Naštvaní občané útočili na Jiřího Dienstbiera kvůli údajnému odpuštění dluhů Romům

03.07.2014 12:14

Zadlužení lidé dostanou šanci, jak začít znovu a s čistým štítem. Alespoň tak to prezentuje ministr pro lidská práva a rovné příležitosti Jiří Dienstbier (ČSSD). Vzhledem k tomu, v jaké se nachází pozici a rezortu, sociálními sítěmi kolují na toto téma již několik dnů nepříjemné zvěsti. Údajně by se totiž mělo jednat hlavně o oddlužení romských občanů. ParlamentníListy.cz se proto pokusily přijít pravdě na kloub.

Naštvaní občané útočili na Jiřího Dienstbiera kvůli údajnému odpuštění dluhů Romům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Anketa

Hrozí v příštích 10 letech vypuknutí opravdu velké války v Evropě nebo západní Asii, která drsně zasáhne i nás?

hlasovalo: 23477 lidí

Nutno předeslat, že pátrání to nebylo vůbec snadné. Mluvčí vlády Martin Ayrer nezvedal telefony, bez reakce zůstaly i telefonáty k tiskové mluvčí přímo Jiřího Dienstbiera. Marný vyzváněcí tón se ozýval i při přímém kontaktu na ministra. Po opakovaných žádostech o to, zda by nebylo možné zaslat k náhledu alespoň část návrhu o připravovaných změnách, aby se zamezilo spekulacím a logicky též následným rozčíleným reakcím lidí, nakonec ParlamentnímListům.cz poskytla ředitelka odboru kabinetu ministra Jana Strunecká odkaz na článek, na základě kterého údajně celá „fáma" o tom, jak budou některé vybrané skupiny obyvatelstva hromadně oddlužovány, vznikla. Nutno dodat, že však i v tomto článku, podobně jako v článcích šířících se hlavně blogy a sociálními sítěmi, je uvedeno, že návrh měl být předložen k projednání vládě právě v těchto dnech. Potvrdit to však nikdo nechce. A tak se pokusme shrnout to, co na veřejnost k novinkám o dluzích v Česku prosakuje.

ZDE USNESENÍ VLÁDY Z 25. 6. k Souhnné informaci o plnění opatření pro řešení sociálních nepokojů (právě v tom by mohl být návrh zřejmě schován?).

Vláda má prý totiž ambiciózní plán, jak umožnit sociálně slabým přiblížit se k většinové společnosti. Jedním z hlavních bodů má být oddlužení těch nejchudších. To by s sebou muselo přinést také to, že bude změněn dosavadní insolvenční zákon. V současné podobě umožňuje oddlužit občany, kteří zaručí, že budou věřitelům splácet pět let a uhradí aspoň třicet procent dluhů. Nyní by měli nově dostat šanci na oddlužení ale i lidé, jejichž příjmy nezaručují, že by během pěti let třetinu svého dluhu splatili.

Pomoci těm, co si neumějí poradit s chudobou?

„Jde o to pomoci každému, kdo si sám neumí poradit s chudobou. Nejde jen o vyloučené romské lokality, stále častěji sem spadají i senioři a rodiny, které žijí z jednoho platu,“ řekl MF Dnes před několika dny Jiří Dienstbier. Ve stejném článku se objevila taktéž informace, že s tímto plánem, který vypracoval tým expertů, se měla seznámit vláda dokonce již 25. června.

Vše může znít pozitivně a dost dobře i pozitivní výsledky přinést. Jenomže... Okamžitě se rojí, možná právě kvůli hradbě mlčení, která se kolem této změny postavila, řada pochybností a obav. Zda to nepovede jen k zvýhodňování jedné skupiny obyvatelstva, na úkor druhých, kterým jejich povinnosti a závazky nikdo lidově řečeno neodpáře, i kdyby o to usilovali sebevíc.

( Zajímavé řešení, jak zatočit s dluhy,  přitom  nedávno nabídlo k diskusi hnutí Occupy  )

Jiří Dienstbier je nebo byl však podle svého vyjádření přesvědčen, že ho společnost v jeho krocích podpoří. „Jsme solidární národ. Musí být však jasné, na co peníze jdou,“ uvedl v rozhovoru, na který odkázala jeho asistentka s tím, že právě on musel být impulsem, který vyvolal takovou vlnu vášní.

Oddlužení nasměrovat jen k jedné konkrétní skupině lidí? Fáma nebo skrývaná snaha?

„Známý populista se opět zviditelňuje, syn svého otce, z jehož proslulosti tento občan USA vydatně čerpá; ministr pro Legislativní radu vlády, lidská práva a rovné příležitosti, místopředseda senátorského klubu ČSSD Jiří Dienstbier, který se proslavil senátním návrhem žalovat prezidenta Václava Klause z velezrady, chce nyní oddlužit stovkami miliard zadlužené české Romy,“ uvedl na toto téma spisovatel, bloger a publicista Břetislav Olšer. Podle něj je krok Dienstbiera zřetelně motivován říjnovými komunálními volbami.

„Aby zase neostrouhal mrkvičku; ideální je zviditelnění před Amnesty Inernational, největšího kritika Česka za Romy, návrhem změny insolvenčního zákona, podle něhož by mohli dosáhnout oddlužení i ti nejchudší lidé, resp. sociálně vyloučení a nepřizpůsobiví. Dosud totiž mohou být odepsány dluhy soukromých osob jen v případě, že během pěti let splatí alespoň 30 procent svého dluhu. Z romských občanů se to nezdařilo zřejmě žádnému, proto nový zákon, aby na oddlužení mohli dosáhnout i ti, kteří vzhledem k výši svých příjmů na takové oddlužení podle dosud platného zákona nemají,“ uvádí ve svém blogu Olšer. Vzbudil tím zájem mnoha čtenářů, kteří text hromadně sdíleli po sociálních sítích i si ho mnozí dávali na své webové stránky.

Tisíce sdílení, stovky diskuzních rozčílených příspěvků. Pravda ale zatím zůstává skryta

Poté, co článek sdílel na Facebooku i šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura, snesla se brzy doslova smršť komentářů lidí, které obsah návrhu značně rozčílil. „Nedivím se tomu, protože pokud je pravdou to, co autor ve svém blogu píše, akorát by to vyvolalo vlnu nenávisti. Přiznávám však, že jsem návrh, tak jak skutečně zní, neviděl, takže se k němu nemohu objektivně vyjádřit,“ řekl Okamura ParlamentnímListům.cz.

Není přitom tajemstvím, že Okamura však dlouhodobě ministra pro lidská práva za řadu jeho kroků kritizuje. „Je to kavárenský intelektuál, který se stává ministrem menšin, aniž by znal realitu a znal problémy lidí,“ prohlásil před nedávnem na jeho adresu v diskuzním pořadu Partie. Reagoval tak tehdy na to, že vláda odmítla jeho návrh na omezení výše příspěvku za bytovou jednotku podle cen místně obvyklých. „Ti kavárenští intelektuálové nám tady cosi vykládají, ale opravdu netuší, jaká je realita. Zkuste si vedle toho žít,“ doplnil Okamura, když se debata dostala na problémy s ubytovnami sociálně nepřizpůsobivých občanů.

20 tisíc Čechů prošlo osobním bankrotem. Není ale pro každého. Zatím...

Vraťme se však k dluhům, které jsou skutečně značným problémem a mnoha lidem opravdu brání v tom, aby mohli normálně existovat. V rámci současného platného insolvenčního zákona umožnil v Česku dosud soud oddlužení 20 tisícům občanů. To však není dostačující,  a tak se Dienstbierův úřad pokouší prý nyní nově vyjít vstříc právě nejchudším.

Jak? Zadluženým lidem bez jakýchkoli příjmů nabídne několik měsíců čas, aby si našli možnost trvalejšího výdělku. Vedle toho navrhují experti zavést dohled nad agenturami, kterých v poslední době přibývá, poněvadž nabízejí zařídit lidem oddlužení. Bohužel, mnohdy jim ještě naopak nakonec přitíží, poněvadž si za to účtují částky v řádu desítek tisíc a navíc ne vždy jsou schopny dlužníka k oddlužení přivést.

Pokud se dá vycházet z informací, které poskytla v rámci rozhovoru s Jiřím Dienstbierem MF Dnes, pozitivní by mohlo být to, že by dlužníci, kteří už čelí exekuci, dostali možnost založit jakýsi „exekučně nepostižitelný účet“. V současné době se totiž běžně stávaly případy, kdy byla dlužníkovi obestavena mzda a druhý exekutor, který vymáhal další pohledávku (ovšem objevily se případy, kdy dva exekutoři vymáhali jednu a tu samou), obstavil účet v bance (poněvadž na mzdu již nemohl). Dlužník, kterému podle zákona mělo být garantováno k přežití alespoň životní minimum (v některých případech, kdy šlo o vymáhání pohledávek za alimenty či vůči státu, existenční minimum cca necelé 3000 Kč), tak byl najednou zcela bez prostředků. Jelikož se ocitl v situaci, kdy většina z nich neměla ani sílu, ani prostředky, aby se svých práv domohl, nebylo výjimkou, že původně bagatelní dluhy takového dlužníka stáhly až na dno. Pokud tedy tento návrh projde, znamenalo by to významný obrat k lepšímu – také proto, že dnes prakticky člověk bez bankovního účtu jako by neexistoval. Otázkou však je, zda se to opravdu bude týkat všech, kteří se v této zoufalé situaci ocitli – a to bez ohledu na jejich původ i barvu kůže.

Bloger a publicista sčítá jedna a jedna. Alespoň podle toho, co má asi k dispozici

To, kde Jiří Dienstbier nyní sedí a jakou funkci zastává, bohužel logicky v lidech vyvolává podezření na to, že by se tím dostalo privilegia jen některým menšinám, zatímco majoritním obyvatelům by nikdo nic neodpáral. Mlčení ze strany ministerstva, které by to objasnilo, světlo do záhady a spekulací také nevnáší.

„Dnes je ČSSD s odřenýma ušima vítězem voleb, proto je zde i Dienstbierův socialistický zákon. Podle něho by zadlužení lidé bez jakýchkoliv příjmů měli dostat několik měsíců čas, aby si našli možnost trvalejšího výdělku. Českým Romům byl ale takový čas v trvání několika desítek roků poskytnut. A výsledek? Marnost nad marnost. Tak ministr pro lidská práva Dienstbier předkládá do vlády strategii romské integrace do roku 2020, která navrhuje pozitivní diskriminaci Romů,“ uvádí publicista a bloger Olšer a ve svém textu přidal i několik konkrétních příkladů z podobných snah, i když šlo dosud pouze o regionální záležitosti.

Jsme solidární, chudým pomůžeme rádi, myslí si Dienstbier

Ministr Dienstbier je podle svého vyjádření v MF Dnes skutečně přesvědčen o tom, co bylo již zmíněno výše, tedy že většina občanů tento vládní plán pomoci chudým rodinám podpoří (nutno dodat, že nezahrnuje pouze oddlužení). „Z průzkumů vychází, že jsme solidární národ,“ vysvětlil.

Podle toho, jaké se však daly zaznamenat reakce diskutujících lidí pod článkem sdíleným na Facebooku, se ministr s velkou pravděpodobností mýlí. Několik tisíc sdílení, mnoho stovek komentářů  - stačí se jimi probrat jen namátkou (vulgární výrazy a urážky jsme vynechali):

...

  • „Protestujeme proti diskriminaci naruby. To už není možné, co se rodí v hlavách politiků za blbosti. V šolnách a kravatách vypadají inteligentně, ale to je jen skořápka. Ve skutečnosti se uvnitř kvádra ukrývá bl.eček,“ napsal(a) diskutující pod nickem Eva Zdeněk Metropol.
  • Tomino Panoška zase uvedl: „Už jsem to jednou někde komentoval tím, že pokud p. Diensbier s tímto etnikem tolik soucítí, ať si do svých nemovitostí nastěhuje několik z těch sociálně nejslabších a svůj poslanecký plat dává na toto etnikum.“
  • Jindřich Jiřík: „Komunisti je naučili makat a dodržovat pořádek, ,jinak šli bručet‘. Tihle si na ochranu těchto polozvířátek založili spoustu institucí, jako by šlo o ohrožený druh. Jen plýtvají penězi tam, kde by stačilo přitvrdit a používat stejný metr, jako u většiny, která je tu vlastně utlačovaná.“
  • „Pana Dienstbiera bych ubytovala do nějakého romského ghetta, ať si užije. A plat bych mu dala jako obyčejnému člověku takových 8.000 korun, aby se poměl,“ napsala například žena s nickem Olinka Dvořáková.

...

Nutno dodat, že v podobném duchu zní téměř 99 procent všech komentářů.

A jak přiznala ParlamentnímListům.cz s příslibem anonymity jedna ze zaměstnankyň Dienstbierova úřadu, i jejich e-mailová schránka v posledních dnech byla zahlcena rozčílenými reakcemi lidí zřejmě v podobném duchu. Bohužel, nadšení nad plánovaným krokem nesdílí ani odborníci, kteří se snaží posilovat finanční gramotnost mezi různými sociálními skupinami Čechů. Poukazují na to, že se velmi dobře může stát, že ihned poté, co budou někteří jedinci oddluženi a budou tedy vědět, že je to přijatelná cesta ven z dluhů, bude se moci s oddlužování začínat nanovo...

reklama

autor: Alena Hechtová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …