Na Zemana čekal na Sněžce provokatér. Poutníci ho rázně umlčeli

10.08.2013 16:15

REPORTÁŽ Na české nejvyšší hoře se setkali dva prezidenti. Tedy přesněji řečeno prezident současný Miloš Zeman s tím bývalým Václavem Klausem. Oba se na Sněžku vypravili u příležitosti tradiční Svatovavřinecké pouti. Většina médií ale zkreslila incident, který se na vrcholku odehrál.

Na Zemana čekal na Sněžce provokatér. Poutníci ho rázně umlčeli
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman se na Sněžce setkal se svým předchůdcem v úřadu Václavem Klausem

Zeman vzdal Klausovi poklonu za to, že celou cestu zdolal pěšky, sám současný prezident se až na vrchol nechal kvůli zdravotním problémům vyvézt terénním vozem horské služby. Při krátkém projevu k poutníkům se za to omlouval. „Vy všichni jste museli pěšky a mě přivezli autem. Dovolte mi, abych se za to jako starý člověk omluvil,“ řekl na vrcholku Sněžky Miloš Zeman.

Na Sněžce Klaus, Duka, Zeman i Heger

Ten zároveň omluvil neúčast polského prezidenta Bronislawa Komorowského, který se měl původně účastnit také, ale nestihl se vrátit z dovolené. „Je na Baltu, a protože v těchto letních vedrech voda Baltského moře dosahuje o něco víc než patnácti stupňů, nechtěl jsem ho z této krásné dovolené vyrušovat,“ uvedl prezident.

Současný i bývalý prezident se při setkání na vrcholku hory přátelsky pozdravili a ptali se, jak se daří manželkám. „Livia zůstala na Luční boudě,“ řekl svému dlouholetému politickému sokovi Klaus.

Oba dva se zúčastnili tradiční slavnostní mše svaté, kterou pod širým nebem sloužil pražský arcibiskup a kardinál Dominik Duka, který při té příležitosti ukázal, že zdatně ovládá polštinu. Na Sněžce totiž bylo mnoho polských katolických poutníků. Mše proto probíhala střídavě v češtině a polštině.

Žádná skupina demonstrantů. Byli pouze dva

Krátce před začátkem bohoslužby ještě oba prezidenti zašli na pivo do České poštovny, kde si Zeman vychutnal i oblíbenou cigaretu. Před tím se odehrál drobný incident, který však většina médií značným způsobem zkreslila. A to v neprospěch Miloše Zemana.

Když se prezident Zeman zdravil a fotografoval s lidmi, jeden z poutníků začal pískat na píšťalku a křičet, že „tu nikdo Zemana nechce“. Muž, kterého některá média identifikovala jako bývalého zaměstnance Krkonošského národního parku Pavla Klimeše, používal i ostré a vulgární výrazy. Zemana označil za „hovado“ a opakovaně křičel, že lidé z Krkonoš ho nevolili a že uráží jejich německé spoluobčany.

Zeman popřál lidem život plný úspěchů

Mnohá média ale napsala, že Zemana vypískala skupina demonstrantů. Jak ale sám Klimeš později řekl, tou „skupinou“ demonstrantů byl on a jeho manželka, která se však téměř verbálně neprojevovala. Na Sněžce přitom byly stovky poutníků a turistů, z nichž mnozí Zemana zdravili a chtěli se s ním fotografovat. Totéž s exprezidentem Klausem. Onoho demonstranta šli následně usměrňovat přímo někteří poutníci s tím, že oni prezidenta respektují. Většině poutníků byl ale zmíněný provokatér ukradený a užívali si slavnostní akce.

Prezident Miloš Zeman ještě před začátkem slavnostní bohoslužby řekl několik vět samotným poutníkům. „Každý z nás v životě stoupá ať už na pomyslnou anebo skutečnou horu. Je nesmírně šťastný, když se mu na ni podaří vystoupat. Ale uvědomte si, že když na vrcholu oné hory stanete, otevře se před vámi obzor a na tom obzoru jsou další, ještě vyšší hory. Vám všem bych chtěl popřát, aby váš život byl naplněn úspěšným stoupáním na stále vyšší a vyšší hory,“ zakončil na Sněžce svůj projev Miloš Zeman a byl poutníky odměněn potleskem.

Václav Klaus na Sněžku vyrazil pěšky. Pouze se svezl lanovkou na Portášky a odtud zbytek cesty došel spolu s vnoučaty a synem Václavem. Na vrcholku české nejvyšší hory se objevil také bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger.

reklama

autor: Radim Panenka

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …