Roman Šmucler lomí rukama nad tím, jak vláda pomohla mafii

26.09.2012 4:40

Ke kritikům prohibice patří i známý lékař Roman Šmucler. Vláda podle něho jednala naprosto špatně a svým krokem jen posílila černý trh. „Kdyby stát k výrobním pásům postavil celníky, zajistil by bezpečnou výrobu a ilegální trh vytlačil,“ zmiňuje. Situace prý poškozuje všechny - stát, poctivé výrobce i zaměstnance.

Roman Šmucler lomí rukama nad tím, jak vláda pomohla mafii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Částečná prohibice. Z regálů prodejen musel nařízením vlády zmizet veškerý alkohol s 20 procenty alkoholu a výše

Proti plošnému zákazu prodeje alkoholu se od počátku kriticky vyslovoval i lékař, podnikatel a moderátor Roman Šmucler. „Pro mě ta prohibice začala dost absurdně, protože když prohibice začala, byl jsem v baru v hotelu v Karlových Varech, kde měli zakázáno prodávat francouzský koňak a vysvětlovali jsme Rusům, proč je naše země nebezpečná, když sem jezdí jako turisté a utrácí tu spoustu peněz. Na těch lidech to nechalo opravdu špatný dojem a myslím si, že se to celé mohlo zařídit jinak,“ je přesvědčen.

Český stát zbytečně přichází o peníze

„Třeba tak, aby se mohly prodávat třeba francouzské koňaky a další kvalitní alkohol, neslyšel jsem, že by v tomhle něco bylo. Mě také strašně trápí osud Becherovky a těch lidí, co tam pracují. Mohlo se to řešit postavením dvou celníků ke každé výrobní lince, brát vzorky a zajistit bezpečný export,“ nabízí efektivnější řešení celé kauzy.

Kdyby se takto dělala kontrola každé exportní dávky, stálo by to pár korun a ušetřilo strašné peníze a spouště lidí by to zajistilo práci. Český stát na tom v každém případě podle jeho slov zbytečně přišel o spoustu peněz.

„Je logické, že otravy dál pokračují. To jsme všichni věděli, protože jako lékař vím, že alkoholik se prostě musí napít, když je závislý. A když zruším legální trh, tak logicky půjde do toho černého. Prohibicí se vlastně rozhodlo, že se má tohle všechno vypít a až se zásoby nelegálního alkoholu prodají, pak teprve přijde na řadu to legální. Kdybychom policií zabránili černému trhu a naopak třeba povolili v akci prodávat legální alkohol, ten černý by to vytlačilo,“ míní jednoznačně Šmucler.

Mafie může ovládnout celý trh. Jako Al Capone

Už v prvních minutách zákazu alkoholu se objevily paralely se situací v Americe ve třicátých letech, kdy z prohibice profitovala mafie a ovládla tak celý trh. Příběh s chicagským bossem Al Caponem je víc než známý. „Prohibice je sice trochu nepřesné označení, protože se dál alkohol do dvaceti procent obsahu prodává a to srovnání s americkou prohibicí úplně nesedí, ale samozřejmě ten tvrdý alkohol v tuhle chvíli prodává jen mafie, čili jsme jí tím předali celý trh, v tom je to srovnání s Al Caponem podobné,“ řekl známý lékař ParlamentnímListům.cz.

Pokud vláda zítra toto opatření zruší, existuje podle Šmuclera naděje, že lidé si legální alkohol začnou zase kupovat, ale kdyby to trvalo déle, mafie by prý trh opravdu ovládla.

Nezachovala se vláda v souvislosti se zákazem exportu směrem k Evropské unii hystericky? „Tak bych to neviděl, Evropská unie je vláda mnoha států a ty mají teď přirozeně radost, že svůj tvrdý alkohol mohou vyvážet. Proto by nám export s chutí zakázali, kdyby to naše vláda neudělala sama,“ domnívá se.

Být ve vládě, poslal by Šmucler do podniků armádu

„V každém případě by ale bylo ze všech stran lepší řešení, kdyby vláda zajistila bezpečný export důslednou celní a policejní kontrolou, jak jsem o tom mluvil. Nevím, jestli je exportujících podniků deset nebo sto, ale i kdyby jich bylo sto, je možné to uhlídat. Znamenalo by to nějakých dvě, tři stovky celníků a rozhodně by se to státu vyplatilo,“ vypočítává.

„Kdybych byl ve vládě, udělal bych to s gustem i třeba komediálně a poslal bych do těch podniků armádu a světu by se tím dalo najevo, že ani gram není pančovaný,“ uvedl Roman Šmucler.

Z tohoto pohledu je postoj Evropské komise podle jeho slov v pořádku, protože stát nebyl schopen zajistit bezpečný export a když zakázal prodej alkoholu v ČR, je proto logické, že EU požaduje, abychom nějaký jedovatý alkohol nevyváželi ani ven. „Stát tím zákazem vlastně řekl, že není schopen ten trh kontrolovat, takže se vůbec Evropské unii nedivím, protože ona od nás čeká záruky,“ doplnil.

Putin by to v Rusku vyřešil za deset vteřin

„Když se o tom bavím s Rusy, ti říkají, že tohle by se u nich nikdy nestalo a Putin by prý deset vteřin po prvním problému poslal policii k linkám a zaručil by tak bezpečnost,“ podotkl.

O tom, zda Evropská komise v požadavku na zákaz exportu podlehla lobby velkých mezinárodních firem, nechce Šmucler spekulovat. „Určitě to zahraničním výrobcům ale není líto, že jsme export zakázali. Jsou určitě rádi.“

Na samotném uvalení prohibice je podle Romana Šmuclera velkou chybou, že v řešení problému zůstal ministr zdravotnictví téměř sám a proto se nejspíš uchýlil k takovému kroku. „Kdyby se do toho zapojili ministr financí, vnitra a zemědělství a dohromady vymyslí mechanismy třeba toho typu, že bude v každé fabrice celník dohlížet na výrobu. Ministr zdravotnictví ale jednal izolovaně,“ uzavírá v komentáři pro ParlamentníListy.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …