Lidé od vybuchlého muničáku, který trápí vládu: Až když se stane průser, někdo to řeší. Komunisti takový bordel neměli. Ano, sem tam tu něco bouchne

06.11.2014 7:35

Kdyby muniční sklad hlídala armáda, nikdy by k explozi nedošlo. Obyvatelé Vlachovic jsou přesvědčení o tom, že v areálu neměli podnikat soukromníci. Teď chtějí hlavně odvezení veškeré munice z obce. Sklad vybuchl v části Vrbětice Vlachovic na Zlínsku asi před čtrnácti dny. Prostor teď hlídají vojáci, v místě zasahují pyrotechnici.

Lidé od vybuchlého muničáku, který trápí vládu: Až když se stane průser, někdo to řeší. Komunisti takový bordel neměli. Ano, sem tam tu něco bouchne
Foto: Daniela Černá
Popisek: Výstražná tabule

Anketa

,,Kunda, hovno, zkurvili". Taková slova použil v přímém rozhlasovém přenosu prezident Miloš Zeman. Co vy na to?

hlasovalo: 52773 lidí

Kolem místa epicentra exploze je vytyčen asi kilometrový okruh označený páskami, který hlídají desítky policistů. Prvotní panika v obci opadla, teď už mezi lidmi převládá spíš nervózní atmosféra, strach a trocha vzteku. Paní Iveta bydlí asi kilometr od místa, kde shořel muniční sklad. „Samozřejmě, že mám obavy, a velké, protože se starám o tříleté dítě. Když si uvědomím, že mohlo být někde venku, když to bouchlo, blízko,“ říká osmadvacetiletá Iveta, která je stejně jako další místní lidé přesvědčena o tom, že kdyby v areálu nepodnikali soukromníci, nikdy by k explozi nedošlo. „Sklad dostali soukromníci, a tak nikdo neví, co tam vlastně navezli. Dřív se skladem nikdy nebyly žádné problémy, dohlížela na něj armáda a byl klid,“ říká s jistotou Josef Konečný, který ve Vlachovicích pracuje. „Uvědomte si, že bylo ohrožené celé okolí. Vždyť byly rány slyšet až ve Valašských Kloboukách, dokonce až do Vizovic,“ rozčílil se. „Teprve, když se stane nějaký průser, tak se začne situace řešit. Nechválím komunisty, ale že by tu byl někdy takový bordel? Všechno bylo evidované, jakýkoli náboj měl své číslo. Když se něco ztratilo, byl problém. Za jeden ztracený náboj byla tři dny basa,“ zhodnotil Konečný.

Místní lidé: Před revolucí byl sklad zabezpečený. Všechno hlídali vojáci

Místní si trochu oddechli, když na místo dorazily desítky vojáků, kteří mají areál střežit a zabezpečit. „Sem tam něco bouchne, ale myslím si, že se snad situace uklidnila. Nelze někoho obviňovat, dokud nebude vyšetřování u konce. Jisté ale je, že sklad měl být stále v majetku armády,“ uvedl pan Jiří. Přesto ale není spokojený se současným zajištěním oblasti ohrožené detonacemi. „I když jsou tam policejní pásky, kdokoli, kdo prostředí zná, přes kopec přejde. To nelze uhlídat,“ podotkl. Na minulost vzpomíná i paní Vladimíra Trčková. Její otec totiž v muničním skladu pracoval jako správce. „Před revolucí byl sklad zabezpečený. Všechno hlídali vojáci,“ tvrdí Trčková, která pracuje jako prodavačka v jednom z místních obchodů. „Všichni mají strach, málokdo věří tomu, že je oblast úplně bezpečná. Zrovna včera něco bouchlo, ale už to nejsou tak silné výbuchy, jako když sklad začal hořet,“ připouští. Paní Trčková ale pochybuje o tom, že v Praze budou problémy na Zlínsku politiky zajímat. „Nevím, jak moc se tím budou zabývat, bydlí daleko, ale mně to bouchá hned za kopcem!“ zdůraznila.

Ředitel školy: Už nechceme být v područí soukromých firem

O tom, že v minulosti platila v muničním skladu daleko přísnější pravidla, je přesvědčený i ředitel Základní školy Vlachovice Petr Daněk. „Můj kamarád tam pracoval jako psovod i v době, kdy byla armáda profesionální. Sklad býval dobře hlídaný. Teď se neví, kolik tam munice je, co se dělo, a tak jsou lidé nervózní. Kdyby nakonec sklad vybuchl celý, by byl to obrovský malér,“ uvedl Daněk pro ParlamentniListy.cz. Upozornil také na petici, kterou lidé v regionu podepisují. „Chceme posbírat co nejvíc podpisů, aby se veškerá munice odvezla a nebyli jsme už v područí soukromých firem. Když něco řídí stát, je to přehledné. Myslím, že pan Okamura už poslancům petici tlumočil, ale vůbec nevím, jestli se tím někdo zabýval,“ uvedl Daněk.

Lidé nevycházeli kvůli případnému zamoření ovzduší

Ředitel školy také popsal, jak to vypadalo v době těsně po výbuchu: „Řídili jsme se pokyny, které vydala obec. To znamená nevycházet kvůli eventuálnímu zamoření ovzduší. Nešla nám elektrika. Já jsem obcházel třídy a uklidňoval děti, že je vše pod kontrolou. Čekali jsme, až si rodiče žáky osobně převezmou. Když začaly detonace, rodiče začali panikařit.“ Zároveň upozornil na to, že detonace se ještě stále ozývají. „Rány jsou tu slyšet pořád. Když to bouchá o půl deváté večer, tak to asi těžko dělají pyrotechnici,“ podotkl.

Zlínský kraj navrhuje úplnou sanaci skladu

Muniční sklad vybuchl ve Vrběticích, části Vlachovic na Slavičínsku, ve čtvrtek 16. října dopoledne kolem desáté hodiny. Ve skladu byla pěchotní i dělostřelecká munice. Sklad kompletně shořel. Těsně před výbuchem bylo na místě pět lidí, tři stihli utéct, dva jsou stále pohřešovaní. 30. října přijel do Vrbětic ministr vnitra Milan Chovanec spolu se svým vládním kolegou ministrem obrany Martinem Stropnickým. 4. listopadu dorazilo na místo vojsko, které se bude podílet na střežení celého areálu v okruhu 1200 metrů od epicentra výbuchu. Pyrotechnici za pomoci policejních obrněných vozidel denně v prostoru čistí příjezdové cesty a kontrolují jednotlivé skladovací budovy. Epicentrum a jeho blízké okolí nepřetržitě mapují dvě kamery. V areálu bylo před výbuchem až 15 tisíc tun munice, která byla uložena v pronajatém skladu, jenž vlastní společnost Imex Group. Prioritou má být rychlý a bezpečný odvoz munice a sanace nebezpečného prostoru. Starostové nedalekých obcí v čele s hejtmanem Zlínského kraje Stanislavem Mišákem kvůli nebezpečnosti navrhli úplnou sanaci skladu. Policie zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti a připravuje se, na podnět ministra Chovance, prověřit bezpečnost všech dalších muničních skladů v zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …