Přichází to nejhorší! Taková kritika EU a ČT! Čeští novináři po včerejšku křičí a naříkají. Mají strach, zde jsou důvody

30.11.2017 7:10

Čeští novináři nešetří zděšením nad nominací expolicisty Lubomíra Metnara do funkce ministra vnitra v Babišově vládě. Metnar byl v minulosti členem hnutí BOS, které ostře kritizuje EU a NATO, přičemž on sám prý takové názory nezastává. Média jistě nepotěšil ani Okamurův nový šéf bezpečnostního výboru Sněmovny Radek Koten, který prohlásil, že kdyby ČT pravdivě informovala o situaci na Ukrajině, nemuseli by občané hledat informace na dezinformačních webech.

Přichází to nejhorší! Taková kritika EU a ČT! Čeští novináři po včerejšku křičí a naříkají. Mají strach, zde jsou důvody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volba předsedy poslanecké sněmovny. I přes protesty Demokratického bloku byl zvolen Radek Vondráček z hnutí ANO

„Rozhodl jsem se pro něj na základě jeho dlouholetých zkušeností v resortu Ministerstva vnitra,“ řekl o Metnarovi Babiš.

Metnar dostal od někdejšího ministra vnitra Martina Peciny v roce 2010 medaili za to, že s týmem vyšetřovatelů dostal před soud pachatele žhářského útoku ve Vítkově na Opavsku, při kterém byla těžce popálena ještě ne dvouletá Natálie. Žháři pak dostali dvacetileté tresty vězení. V roce 2011 se stal Metnar šéfem bezpečnosti strojírenského podniku ve Vítkovicích miliardáře Jana Světlíka, který ve stejném období zaměstnal jako jednoho z generálních ředitelů skupiny i Pecinu.

Anketa

Považujete českou privatizaci 90. let jako celek za úspěšnou?

7%
93%
hlasovalo: 8936 lidí

Původní text ZDE

Když se stal Pecina ministrem vnitra v úřednické vládě Jiřího Rusnoka, udělal z Metnara svého prvního náměstka. Po nástupu ministra vnitra Milana Chovance se Metnar přesunul na post řadového náměstka, v roce 2014 ministerstvo opustil. Poté se vrátil ke Světlíkovi, nyní je místopředsedou představenstva firmy VTK Special a členem dozorčí rady Vítkovice Heavy Machinery.

Server iDNES.cz dnes také uvedl, že Metnar byl donedávna členem hnutí Bezpečnost, odpovědnost, solidarita (BOS), které dává najevo příchylnost k Rusku, kritizuje Západ, Evropskou unii i agresivní politiku NATO.

„Američani se chovají jako prasata. Není se čemu divit. Nestačí jim, že téměř vyhubili původní obyvatelstvo. Války, které rozpoutali v zájmu své arogance a nenažranosti, vměšování do EU a teď si brousí zuby na Rusa, aby zatáhli Evropu do válečného konfliktu,“ píše se například, jak uvádí server iDnes.cz, v říjnovém příspěvku na oficiálním facebooku hnutí.

Předseda BOS Jaroslav Štefec pak vskutku potvrdil, že Metnar své členství v BOS zrušil zhruba před měsícem, kdy to zdůvodnil potížemi s ledvinami. Jak Štefec prezentoval předvolební program hnutí BOS, si můžete přečíst ZDE

Původní text ZDE

Reakce na jméno Metnar na sebe nenechaly dlouho čekat. Svůj názor vyjádřila například reportérka Českého rozhlasu Marie Bastlová, velký kritik Miloše Zemana a komentátor serveru Info.cz Zdeněk Šarapatka či komentátor Lidových novin Petr Kamberský. Ten ve svém příspěvku zmínil „ušaté torpédo“, čímž měl na mysli Roberta Šlachtu, bývalého šéfa ÚOOZ.

Volbu Metnara nepochválil ani investigativní novinář časopisu Týden Jan Hrbáček. Nejenže mu vadí kandidátovo angažmá u Světlíka, který nyní čelí finančním problémům, ale cítí i pochybnost ohledně expolicistovy minulosti. „Ministr vnitra chodí BOS. Tady je ten deaktivovanej profil z prokremelskýho hnutí BOS. Působil od r. 88 mmj. v báckomandu a nejspíš si i bouch (taktně pomlčel). Dřel pro zkrachovalýho kapitalistu Světlíka. A je to prima kamarád pana Fikáčka jr. ANO, výborná volba!!!“

Myslí to vůbec Babiš vážně s demokraty?

Celé to pak okomentoval i komentátor Petr Honzejk. „Vrtá mně hlavou: Chtěl Andrej Babiš opravdu někdy vytvořit vládu s demokratickými stranami? Nebo to byly jen řeči a od začátku to chtěl dát dohromady s bolševiky a okamuristy, protože to je nejlevnější a nejvíc to vyhovuje panu Miloši Zemanovi? Nevím,“ zeptal se na svém facebookovém profilu. 

„Vím. Jsem insider. Nechtěl. Lithiová koalice byla dohodnuta před volbami,“ okomentoval pak jeho slova bývalý mluvčí Mirka Topolánka Martin Schmarcz.

A přidal se i aktivista Martin Uhlíř. „Způsob jednání šéfa KSČM Filipa během první povolební diskuze (tvrdá obhajoba Andreje Babiše vůči většině přítomných, od té doby jsou komunisti zanícenými ambasadory značek Babiš a ANO). Neúčast AB na povolebních jednáních. Dlouhodobé byznysové vazby druhého muže SPD a Agrofertu + Finanční správy,“ okomentoval heslovitě Honzejkův status. 

Babiš však Metnara chválí. Jak uvedl v dnešním vydání deníku Právo, Metnar je bezpartijním profesionálem, který celý život pracuje v policii a na vnitru už dělal náměstka. „Je to expert, který bude loajální státu,“ řekl. Metnar byl ve funkci za ministra vnitra Milana Chovance.

O jeho angažmá v BOS Babiš dle svých slov věděl. „Do hnutí ho natáhli policisté, ale když zjistil, že tam mají nějaké divné názory, tak raději v říjnu odešel. A to bylo předtím, než jsem ho oslovil. Jeho vysvětlení mi stačí,“ poznamenal Babiš. A sám Metnar včera týdeníku Respekt řekl, že vystupovat za současných okolností z EU a NATO by byl nesmysl.

Koten zvolen. A už mluví

Poprask vyvolalo také zvolení Radka Kotena, poslance SPD, do čela bezpečnostního výboru. Jak uvádí média, facebookový profil Kotena obsahoval odkazy na dezinformační weby. Poslanec byl také členem proruských skupin či skupin zaměřených proti NATO. 

Původní text ZDE

Koten před poslanci včera naznačil, že facebookový profil nespravoval sám. „Podílelo se na tom víc lidí,“ uvedl. Řekl také, že zmíněné skupiny v podstatě nenavštěvuje. „Není to tak, že bych tam trávil tisíce hodin času,“ podotkl. Podle Kotena je ale důležité, aby měl povědomí o bezpečnostních hrozbách a o názorech lidí. Nově zvolený předseda výboru prý také nechápe, proč by měl být v této funkci bezpečnostním rizikem, když ke stejným informacím by se mohl dostat i jako řadový poslanec.

Zároveň, jak píše iDnes.cz, se při jednání bezpečnostního výboru obul do České televize, především za její zpravodajství o prezidentských volbách v USA nebo o situaci na Ukrajině. „V případě, že by Česká televize nebo jakákoli jiná televize informovala velmi vyváženě třeba o prezidentských volbách v Americe nebo o konflitu na Ukrajině, tak si myslím, že by si lidé nehledali žádná jiná média, ani taková, ani maková, prostě by jim stačilo to, aby česká veřejnoprávní televize informovala pravdivě,“ řekl doslova Koten.

Původní text ZDE

K volbě předsedy bezpečnostního výboru se na svém facebookovém profilu vyjádřil zástupce spolku Evropské hodnoty Jakub Janda. „Mám radost, že alespoň dva důležité výbory povedou slušní lidé, kteří danou oblast opravdu znají a mají správný geopolitický kompas. Evropský Ondřej Benešík a obranný Jana Černochová. Bezpečnostní povede pan poslanec Mikrovlnka. Zahraniční asi dostane Lubomír Zaorálek,“ řekl ke Kotenovi, jenž se mimo jiné proslavil výroky o mikrovlnných troubách, které mohou lidi zabít. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …