Plán proměny romského ghetta v luxusní čtvrť ztroskotal. Město chce pozemky zpět

12.11.2012 22:53

Sen o proměně přerovského romského ghetta v luxusní čtvrť s byty a obchody se pomalu začíná rozplývat. Zastupitelé schválili vypovězení kupní smlouvy s vlastníkem lokality. Město tak bude chtít pozemky zpět. Zároveň bude po firmě požadovat půlmilionovou pokutu, protože společnost nedodržela své závazky a dosud nezahájila výstavbu. Vše nejspíš nakonec skončí u soudu.

Plán proměny romského ghetta v luxusní čtvrť ztroskotal. Město chce pozemky zpět
Foto: Petr Kupka
Popisek: Romské ghetto v Přerově

Osm zchátralých objektů v přerovské Škodově ulici spolu s pozemky o rozloze 4 886 metrů čtverečních koupila v roce 2007 od přerovského magistrátu společnost Immofin CZ (dnes Opera Bohemia) za pouhý jeden a půl milionu korun s cílem proměnit tuto oblast v moderní a reprezentativní čtvrť města, přičemž termín zahájení výstavby byl stanoven na 13. září 2012. Do té doby měl vlastník zajistit náhradní bydlení nájemníkům ghetta a zbourat všechny budovy. Tři z objektů však stále stojí a v nich stále bydlí asi deset rodin z původních čtyřiceti.

O novém investorovi město zatím neuvažuje

Přerovští zastupitelé proto schválili vypovězení kupní smlouvy. Město tak bude požadovat tamní pozemky zpět. Zároveň zastupitelé vyzvali magistrát, aby po Opeře Bohemia vymáhal sankci ve výši půl milionu korun za nedodržení dohody. „Pokud zástupci z firmy Opera Bohemia nebudou s rozhodnutím souhlasit, budeme muset podat občanskoprávní žalobu. Tu musíme podat i v případě, pokud se s firmou nedohodneme na rozsahu majetku, které jsou si strany povinny navzájem vrátit v důsledku zrušení kupní smlouvy,“ uvedl ParlamentnímListům.cz náměstek primátora Michal Zácha (ODS).

Problémem pro město je navíc fakt, že na pozemcích je v současné době zástavní právo ve prospěch firmy Remedies, od níž si Opera Bohemia půjčila sedm milionů na demolici objektů. Městu tak hrozí, že pozemky převezme zpět i s dluhy. „Nechceme vzít pozemky zpět s tím, že jsme je prodali za jeden a půl milionu a vyplatíme zástavu ve výši sedmi milionů, které stejně nemáme. Nemáme v úmyslu na tom prodělat,“ vysvětlil námětek primátora s tím, že se bude i nadále snažit zástupce Opery Bohemie vyzývat k dalšímu společnému jednání.

Na dotaz redakce, zda město v tuto chvíli uvažuje o jiném investorovi, který by dotáhl přestavbu ghetta do konce, Zácha odpověděl: „To je zatím předčasné. Je možné, že v případě soudního sporu se tento případ bude řešit ještě roky,“ řekl Zácha.

Všem měřit stejným metrem

Také zástupce firmy počítá se soudním sporem. „Vypovězení smlouvy znamená nejspíš soudní spor,“ uvedl někdejší jednatel společnosti Opera Bohemia Bohumil Chodil s tím, že příčiny krachu projektu jsou podle něj například ve slibovaném, ale dosud nerealizovaném průpichu v Přerově. „Situaci také výrazně zkomplikovala stavební uzávěra na okolních parcelách a fakt, že odsud mnozí nájemníci nechtěli odejít,“ doplnil Chodil.

Přerovská radnice nyní také řeší, co s nájemníky, o které již dříve slíbila, že se postará za předpokladu, že mají platný dekret a městu nic nedluží. Takové rodiny jsou čtyři. Mohou se tak do dvou týdnů odstěhovat do náhradního bydlení. Většina půjde do sousední Husovy ulice. Zbylé rodiny dluží nejčastěji na pokutách a poplatcích za komunálních odpad nebo za psa. Tyto dluhy však město romským nájemníkům odpustit nehodlá. „Je potřeba měřit všem stejným metrem. Jestliže Přerovák z jiné lokality dluží třeba na poplatku za psa a skončí to až exekucí, tak proč by to ve Škodově ulici mělo být jinak,“ sdělil náměstek primátora Zácha.

Projekt prý od počátku směřoval k fiasku

Opoziční zastupitelé jsou přesvědčení, že celý projekt od začátku směřoval k fiasku. „Hlavně je problém, že smlouva nebyla dodržována už v průběhu. To znamená, že měl být do dvou let po podpisu předložen projekt, radní se měli více zajímat o financování a záruky. Podepsat smlouvu na prodej území v hodnotě několika desítek milionů za jeden a půl milionu je něco šíleného,“ řekl redakci již dříve Richard Šlechta z opozičního uskupení Společně pro Přerov.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…