Rozčilený komunista: Pane premiére, neřekl jsem, že se chystáte střílet do lidí

02.05.2012 20:28

„O střílení do lidí jsem mluvil v historických souvislostech. V kontextu jsem uvedl, že za stávající složité situace, nejen u nás, může dojít i k situaci, která byla považovaná za nemožnou,“ řekl pro Parlamentnilisty.cz poslanec KSČM Stanislav Grospič. Nic takového, že by se vláda k podobnému kroku chystala, prý neřekl. „To už si pan premiér přibásnil“.

Rozčilený komunista: Pane premiére, neřekl jsem, že se chystáte střílet do lidí
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Do Prahy přijely tisíce protestujících za odstoupení vlády

Podle Stanislava Grospiče popisoval situaci od roku 1890, kdy se konaly skutečně mohutné prvomájové oslavy. „Vedlo to dokonce Jana Nerudu k napsání jeho slavného fejetonu „1. máj 1890“, ale došlo také k tomu, že ten rok tekla skutečná krev,“ konstatoval.



Střílelo se za Rakouska Uherska i za první republiky

Grospič připomněl, že se střílelo necelý rok před tím v Kladensko-Slánském revíru, bezprostředně před prvním májem 1890 se střílelo do dělníků v Ostravsko-Karvínském revíru, kde bylo 17 mrtvých, a v červnu téhož roku v dalším revíru, kde bylo 13 mrtvých a 30 zraněných. „Mluvil jsem v historických souvislostech,“ zdůrazňuje Stanislav Grospič.

„Pokračoval jsem tím, že lepší nebyla ani tvář první republiky,“ říká Grospič. Pokračoval, že není možné si dělat iluze, že by v určitý moment k takovým scénářům nesáhla i tato vláda. „Rozhodně jsem ale neříkal nic takového, že by se snad Nečasova vláda k tomu chystala.“

Lidé by měli být podle Grospiče ostražití

„Hovořil jsem v kontextu, že by lidé měli být ostražití, a že dnešní tvář současného světa přináší řadu momentů, o nichž si myslíme, že nejsou možné, abychom pak s překvapením zjistili, že se tak ve skutečnosti děje,“ konstatoval Grospič.

„Neřekl jsem ani slovo o tom, že by se tato vláda k něčemu takovému chystala,“ zopakoval Grospič pro ParlamentníListy.cz. „To už si pan Nečas přibásnil,“ dodal s úsměvem Stanislav Grospič, který se spolu s Martinem Juroškou uchází o místo předsedy komunistické strany.

Petr Nečas totiž na Grospišova slova reagoval tím, že jsou komunisté v posldní době ve svých verbálních vyjádřeních stále agresivnější. "Komunisté se dodnes důsledně nerozloučili s totalitní minulostí a v poslední době jen narůstá jejich agresivita," uvedl pro Lidovky.cz premiér Petr Nečas.

"V jeho případě se nepochybně jedná o uvažování podle sebe soudím tebe," dodal Nečas spolu s tím, že Grospič patří mezi nejhorlivější stoupence Gottwaldovských tradic.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…