Něco tu nehraje. Konec demokracie. Co řekli poslanci k Rathově projevu

05.06.2012 17:47

Zadržený a obviněný poslanec David Rath v úterý ve sněmovně přednesl projev, ve kterém popřel, že by vzal úplatek a poukázal na údajně nestandardní kroky v trestním řízení, za které viní ministra vnitra Jana Kubiceho. Podle Ratha na něj Kubice ušil boudu a jedná se o politický proces. ParlamentníListy.cz požádaly poslance o jejich názor na Rathův projev a zda jeho proslov změnil názor na Rathovo vydání.

Něco tu nehraje. Konec demokracie. Co řekli poslanci k Rathově projevu
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vazebně stíhaný poslanec David Rath vystoupil ve sněmovně

David Rath byl sněmovnou vydán 183 hlasy, dva byly proti, konkrétně poslanec ČSSD Pavel Ploc a nezávislý Jaroslav Škárka. Řada poslanců uvedla, že Rath je výborný řečník, někteří poslanci levice uvedli, že jisté pochybnosti v trestním řízení projev vyvolal, pravice říkala, že se vymlouval a vykrucoval.

Celý projev Davida Ratha čtěte ZDE

Žádná sebereflexe

„David Rath je dobrý řečník. Ale o jeho vině či nevině může rozhodnout pouze jen, doufejme, nezávislý soud. Poukázal ale na jisté nesrovnalosti, nad kterými je třeba se zamyslet,“ řekl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.


"Mě mrzí, že všichni poslanci neměli možnost nahlédnout do spisu, protože pak by mnohem více ocenili tu Rathovu manipulaci s fakty a jeho tvorbu paralelní reality. Fakta ze spisu totiž hovoří jasně. Ani veřejnost tuto možnost zatím nemá. Tu bude mít až u veřejného jednání u soudu a lidem bych doporučl se toho zúčastnit, aby poznali pravdu, nikoli Rathem šířené mýty," řekl ParlamentnímListům.cz předseda VV a člen madátového a imunitního výboru Radek John

„Žádná sebereflexe. Já jsem nevinný a všichni okolo jsou lumpové, co na mě ušili boudu. K tomu není co dodat,“ řekl k Rathově projevu ministr zemědělství Petr Bendl.

„Můj názor na vydání jeho projev nezměnil, jeho jediná šance je soud. Celé jednání je ale důkazem, že jsme skončili jako parlamentní demokracie,“ uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip.

"Byl vždy dobrý řečník. Ale k jeho nevydání mě projev nepřesvědčil," napsal v sms předseda TOP 09 a vicepremiér Karel Schwarzenberg.

Vicepremiérka vlády pro boj s korupcí Karolína Peake uvedla, že každý má právo hájit se všemi prostředky, což je správné a vždy bude toto právo hájit. „Je pouze na soudu, aby rozhodl, co je lež, a co pravda, co citové vydírání, nebo teorie spiknutí a co popis skutečnosti,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Peake.

Skryté vzkazy pro ČSSD

Podle místopředsedkyně VV Kateřiny Klasnové nemá Poslanecká sněmovna suplovat moc výkonnou a soudní. „Rath má být proto vydán trestnímu stíhání,“ dodává Klasnová.

„Projev byl věcně slabý. Čekal jsem více, i když asi fakta nechává na soud,“ myslí si místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

„Rathův projev mě nepřekvapil včetně těch jeho skrytých vzkazů sociálním demokratům, že to v té krabici měly být peníze na volby a ať se teda začnou víc snažit s ním hrát tu mediální hru na zpochybnění skutků a procedury. Je jasné, že sám tuhle hru z vazby nezvládne, takže když mu partajníci nepomůžou, tak si tím nakonec ublíží sami,“ nebral si servírky poslanec ODS Aleš Rádl.

Rozpaky a ozbrojenci ve sněmovně

Poslanec ČSSD Jiří Koskuba přiznal, že je v jistých rozpacích. „Chybí mi alespoň jediný zásah na druhou stranu fronty, třeba pokus o něj. Jsou tam dosti veliké až obrovské ´cíle´. Ale tam se nestřílí a některé z nich se sem dnes asi bály. Ale něco jsem slíbil a nezbývá mi než slib dodržet. Mluvků je v politice až moc. A i kolega David to snad pochopí. Zachoval by se jistě stejně,“ řekl redakci poslanec.

"Projev Davida Ratha byl projev člověka v zoufalé situaci a tomu odpovídala i úroveň argumentace, kterou používal. Jeho projev můj názor na jeho vydán jako jediné správné řešení nezměnil," sdělil předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

"Projev byl součástí Rathovy obhajoby a jako takový jsem jej vnímal," reagoval místopředseda ODS Pavel Drobil.

Poslankyně KSČM Kateřina Konečná zkritizovala bezpečnostní opatření, na které upozornil i Rath. „Domnívám se, že to, co udělala předsedkyně sněmovny ohledně přítomnosti ozbrojené ochranky v sále Poslanecké sněmovny je velmi diskutabilní a zbytečně to znevěrohodňuje celou kauzu. To není normální,“ míní poslankyně.

Ani názor poslankyně Lidem Dagmar Navrátilové projev nezměnil. „Dle mého očekávání ze sebe doktor Rath udělal oběť. Nebudu soudit dopředu, ale posoudit vinu či nevinu má soud,“ reagovala poslankyně.

Magické schopnosti

„Netušil jsem, že pan Kubice je nadán takovými magickými schopnostmi. Nabízí se jediné striktně logické vysvětlení: pan Kubice je ve skutečnosti Woland, jenž se rozhodl uspořádat výroční ples (a činit paseku) tentokráte zde. Škoda, že tu nemáme žádného Bulgakova, aby to zaznamenal,“ reagoval poslanec TOP 09 Daniel Korte.

Podle poslance ČSSD Ladislava Šincla Rath opět prokázal, že je výborný rétor. „Nepřísluší mi ovšem hodnotit, zdali David Rath je, či není vinen. Proto by měl předstoupit před soud, kde se může obhájit,“ vysvětlil poslanec.

Podle poslankyně Lidem Lenky Andrýsové byl projev Davida Ratha plný emocí. „Nevysvětlil mi však, proč si převzal sedm milionů korun v hotovosti od lidí, kteří ve Středočeském kraji získávali veřejné zakázky. Jsem přesvědčena, že případ má posoudit soud,“ zdůraznila Andrýsová.

Pachuť z informací

„Vydání je správné, ale zůstala pachuť z informací, které zazněly na jednání,“ reagoval poslanec KSČM Pavel Hojda.

Podle poslance ČSSD Ivana Ohlídala Rathův projev poukázal na jisté nesrovnalosti v postupu policie a státní zastupkyně v jeho případu. "I po jeho projevu jsem ale zůstal rozhodnut hlasovat pro jeho vydání k trestnímu stíhání. Bylo to proto, že jeho kauza musí být důkladně prošetřena a případně rozhodnuta i soudem. Pokud by nebyl vydán a toto by nebylo provedeno, zůstalo by mnoho nejasností a spekulací o podstatě v této kauze. Navíc si myslím, že institut imunity chránící zákonodárce před stíháním v trestní věci není v současné době správný," vysvětlil poslanec.

„Můj názor na vydání jeho projev nezměnil. Jeho styl a obsah ´obhajoby´ jsem očekávala,“ sdělila poslankyně ODS Jana Černochová.

Poslankyně KSČM Marie Rusová uvedla, že Rath je podle ní excelentní řečník, ale nedokáže posoudit jeho vinu či nevinu a to je v kompetenci nezávislého soudu. „Myslím si, že sám poslanec Rath by měl mít zájem, aby jeho kauza proběhla celým soudním procesem. Opačně by nad celým případem stále visel otazník. Je mi z toho všeho špatně,“ dodala Rusová.

„Pokud se máme dozvědět pravdu, bylo nutné hlasovat pro vydání,“ uvedl místopředseda TOP 09 Pavol Lukša.

Podle poslance Lidem Martina Vacka Rathův projev nebyl ani obhajobou, ani vysvětlením jeho skutku. "Dá se říci, že jeho slova byla snůškou obvinění všech ostatních a můj postoj pro jeho vydání nezměnily," dodal poslanec.

Nebezpečí mediálních zkratek

Poslanec KSČM Miroslav Opálka rovněž argumentoval, že má rozhodnout nezávislý soud. „Ale diskuse zúčastněných všem ukázala, jak je ošidné vycházet jen z mediálních zkratek,“ dodal poslanec.

„Názor na vydání jsem nezměnil, neboť David Rath hledal důvody všude jinde než jen u sebe. Tedy stejná rétorika, pouze jiné podmínky,“ komentoval Ratha poslanec VV Jiří Štětina.

„Větší část toho jsem slyšel na mandátovém a imunitním výboru, takže vydat. Pak bude i prostorná diskuse o procesních věcech či selektivní aktivita orgánů činných v trestním řízení,“ uvedl místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Poslanec Stanislav Polčák uvedl, že nechce svým prohlášením kauzu dál vířit. „Chci, aby tu věc posoudil soud,“ dodal poslanec. Podobně reagovala i poslankyně KSČM Zuzka Rujbrová.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …