Rozpaky i nadšení. Tak vidí Rathovu žalobkyni v jejím kraji

25.05.2012 11:03

Státní zástupci by měli věnovat pozornost všem kauzám se zneužíváním evropských peněz, nejen té Rathově. Ústecký kraj, kde se nyní dozoruje vyšetřování poslancovy kauzy, není výjimkou, policie zde nepracuje moc rychle. ParlamentnímListům.cz to řekl bývalý místopředseda VV Tomáš Jarolím. Senátorka Alena Dernerová (BEZPP) pak vyloženě lituje toho, že na ´její´ kauze Krajské zdravotní nepracuje Lenka Bradáčová.

Rozpaky i nadšení. Tak vidí Rathovu žalobkyni v jejím kraji
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Jarolím využívá služeb státních zástupců na Ústecku v porovnání se zbytkem populace poměrně intenzivně. Jeho sdružení Liga odhodlaných v kraji podalo hned několik trestních oznámení, souvisejících zejména s předraženými zakázkami na dopravní stavby, Jarolím se senátorkou Alenou Dernerovou z hnutí Severočeši.cz také stál na počátku vyšetřování nákupu údajně předraženého přístrojového vybavení pro nemocnice provozované Ústeckým krajem.

Jarolímovi vadí, že státní zastupitelství stále váhá se zahájením trestního stíhání v další z kauz Ligy odhodlaných. Skutek je zde přitom podle všeho mnohem snadněji prokazatelný, než předražení zakázky na rekonstrukci Buštěhradského zámku, leží doslova lidem na očích. Ředitelství silnic a dálnic, respektive jeho pobočka v Chomutově, totiž podle Jarolíma proplatila rekonstrukci mostu u Hory Sv. Šebestiána, přičemž tato rekonstrukce nikdy neproběhla. Trestní oznámení podal Jarolím na zástupce firmy, která opravu fakturovala, i na vedoucí pracovníky ŘSD.

Most, který se nikdy neopravil

"Dne 4. 5. 2011 jsem podal ke Krajskému státnímu zastupitelství v Ústí nad Labem, a to k rukám JUDr. Lenky Bradáčové, dvě oznámení o skutečnostech, že při rekonstrukci mostu na silnici I/7 u Hory Sv. Šebestiána mohly být spáchány trestné činy podvodu a porušení povinností při správě cizího majetku," popisuje Jarolím. Ačkoliv jej policisté ujistili, že se na kauze bude pracovat a on bude o celé věci informován, nestalo se prý nic.

Samotnou Bradáčovou pak bývalý místopředseda Véček opět oslovil na přelomu února a března tohoto roku. Odpověděli mu ale z Okresního státního zastupitelství v Chomutově. "Alena Koubková, státní zástupkyně tohoto státního zastupitelství, mě dne 26. března informovala, že ve věci dosud nedošlo ani k odložení, ale ani – prozatím – k zahájení trestního stíhání. Důvodem tohoto stavu je, že policejní orgán provádí rozsáhlé prověřování mnou oznámených okolností a navíc jsou za tímto účelem vytěžovány další osoby a byly vyžádány podrobné zprávy z pražského ŘSD a Státního fondu dopravní infrastruktury," popisuje Jarolím.

"Jsem si vědom, že prošetřování okolností profinancování opravy mostu, která nikdy neproběhla, je velmi náročné na zpracování podkladů a jejich komplexní a odborné posouzení. Stejně jako bylo náročné shromáždění a vyhodnocení všech skutečností souvisejících s čerpáním evropských dotací ve středních Čechách. Chci však vyjádřit své hluboké přesvědčení, že postup, který ústecké krajské státní zastupitelství uplatnilo při rozkrývání kauzy Davida Ratha a kterým – zdá se – zaskočilo i vrchního státního zástupce V. Rampulu, není a nebude výjimkou," podotýká taktně protikorupční aktivista. Kauza podle něj sice evidentně nedosahuje velikosti čerpání středočeských regionálních operačních programů, ale orgány činné v trestním řízení by jí měly věnovat patřičnou pozornost.

Senátorka: Škoda, že Krajskou zdravotní neřeší Bradáčová

Senátorka Alena Dernerová, iniciátorka vyšetřování v kauze Krajské zdravotní, pro změnu Bradáčovou hodnotí jako výjimečnou osobnost české justice. "Od svých známých, kteří pracují v soudnictví, vím, že se paní státní zástupkyně těší velmi dobré pověsti jak mezi kolegy, tak mezi soudci. Upřímně lituji, že kauzu Krajské zdravotní nedostala ona," konstatuje senátorka. I v její věci prý postupují policisté přinejmenším s velkými rezervami ve výkonnosti. Kauzu Krajské zdravotní původně rozpracoval státní zástupce Boris Havel. "Tomu ji ale vzali a když jsem zjišťovala, komu ji přidělili, tak mi to odmítli sdělit," říká senátorka s tím, že policisté vyšetřují Krajskou zdravotní už od září roku 2009. "Byla naznačena cesta, jak to nechat rozplynout. Kdyby to skončilo u paní Bradáčové, bylo by to několikanásobně lepší. Za práci na kauze Rath si jí nesmírně vážím," uvedla pro ParlamentníListy.cz Dernerová.

Podle nejnovějších zpráv se chystá kauzu Rath převzít středočeské krajské státní zastupitelství. Uvádí to ve svém pátečním vydání deník Právo. Středočeští krajští žalobci ale odmítají potvrdit, že by na základě místní příslušnosti vzhledem k převzetí úplatku v Rudné u Prahy, tedy ve Středočeském kraji, chtěli případ Rath převzít.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …