Panika v ČSSD, Sobotka to má spočítané. Úspěch ve volbách? Tomu už nikdo nevěří, zaznívá

05.06.2017 11:37

V sociální demokracii se šíří panika, přiznávají někteří sociální demokraté. Pád preferencí strany nezastavilo odvolání Andreje Babiše ani otevřený spor s prezidentem Milošem Zemanem. A už zbývá jen pár měsíců na to, aby se podařilo zvrátit propad voličských preferencí. Proto znovu nastupuje ministr vnitra Milan Chovanec s ostrou protiimigrační rétorikou a vláda s předvolebními dárečky v podobě dvou tisícovek zdravotním sestrám, za které si tentokrát nemůže připisovat zásluhy Andrej Babiš jako vždycky v minulosti, protože už není členem kabinetu.

Panika v ČSSD, Sobotka to má spočítané. Úspěch ve volbách? Tomu už nikdo nevěří, zaznívá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Někteří členové ČSSD už přiznávají, že bylo chybou jít do vlády s oligarchou Andrejem Babišem, protože sociální demokraté na dryáčnický styl dravého a bezohledného podnikatele nebyli připraveni. A obávají se, že tentokrát sice vyhráli bitvu, když se podařilo díky podpoře celé politické scény i odborné veřejnosti donutit prezidenta respektovat Ústavu, ale rozhodující válka se svede o voliče v podzimních volbách – a do té jde Andrej Babiš a hnutí ANO zatím s mnohem lépe nabitými zbraněmi.

Vzpoura v jižních Čechách byla překvapením

I když z vlivných postů ve straně mizí největší kritici předsedy strany Bohuslava Sobotky a stoupenců Miloše Zemana, rozhořela se před nedávnem největší krajská rebelie v polistopadové historii ČSSD. „Nepamatuji si, že by se nějaký kraj vzbouřil kvůli kandidátce, je to trochu překvapení,“ přiznává jeden z členů sociální demokracie, který chtěl zůstat v anonymitě, ke vzpouře v jižních Čechách. Vznikla kvůli tomu, že vedení partaje se rozhodlo vyškrtnout z kandidátky do sněmovních voleb exhejtmana Jiřího Zimolu, i když kandidoval na posledním 22. místě. Obávalo se, že Zimola, který přišel o post hejtmana kvůli podezřelé stavbě rekreačního domu v Lipně nad Vltavou a systému odměňování ve vedení managementu Jihočeských nemocnic, by mohl stranu poškodit ve volbách.

Anketa

Jak dopadne ČSSD ve volbách do sněmovny?

6%
9%
64%
21%
hlasovalo: 6843 lidí

Zimola však kroky vedení ČSSD označil za likvidaci vnitrostranického kritika a jeho kolegové v jižních Čechách hrozili odchodem z kandidátky, a dokonce založením nové strany. „To jsou takové kecy, tomu nemůžeme věřit,“ směje se vlivný sociální demokrat. „Jaký by mělo smysl vytvořit si vlastní stranu – ČSSD 2? Ale to by ji museli mít v každém kraji,“ namítá logicky. A připomíná osud Paroubkovy strany LEV21 nebo Strany práv občanů – Zemanovci. A kdyby podle něj někteří jihočeští sociální demokraté opustili kandidátku, našlo by se podle něj dost jiných, kteří se na možnost zvolení do Poslanecké sněmovny přímo klepou.

Zimolovo postavení je na jihu Čech silné

Největší boj byl v minulosti mezi vedením strany a kraje v roce 2006, kdy chtěl tehdejší předseda ČSSD vyškrtnout z kandidátky Jaroslava Palase. „Moravskoslezský kraj se za něj formálně postavil, ale bylo to takové farizejství, protože věděli, že ho Paroubek na kandidátce nechce. Paroubek ho stejně vystrčil a kraj z toho nedělal tragédii,“ vzpomíná sociální demokrat. Je přesvědčen, že postavení Jiřího Zimoly, který stále zůstává předsedou krajské organizace ČSSD v jižních Čechách, je silné. „Žádná výrazná osobnost na jihu není. Vybavíte si nanejvýš Jandáka, Mládka nebo Bohdalovou, ale Jandáka se zbavili, Mládek propadl, Zimolu zařízli... nevím, koho budou mít v čele kandidátky. Nějakého místního starostu?“ pokládá řečnickou otázku.

Ale zdroj z ČSSD připouští, že mohla existovat i snaha zbavit se Zimoly. „Byl oblíbencem Hradu, měl nějaké konflikty s Chovancem, nešlo o politické šrámy, spíš něco osobního z doby, kdy byl i Chovanec hejtmanem Plzeňského kraje,“ prozrazuje. Ale dvě frakce byly podle něj i v jižních Čechách, jedna stála na straně Zimoly, druhá ho potopila. A exhejtman neměl dobré vztahy ani s ODS, protože se spojoval se sdruženími, která se odštěpovala od ODS. „Do té doby, než přišel Zimola, sociální demokracie žádný dobrý výsledek v jižních Čechách neudělala, i když tam byl Vladimír Špidla nebo tehdejší ministr školství Eduard Zeman, který se pak stal mluvčím Zemanovců, nebo Jitka Kupcová,“ vzpomíná, že v době, kdy byl předsedou strany současný prezident Miloš Zeman, byly jižní Čechy vždycky brány jako černé ovce, organizačně neschopné, se špatnými volebními výsledky. „Zimola byl takové zjevení, asi přišel ve správnou chvíli, pak se ještě vypracoval. A teď se v kraji bojí, že bez něj budou zase tam, kde dřív,“ vysvětluje, proč spolustraníci na jihu tak vehementně bránili svého předsedu.

Zásluhy nerozhodují, politika není a nebude spravedlivá

Podle bývalého šéfa poslaneckého klubu ČSSD Michala Krause někteří politici neumějí přijmout politická pravidla. „I když jsem před dvanácti lety nic neudělal, jen na mě plivali v novinách, odstoupil jsem ze všech funkcí, neřekl jsem ani popel a pracoval jsem dál pro sociální demokracii,“ připomněl bývalý vlivný poslanec, jak skončila jeho kariéra ve vysoké politice. „Chápu, že Jirka Zimola je dobrý politik, ale vznikly určité pochybnosti, které nejsou vyvráceny. Osm let byl starostou, desátým rokem hejtmanem, ale zásluhy nerozhodují, lidský život a především politika nikdy není a nebude spravedlivá,“ prohlásil Michal Kraus i na základě svých vlastních zkušeností. Proto ani nesouhlasí s gestem Zimoly, že bude kandidovat na posledním místě. „Zjevně předpokládal, že ho voliči překroužkují, aby tak všem ukázal, že je nejlepší. Ale přece nebudou všichni ostatní kandidáti jako ovce čekat, že je přeskočí někdo, kdo je léta známý a koho novináři budou stejně kritizovat, že má za sebou nevysvětlené kauzy. Politika je prostě o tom, že když na někoho padne stín pochybnosti, rozloučí se a odejde. Záleží pak na něm, jestli se rozhodne vrátit nebo ne. Ale nemůže se za každou cenu drát na pozice s tím, že nic neudělal a voliči to pochopí,“ dodal bývalý šéf klubu sociálních demokratů ve Sněmovně.

Bohuslav Sobotka to má spočítané

V zázrak, že ČSSD vyhraje volby, dneska ve straně nikdo nevěří. I příznivci současného předsedy Bohuslava Sobotky přiznávají, že volební prohra bude znamenat s největší pravděpodobností jeho konec ve vedení strany, ne-li dokonce v politice, jak se stalo některým jeho předchůdcům i z jiných stran. „Po volbách bude každý generálem, všichni se vrhnou na Sobotku, říká se, že po volbách to má spočítané,“ konstatoval další sociální demokrat pod podmínkou, že nebude uvedeno jeho jméno. A největšími kritiky budou podle něj slaboši, kteří se dnes raději schovají, protože nechtějí přijmout odpovědnost, ale pak budou nejvíc křičet, jak se to dělalo špatně. „Vedení se často opírá o ty, kteří jim přitakávají, protože z toho něco mají. Ale oni často za rohem nadávají nebo je podrazí,“ říká sociální demokrat. Ale stejně to podle něj funguje ve všech politických stranách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…