Nečase nakonec sněmovna vydávat nebude. Ištvan prý žádost stáhne

16.07.2013 22:44

Státní zastupitelství nakonec stáhne žádost o vydání bývalého premiéra Petra Nečase k trestnímu stíhání. Důvodem je rozhodnutí Nejvyššího soudu, který shledal, že bývalí poslanci ODS, obvinění z korupce, jsou chráněni imunitou. Na výzvy k okamžité rezignaci však vrchní žalobce reagovat nehodlá.

Nečase nakonec sněmovna vydávat nebude. Ištvan prý žádost stáhne
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Ivo Ištvan, vrchní státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci

„Žádost o vydání Petra Nečase vezmeme zpět,“ uvedl státní zástupce Ivo Ištvan v pořadu České televize Události, komentáře. Reagoval tím na rozhodnutí Nejvyššího soudu, které si v podvečer převzal a následně prostudoval.

Jedná se o reakci na usnesení Nejvyššího soudu, který vyňal tři bývalé poslance ODS z trestní pravomoci s vysvětlením, že se na jejich jednání až do rezignace vztahovala imunita. Podle Ištvana nadále nemá smysl požadovat Nečasovo vydání.  "K jeho trestnímu stíhání ani k trestnímu stíhání kohokoliv jiného nelze přikročit, dokud se zcela jednoznačně nevyřeší otázka rozsahu poslanecké imunity," uvedl Ištvan.

Navíc si stále myslí, že by mohlo být možné alespoň za některé skutky bývalé poslance ODS stíhat. Jedná se o ty skutky, které byly spáchány po zániku imunity. K tomuto názoru se ale vyjádřil skepticky profesor Jiří Jelínek z pražské Právnické fakulty, který pak jeho vystoupení ve studiu komentoval.

Ištvan rozhodně nehodlá vyslyšet výzvy politiků ODS a rezignovat na funkci vrchního žalobce. „Pokud moji nadřízení usoudí, že jsem spáchal nějakou chybu, tak ať mě potrestají,“ uvedl vrchní státní zástupce. Sám však žádné pochybení nevnímá.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …