Ministr odsunul těžbu plynu z břidlic. Těžaři jsou proti

17.08.2012 19:23

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) zrušil povolení k průzkumu břidlicového plynu na Valašsku. Ekologové ještě doufají v brzké přijetí zákona, který trvale zakáže těžbu hydraulickým štěpením. Těžařům se postup ministra nelíbí. Považují jeho rozhodnutí za nešťastné. Ceny plynu tak možná hned tak neklesnou.

Ministr odsunul těžbu plynu z břidlic. Těžaři jsou proti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Tomáš Chalupa ve sněmovně

Přestože Ministerstvo životního prostředí firmě Cuadrilla Morava přidělilo území o rozloze téměř tisíc kilometrů čtverečních v okolí Valašského Meziříčí, Vsetína, Hranic a okraje CHKO Beskdy, kde by mohla zahájit průzkum na přítomnost plynu v břidlicích, nyní toto povolení ministr životního prostředí za ODS Tomáš Chalupa zrušil. Více než tisícovka lidí vyjádřila nesouhlas pod peticí a devět valašských obcí proti povolení protestovalo a podalo tak zvaný rozklad, na jehož základě pak ministr původní rozhodnutí svých úředníků vzal zpět. Celá věc se tak vrací znovu na začátek.

MŽP povolilo průzkum v rozporu s právními předpisy

„Ministr životního prostředí rozhodl na základě doporučení rozkladové komise. Rozhodnutí MŽP bylo zrušeno z důvodu, že bylo vydáno v rozporu s právními předpisy. MŽP bude znovu rozhodovat o podané žádosti o stanovení průzkumného území s tím, že se bude řídit právním názorem uvedeným v rozhodnutí ministra,“ uvedl pro redakci mluvčí ministerstva Matyáš Vitík.

Zelení vyzývají ODS k přijetí zákona

Námitky ministerstvu poslal Rožnov pod Radhoštěm, Huslenky, Hutisko-Solanec, Mikulůvka, Prostřední Bečva, Jablůnka, Bystřička, Vigantice a Všechovice. Mají ale obce v boji proti těžbě vyhráno? Podle předsedy vsetínských zelených Michala Berga zatím ne. „Definitivní klid bude až tehdy, zakáže-li nebezpečnou těžbu hydraulickým štěpěním zákon. Vyzýváme proto starosty, poslance a senátory z regionu, aby využili svých možností a o přijetí tohoto zákona se urychleně zasadili,” vyzývá předseda Strany zelených ve Vsetíně.

Příslušný návrh zákona, který inicioval nezařazený senátor Petr Pakosta (dříve ODS) a senátor Jiří Oberfalzer (ODS), již prošel prvním čtením v Senátu a čeká jej další projednávání. Vyjadřovat se k němu bude právě Ministerstvo životního prostředí nebo průmyslu a obchodu. „Obě tato ministerstva patří občanským demokratům, je tedy zejména na politicích této strany, aby jeho přijetí prosadili. Opoziční strany i zástupci starostů z regionu zákaz také podporují. Rožnov, Valmez i Vsetín mají starosty z ODS, premiér je z ODS, navíc původem z Rožnova, proto je hlavně jejich odpovědností, aby byla tato těžba zakázána zákonem. ODS má jedinečnou možnost ukázat, že stojí na straně občanů a nikoli těžařské lobby,” doplnil Berg.

Petice proti těžbě podepsalo víc než 30 tisíc lidí

Těžba břidlicového plynu hydraulickým štěpením je podle kritiků v našich podmínkách nevhodná pro údajně velké nebezpečí znehodnocení pitné vody a sesuvů půdy. Provází jí prý také úniky velkého množství jedovatých chemikálií do životního prostředí. V Evropě prosadilo zákaz těžby tímto způsobem například Bulharsko. Proti těžbě se protestuje také na Náchodsku nebo Berounsku, kde se těžaři také chystali začít kopat. Petice proti těžbě podepsalo v ČR více než 30 tisíc lidí.

Tlaky lobbistů a nekompetentní politikové

Zástupci těžařů naopak tvrdí, že obavy ze znehodnocení pitné vody jsou liché, protože ročně u nás dochází nejméně ke dvaceti vrtům, které jsou vyhloubeny stejnými postupy, přičemž k žádnému ohrožení vodních zdrojů nedochází. Navíc jde prý o technologii, která je v ČR využívána už 60 let, a to například i právě při osvojování zdrojů pitné či lázeňské vody a při  hydraulickém štěpení se prý používají velmi malá množství většinou běžných chemikálií, celkově 0,5-0,25%,  rozpuštěných ve vodě. ParlamentnímListům.cz to řekl Stanislav Benada, předseda správní rady Muzea naftového dobývání a geologie a poradce společnosti Cuadrilla Morava.

„Během posledního půl roku byla rozpoutána kampaň, která vyvolává u lidí, kteří  nemají  objektivní informace, velké obavy, které jsou  posilovány i zcela nekompetentními výroky  politiků, kteří nedokáží zhodnotit podstatu věci a podléhají  tlakům lobbistických skupin – viz  senátní návrh o zákazu hydraulického štěpení,“ uvedl Benada.

Hrozí nebezpečí vysokých cen energii

Podle něj kvůli tlaku aktivistů s podporou nekompetentních politiků hrozí nebezpečí, že se vytvoří zcela  nerovné podmínky pro některé subjekty, které průzkumné práce v České republice provádějí nebo hodlají provádět. „Vedle toho může Český stát přijít o informace, zda  nekonvenční zdroje na jeho území vůbec existují,  přičemž náklady s tím by byly zaplaceny soukromými společnostmi. V neposlední řadě by takovýto nerovný a neobjektivní přístup státní exekutivy mohl  udržovat vysokou cenu energií se všemi negativními dopady na obyvatele i průmysl,“ podotkl zástupce těžařů s tím, že například v USA  těžba plynu z nekonvenčních zdrojů  způsobila  soběstačnost země, výrazný pokles ceny plynu a návazně  také rozvoj odvětví, využívajících zemní plyn.

Společnost Cuadrilla Morava se podrobí dalším krokům ve správním řízení vyplývajícím z rozhodnutí ministra, které však těžařská firma považuje za velmi nešťastné. „Jsme si vědomi, že správní proces nabývá nestandardních časových rozměrů. Žádost o stanovení průzkumného území  pro vyhledávání a průzkum ložisek ropy a zemního plynu byla podána 16. 9. 2010 a  správní proces  komplikovaný o zveřejnění v Evropském věstníku trvá již 23 měsíců. Jsme připraveni přinést další doklady o předmětných technologiích, které byly v posledních letech objektivně posuzovány v řadě evropských států. Také lze upravit rozsah území, kde by byl průzkum prováděn,“ uzavřel Benada.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…