Pro policii: Zdokumentovali jsme peníze a osoby, které těžily z vlivu Víta Rakušana v Kolíně

10.02.2022 4:45 | Kauza

EXKLUZIVNĚ V souvislosti s trestním oznámením na ministra vnitra Víta Rakušana ohledně smluv o právním zastoupení, které Kolín uzavřel s advokáty a advokátními kancelářemi, se z hlubin internetu vynořily zajímavé informace. Jde o nestandardně přidělované zakázky na právní služby a až zarážející střet zájmů, kterému současný ministr přihlížel. Přinášíme důkazy a dodnes nezveřejněná spojení.

Pro policii: Zdokumentovali jsme peníze a osoby, které těžily z vlivu Víta Rakušana v Kolíně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda STAN Vít Rakušan

V roce 2013 dostalo město Kolín, vedené Vítem Rakušanem, pokutu od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Město pokutoval za to, že nedodrželo postup stanovený zákonem, když veřejnou zakázku na poskytování služeb právní pomoci nezadalo v příslušném správním řízení a že uzavřelo dvě smlouvy o právní pomoci se dvěma advokáty bez výběrového řízení, ačkoliv předpokládaná hodnota přesáhla hranici pro veřejné zakázky malého rozsahu, tedy jeden milion korun.

Anketa

Měl by ombudsman Křeček skončit za výrok, že Romové si za svou bytovou situaci můžou sami?

0%
98%
hlasovalo: 34665 lidí
Lze dohledat, že se smlouvy týkaly dvou kolínských advokátů, konkrétně Tomáše Kasala a Borise Jančáka a byly ve výši 720.000 korun pro každého z nich.

Spíše komicky v té souvislosti působí další fakt.

Kolín pokutu neplatil, protože se o ni oba advokáti podělili a zaplatili každý 10 tisíc.

Co ale přestává být komické, je výjimka, kterou si kolínská Rada pod vedením Víta Rakušana schválila po zveřejnění zmíněného stanoviska ÚOHS.

To, co ÚOHS kritizoval, si totiž v Kolíně zlegalizovali.

Velmi zvláštní výjimka

Jde o výjimku, jež umožňuje bez výběrového řízení přidělit zakázky na právní služby dvou vybraným advokátům. Světe, div se, opět pánům Kasalovi a Jančákovi.

Z dokumentu Rady města vyplývá, že pro výjimku hlasovali všichni přítomní.

Jedním z vyvolených advokátů je letitý přítel Víta Rakušana Tomáš Kasal. Pokud se někomu ani uvedené nejeví jako potenciální střet zájmů, bude se mu tak jevit další naprosto neuvěřitelná a rovněž prokázaná skutečnost.

Anketa

Má prezident ČLK Milan Kubek vaši důvěru?

7%
91%
hlasovalo: 28392 lidí
Jedním za členů zmíněné Rady města Kolín, která tuto výjimku schvalovala, byl totiž advokát Jančák, který je nejen uveden v předmětném usnesení jako jeden z vybraných advokátů, ale měl z této výjimky finanční profit. To mu nebránilo pro ni hlasovat.

Korunu celé podívané nasadil jeden diskutující pod článkem, kde zmíněný Boris Jančák odpovídal na dotazy čtenářů jako předseda kolínské bytové komise. Zeptal se ho, zda si pamatuje na svoji totalitní minulost komunistického prokurátora.

ParlamentníListy.cz získaly od města Kolín přehled peněz, které na advokátní praxi vyplácelo. Zvýrazněná barva ukazuje dobu vládnutí někdejšího starosty Rakušana.

Aktuální šetření policie považuje ministr vnitra za účelové. Vše prý bez problémů vysvětlí. Podle středečních informací se PČR nezabývá Rakušanem jako fyzickou osobou, ale érou jeho vlády.

PL se jí budou věnovat také v dalších textech.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…