Půlhodinová schůzka Zemana, Tvrdíka a čínského byznysmena. Rýsují se obchody za miliardy

04.12.2014 20:04

Ještě užší spolupráce s Čínou. To je výsledkem čtvrtečního setkání prezidenta Zemana s významným čínským byznysmenem Chan Chautem. Na Hradě spolu oba mluvili zhruba půl hodiny. Poté podnikatel chválil českou hlavu státu a oznámil další čínské investice do České republiky.

Půlhodinová schůzka Zemana, Tvrdíka a čínského byznysmena. Rýsují se obchody za miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Miloš Zeman s čínským podnikatelem Chan Chautem

Chan je významnou osobností mezi čínskými byznysmeny, mimo jiné je viceprezidentem Celočínské federace soukromých podniků. U prezidenta s ním byl i šéf Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce a exministr obrany Jaroslav Tvrdík. Chan v komoře působí jako honorární prezident za čínskou stranu.

„Velice rád vidím, že vztahy mezi Čínou a Českou republikou jsou čím dál tím lepší a vzájemné návštěvy jsou čím dál tím intenzivnější. Mám pocit, že pan prezident Zeman je velice pragmatický člověk. Vzájemná důvěra mezi vedením obou států nám dává větší důvěru k podnikání v České republice,“ řekl významný čínský byznysmen po jednání s Milošem Zemanem.

Chan: Vybrali jsme si Prahu jako naši základnu v Evropě

„Společnost CEFC hlavně podniká v oblasti energetiky a financí. My jsme si vybrali společnost J&T jako našeho hlavního partnera tady v Evropě, protože má profesionální tým a je to společnost plná idejí. Máme dceřiné firmy, které hlavně podnikají v oblasti energetiky, a další dceřiné firmy, které podnikají v oblasti financí. Navíc vedení J&T a vedení CEFC mají hodně společného. Například jsme skoro stejně staří a také máme společné zájmy. Obě společnosti mají zodpovědnost vůči státu a vůči lidem, takže jsem rád, že jsme si vybrali J&T jako našeho partnera. Jak jsem říkal, že pan prezident Zeman je hodně pragmatický člověk a podporuje konkrétní projekty, tak věřím, že naše spolupráce v Česku v Praze bude velice úspěšná,“ věří Chan Chauto, který v energetické společnosti působí jako prezident.

„Vybrali jsme si Prahu jako naši základnu v Evropě. Naším hlavním cílem je přinášet dobré výsledky pro obě země a zlepšit životní podmínky lidí v obou našich zemích,“ dodal po setkání s prezidentem Zemanem šéf čínské firmy CEFC.

Uzavřené dohody už za 20 miliard

Spolu s ním byl u prezidenta republiky také exministr a nyní šéf Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce Jaroslav Tvrdík. „Měli jsme tu čest poprvé přivítat v České republice pana prezidenta Chana na China Investment fóru v předloňském roce právě zde v prostorách Pražského hradu. O rok později už byla společnost CEFC společně s naší komorou organizátorem dalšího ročníku. A právě zde se pan prezident Zeman s panem prezidentem Chanem domluvili na zahájení spolupráce v České republice,“ uvedl pro novináře Tvrdík.

„Mohu říci, že v průběhu návštěvy pana prezidenta Chana budou podepsána další memoranda o spolupráci s českými firmami. Za všechny uvedu příklad spolupráce se společností Moser. CEFC se stává podpisem memoranda výhradním a exkluzivním zástupcem Moseru v Čínské lidové republice. První vlajkový obchod, pracovně tomu říkám ‚Moserhouse‘, bude otevřen v dubnu příštího roku v Šanghaji. Pro Moser to znamená již v prvním roce spolupráce obrat v řádech milionů eur,“ pokračoval.

„Pan prezident Zeman s panem Chanem spolu mají takovou hezkou osobní historku na téma, že při každém podání ruky bude investice. A dneska se dohodli, že se budou vídat poměrně často. Máme obrovskou radost z toho, že jsou připravované další projekty v řadě oblastí spolupráce i mimo J&T v cestovním ruchu, zemědělství i ve vědě a technologiích. Za naši komoru i za Českou republiku jsem velmi rád, že si společnost CEFC vybrala Prahu jako svoji evropskou základnu. Znamená to novou dynamiku a nový začátek v česko-čínských vztazích. Stačí k tomu říci jeden příklad. Jen investice CEFC do svého sídla v Praze dosahuje téměř 100 milionů korun. Donedávna by to byla jedna z největších investic v česko-čínské spolupráci,“ zdůraznil Tvrdík.

I Číňané se prý na spolupráci s českou stranou velmi těší. „Chci ještě jednou zdůraznit, že naším strategickým partnerem je právě Česko-čínská obchodní komora pana Tvrdíka,“ zmínil prezident Chan.

Dohody, které již byly uzavřeny, by se měly pohybovat v objemu asi dvacet miliard korun. Již nyní se ale podle Tvrdíka vyjednává o dalších miliardách. „Budeme nadále rozvíjet investice do celé České republiky. Společně s J&T budeme zvyšovat objem investic,“ ujistil prezident.

Tvrdík ještě zmínil, že společnost iniciativně vyhledává v ČR další projekty, do kterých by se mohla zapojit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…