Merkelová nám vyslala důrazný vzkaz ohledně uprchlíků a financí. A toto jí odpověděl Andrej Babiš…

19.02.2018 11:00

ČTK informovala, že německá kancléřka Angela Merkelová vyzvala členské státy EU k pokroku v dohodě o azylovém systému a varovala, že státy očekávající finanční podporu EU musí v řešení migračního problému projevit solidaritu. Některé země EU dle ní ale nadále brání přijímání uprchlíků. Na její slova pro nás reagoval předseda vlády Andrej Babiš.

Merkelová nám vyslala důrazný vzkaz ohledně uprchlíků a financí. A toto jí odpověděl Andrej Babiš…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman přijal demisi vlády premiéra Andreje Babiše. Zároveň ho pověřil dalším vyjednáváním o sestavení vlády nové

„Od začátku naší vlády se věnuji evropské politice a zvlášť problému migrace. Je to jedno ze stěžejních témat na setkání Evropské rady. Naše pozice je neměnná. Odmítáme přijímat uprchlíky podle evropských kvót, považujeme je za naprostý nesmysl. A jsme ochotni se s Unií kvůli tomu i soudit. Tento postoj říkám otevřeně doma i v Evropě, mluvil jsem o tom na jednání se šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem, s bulharským premiérem, který má předsednictví EU, i dalšími představiteli evropských zemí. Není možné podmiňovat evropské finance přijímáním uprchlíků. Chci na naši stranu dostat nejen státy V4, ale také hlavně velké evropské země jako Francie, jejichž slovo je v Unii velké. To je pro mě hlavní mise v rámci vládní zahraniční politiky. Mluvím s evropskými lídry osobně, absolvoval jsem už mnoho jednání na čtyři oči, takže věřím, že se nám povede je přesvědčit,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Věříme, že solidarita nemůže být jednosměrná

„Věříme, že solidarita nemůže být jednosměrná,“ uvedla německá kancléřka Angela Merkelová, která očekává, že pokroku bude dosaženo do letošního června. Jde prý o jednu z jejích priorit.

Některé státy z rozpočtu EU čerpají víc, než do něj přispívají, aby podnítily svůj hospodářský rozvoj, připomněla Merkelová. Německo jako jeden z čistých přispěvatelů je přesvědčeno, že solidarita musí být vzájemná.

Podle německé kancléřky dělba úkolů dobře funguje při ochraně vnějších hranic EU a v boji s příčinami migrace. Méně dobře ale v řešení otázky dočasného domova pro přistěhovalce. Některé členské země jsou proti přijímání uprchlíků.

Merkelová je přesvědčena, že pokroku může být dosaženo na neformálním summitu EU příští týden v pátek, a zvláště při unijním summitu v březnu, uvádí ale ČTK agentura DPA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …