Nové protestní hnutí bude okupovat Klárov. Dokud nepadne vláda

08.04.2012 8:47

Jsou znepokojeni stavem společnosti, v níž žijí. Říkají, že ideál demokracie se v praxi smrskl na občasný rituál voleb, v němž vybíráme jen mezi pouhými frázemi. Zatím podle nich vládnou peníze, respektive instituce a jedinci, kteří jimi disponují v nadbytku. Protože to chtějí to změnit - vzali si příklad z Američanů a akce Okupujte Wall Street. Oni se chystají okupovat Klárov, a to od 28. dubna v rámci protestních akcích Pražské jaro 2012.

Nové protestní hnutí bude okupovat Klárov. Dokud nepadne vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nespokojení lidé zvoní klíči. Ilustrační foto

„Ano, chceme okupovat Klárov. Uvidíme, jak velkou podporu od veřejnosti dostaneme, věříme, že snad ano – protože v deseti lidech by tento protest příliš velkou šanci něčeho dosáhnout neměl,“ potvrdil ParlamentnímListům.cz jeden z organizátorů Occupy Prague Ondřej Krump. Jak doplnil, vše je vyjednané s magistrátem, pokud akce skutečně získá masovější podporu, může trvat až do 1. srpna. Znamenalo by to, že by na Klárově až do této doby bylo rozložené stanové městečko. A z oficiálních prohlášení hnutí Skutečná demokracie teď  vyplývá, že nemusí jít navíc jen o Prahu.

„Jsme znepokojeni stavem společnosti, v němž žijeme. Ideál demokracie se v praxi smrskl na občasný rituál voleb, v němž vybíráme mezi frázemi. Zatím vládnou peníze, respektive instituce a jedinci, kteří jimi disponují v nadbytku. Finanční systém, který nepřináší společnosti hodnoty, kontroluje skoro všechny hodnoty společností vytvořené. A kontroluje rovněž vládní politické strany, stejně jako takzvanou „opozici“. Pro začátek žádáme okamžitou demisi vlády a zastavení reforem, jejichž skutečným hlavním účelem je další rozšíření již téměř absolutního vlivu peněz na naše životy. Od 28. dubna 2012 postupně obsadíme náměstí v Praze i v dalších městech Česka. Rozložíme zde stanové tábory po vzoru španělských měst a budeme opakovat požadavek na okamžitou demisi vlády,“ uvádí aktivisté na svém webu.

Konstatují, že přijdou bez znaků politických stran a ideologií, jen chtějí zahájit diskuzi o tom, co dál. „Uvědomujeme si, že současný společenský systém je neudržitelný a hlasování pro falešnou opozici skutečné řešení nepřinese. Přidejte se. Naše budoucnost patří nám, ne bankéřům a jejich politikům,“  vyzývají dále členové i fanoušci Skutečné demokracie teď (SDT).

Vzor přišel ze Španělska, rozšířil se po světě

Zde je třeba připomenout, že hnutí Skutečná demokracie teď vzniklo vloni ve Španělsku jako Democracia Real Ya! (DRY), na základě rozhořčení několika lidí, kteří byli nespokojeni s politickým vývojem v jejich zemi. Nápadu se chytily desítky, následně stovky a pak i tisíce rozhořčených lidí, kteří uspořádali demonstrace později nejen v Evropě.

Hnutí SDT se přitom dá charakterizovat tím, že organizuje nenásilné akce. Není napojeno ani ve světě na žádné politické strany, ani na oficiální odborové organizace. Spojuje jednotlivce, není ale sjednocující platformou již existujících organizací. Lidem říká, aby na shromáždění přicházeli sami za sebe, bez symbolů a vlajek politických stran a ideologií.

 „Pokud mají naše jarní akce v Česku vyjít a přinést odezvu, víme, že musíme připravit jejich masivní propagaci. A víme, že musíme být při ní maximálně kreativní, protože na rozdíl od velkých politických stran nehospodaříme se stovkami milionů, a nemůžeme si koupit ani média. Proto propagaci nezvládne jen těch několik jednotek až desítek nejaktivnějších lidí. Zapojit se musí každý z nás, koho chystané akce oslovují,“  sdělil ještě ParlamentnímListům.cz Ondřej Krump. Jak velkou odezvu se tedy podaří získat jen na základě informací šířících se po sociálních sítí, občasnými letáčky, bude jisté na konci dubna.

Pražské jaro 2012 přejde do "okupace" Prahy či rozsáhlých změn?

Každopádně – pokud organizátoři SDT hovoří o možném Pražském jaru 2012 (a nemají tím na mysli vážnou hudbu, pozn.red.), jejich rozhodnutí napomáhá fakt, že již 15. dubna ohlašuje demonstrace v Praze a dalších městech iniciativa Holešovské výzvy, následně ohlásily týden odporu proti vládě odbory, které plánují vyjít do ulic 21. dubna. Akce Occupy Prague o týden později, proto může těžit z toho, že se podaří i jejím předchůdcům v lidech vyburcovat to, aby vyjádřili nesouhlas s tím, co s jim nelíbí. Začne průvodem z Václavského náměstí.  Jak je možné najít i na Facebooku, mezi lidmi, kteří byli fanoušky této stránky prostřednictvím jejich přátel (tedy nikoli oficiálně) pozváni, je i celá řada současných politiků – jako například Vítězslav Jandák (ČSSD), David Rath a celá řada dalších i opačného politického spektra. Jelikož je veřejně přístupné a dohledatelné, jak na pozvání oslovení lidé reagovali, v tuto chvíli ani jeden z politiků svoji účast na akci nepotvrdil.

Hnutí se v Česku stejně jako v desítkách dalších světových měst, přitom angažovalo již vloni.

"Nejsme zboží v rukou politiků, bankéřů a korporací. Vyjděme do ulic a žádejme skutečnou demokracii," uvádělo tehdy výzvu, pod hlavičkou United for Global Change (Světová revoluce Skutečné demokracie). I když u nás příliš masovou odezvu nevyvolala, zapojilo se tehdy několik desítek lidí.

Prohlášení SDT k jarním akcím:

1. Jsme hnutím rozhořčených lidí. Jsme rozhořčení ze situace v ČR i po celém světě. Nejsme žádným sdružením, organizací, ani politickou stranou či jejím orgánem. Hlásíme se k hnutí vzniklému na jaře roku 2011 ve Španělsku, i k odkazu hnutí Occupy, pocházejícímu z USA.

2. Ostře odmítáme rasismus, xenofobii a nenávist k homosexuálům. Pokládáme rasismus a nenávist k jinakosti za svedení existujících problémů na nevinné.

3. Domníváme se, že současný systém není (dostatečně) demokratický. Chybí v něm jakékoliv prvky přímé demokracie.

4. Tvrdíme, že současnou ekonomickou krizi nezpůsobili obyčejní lidé, ale banky. Bojujeme proti diktatuře finančních trhů a usilujeme o to, aby ekonomiku více ovlivňovaly skutečné potřeby lidí, nikoliv korporací. Odmítáme platit za krizi způsobenou bankami.

5. Státní dluh vyplývá jednak z obrovské korupce, jednak z celkového nastavení společnosti, kde malá skupina lidí nabývá obrovských zisků, zatímco většina společnosti si musí půjčovat i na své základní fungování, ať už skrze stát, či jako jednotlivci. Za státní dluh necítíme odpovědnost a odmítáme ho platit. Vyplývá z nelegitimního systému, vytvářeli ho lidé, kteří nás nezastupují. Naopak, domníváme se, že osoby odpovědné za špatné hospodaření s veřejnými prostředky a navyšování státního dluhu musí nést přímou hmotnou i trestní odpovědnost, nikoliv se odpovědnosti za své chybné kroky zříkat a místo toho vydírat běžné pracující.

6. Je nutné udržet právo na důstojný život, a to nejen na papíře (v Listině základních práv a svobod), ale i fakticky. Reformy, které v současnosti vláda bez předchozí celospolečenské diskuze postupně zavádí, vnímáme jako útok na tyto hodnoty. (Zdroj: www.skutecnademokracie.cz)



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …