 11,5 %, Lenka Kadlecová 3,9 %.

Kandidáti na hejtmana Libereckého kraje
 

Eva Bartoňová – ODS
vystudovala Vysokou školu chemickotechnologickou – obor chemické inženýrství, od roku 1996 členkou ODS, 2000 – 2004 náměstkyně hejtmana Libereckého kraje, od roku 2006 náměstkyně ministra školství

Lenka Kadlecová – ČSSD
vystudovala na Univerzitě Jana Amose Komenského v Praze, do ČSSD vstoupila v roce 1995, pracuje jako zástupkyně ředitelky Domova důchodců ve Velkých Hamrech

Jan Korytář – Změna pro Liberecký kraj
vystudoval obor ochrany a tvorby životního prostředí na Univerzitě Palackého v Olomouci, v roce 1994 založil Společnost přátel přírody Čmelák, od roku 2006 zastupitelem v Liberci, v roce
2010 se jako lídr vítězné Změny pro Liberec stal primátorem, odvolán v dubnu 2011

Martin Půta - Starostové pro Liberecký kraj
vystudoval Gymnázium F. X. Šaldy, v současnosti studuje obor veřejné správy na Metropolitní univerzitě v Praze, od roku 2002 starosta Hrádku nad Nisou, odroku 2008 je členem Starostů pro Liberecký kraj

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…