Ostuda ve Varech? Hotel, ve kterém Jiří Bartoška hostí hvězdy, si prý pohněval významné hosty. A hodně

02.05.2018 13:50

REPORTÁŽ O statisíce eur mohou přijít luxusní karlovarské hotely. Poprvé v historii setkání evropské šlechty byli totiž organizátoři akce nuceni hledat pomoc v hlavním městě. Šlo to dokonce tak daleko, že kromě občerstvení se do lázeňského města v západních Čechách vezly také stoly a židle. Skandál, který se může v dalších letech ještě více rozhořet, posouvá město na periferii a je velmi úsměvné srovnávání s německým lázeňským kolosem Baden-Baden. Černého Petra dostal především Grandhotel Pupp, který jsme oslovili s žádostí o reakci. Do doby vydání textu jsme ale odpověď neobdrželi.

Ostuda ve Varech? Hotel, ve kterém Jiří Bartoška hostí hvězdy, si prý pohněval významné hosty. A hodně
Foto: Václav Fiala
Popisek: Setkání evropské šlechty v Karlových Varech

Slavnostní přivítání, ples, taneční večer, slavnostní oběd. Imperial, Poštovní dvůr. Tam všude jsou v průběhu několika dní vidět zástupci evropských šlechtických rodů, jejichž akce pak vrcholí soutěží o nejatraktivnější dámský klobouk při dostihovém dni na zdejším historickém závodišti, o kterém se bez nadsázky hovoří jako o nejkrásnějším ve střední Evropě.

Šikana?

Anketa

Je Jiří Bartoška dobrým šéfem festivalu?

10%
90%
hlasovalo: 2378 lidí
Přes 550 lidí z celé Evropy včetně Ruska, a také dvacet z USA, přijelo letos do Karlových Varů na pozvání hlavního organizátora celé akce, Orona Michaela Kalkerta, který tuto akci pořádá již po dvaadvacáté. „Karlovy Vary jsem si vybral nejen proto, že je to velmi krásné město, ale také že jeden z mých předků zde postavil kostel,“ uvedl pořadatel a významný zástupce německé šlechty v jedné osobě. Jeho předkové do Karlových Varů často jezdili a on sám má doma karlovarský pohárek s nápisem Carlsbad z roku 1898.

„Na zařízení celé akce jsem si musel najmout cateringovou firmu z Prahy,“ postěžoval si Oron Kalkert, který bude zanedlouho jmenován čestným občanem města. „Pro Pupp to bylo spousta práce, Imperial neměl potřebný počet lidí. Doslova jsme letos byli Puppem šikanováni. Po akci v Imperialu jsme chtěli jít jako každým rokem do Becher’s baru, kde ale bylo zavřeno bez udání důvodu. Znovu jsem musel platit sál v Puppu – platil jsem jednak do půlnoci a pak podruhé za dobu od jedné hodiny do šesté ranní. V Parkhotelu zase požadovali ještě extra zaplatit,“ nevycházel z údivu Kalkert. „Mnoho věcí nebylo připraveno, ale nakonec jsem vše zvládl, nicméně mi bylo řečeno, že příští rok to již možné nebude. Obvyklé vždy bylo, že stoly již byly den dopředu připraveny, ale tentokrát se něco začalo dít až těsně před akcí.  Navíc se cena zdvojnásobila oproti minulému roku a bylo mi řečeno, že pokud na cenu nepřistoupím, tak si mám hledat jiné místo. Je normální, že se navýší cena, ovšem nikoliv v takovém rozsahu,“ uvedl šlechtic, kterého vzpomínka na nedávné peripetie viditelně „rozhodila“.

Z Prahy nejen jídlo, ale i stoly

„Takže stoly, židle, personál jsou tentokrát z Prahy. A je cenově výhodnější to přivézt z Prahy než to zabezpečit zde,“ nevycházel z údivu Kalkert. „Vše, co se odehrává v Císařských lázních, v Poštovním dvoře, vše je dovezeno z hlavního města, samozřejmě včetně menu. Je tam čtyřchodové menu pro 600 hostů. Jen Pupp na tom vydělá spousta peněz – přibližně sto tisíc eur, a přesto se ještě musí platit nájem sálu. Přijel host, který si chtěl zde rezervovat pokoj, a nebyli na něj moc přátelští a bylo mu sděleno, že si to měl zarezervovat přes internet,“ uvedl dále za smíchu další přítomné šlechty.  „Když dotyčný na to řekl, že by sice rád, ale že internet nemá, tak mu neřekli žádné informace, ať si ceny a informace najde na internetu. Takže bydlí v jiném hotelu, Ambassador, se kterým mám ty nejlepší zkušenosti. Až tato akce v letošním roce skončí, tak se to rezervuje již na další rok. Ambassador ale kapacitně nezvládne zařídit tuto akci, takže musím využívat pražskou firmu.“ Pokud by se toto všechno opakovalo, zvažoval by podle tlumočníka v budoucnosti o zrušení prestižní akce. Jen za občerstvení se dá 200 000 eur, a to ještě  bez nápojů. „A k tomu si připočítejte přenocování, lázeňské procedury,“ vypočítává Kalkert částku, kterou podle svých slov rád utratí v lázeňské metropoli. Ovšem za kvalitní, promptní a seriózní služby…“

Hlavní organizátor setkání evropské šlechty Oron Michael Kalkert. Foto: Václav Fiala

Přístav na hlavě

K dostihovému dni uvedl, že „… je dobré, že se mohou zúčastnit i obyvatelé Karlových Varů a že mají vstup zdarma. To se liší akce v Baden-Badenu, kde je to striktně odděleno. Tady šlechtici i běžní občané se mohou vmísit, potkávat a hovořit, takže vůbec nejde o nějaké povyšování se…“ Návštěvníci dne si bez omezení fotí skvostné róby i extravagantní klobouky dam. Letos budil pozornost celý světle modře vyvedený přístav včetně plachetnice a majáku, umístěný na klobouku jedné z dam. Dalším tahákem byla motýlí zahrada nebo velká hlava koně. Na klobouk se však vejde i suši včetně hůlek…

Bude líp?

„Je to pro mne veliká čest, že se stanu jako příslušník německé národnosti čestným občanem města,“ uklidňuje rozjitřené vzpomínky Oron Kalkert. „Mám radost, když mne zdraví majitelé obchodů, když kolem procházím.“ Karlovy Vary si zamiloval a letošní faux-pas bere jako výstřelek, který se snad nebude opakovat.

O vyjádření jsme pochopitelně žádali také Grandhotel Pupp. Bohužel, bez odezvy…

Dámy s extravagantními klobouky. Foto: Václav Fiala

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …