Rudá armáda a osvobození. Opět se šíří tato mapa! A jak to bylo ve skutečnosti...

09.05.2023 20:33 | Komentář

Během připomínek konce druhé světové války v Evropě a našeho osvobození se opět objevily spekulace a zkreslení, která se snaží tehdejší vývoj popsat diametrálně jinak bez ohledu na realitu. Podle renomovaného historika Emila Voráčka si naši úctu zaslouží všichni vojáci, kteří se o osvobození naší země zasloužili. Doktor Voráček pak podrobně popisuje, co se v prvních květnových dnech roku 1945 na území Československa dělo, čímž razantně vyvrací plakát, který se nyní masivně šíří internetem.

Rudá armáda a osvobození. Opět se šíří tato mapa! A jak to bylo ve skutečnosti...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pietní akt u pomníku vojákům Rudé armády, kteří osvobozovali Československo a u pomníku padlým za pražského povstání

Výročí osvobození od německých nacistů už delší dobu tradičně dává prostor spekulacím, úvahám či snahám o změnu výkladu historických faktů. Část výkladu dějin se může proměňovat v souvislosti s novými zjištěními, část se může naopak stát obětí určitého politického pohledu.

Anketa

Máme být kromě západních spojenců vděční za osvobození od nacismu i Rudé armádě?

97%
1%
hlasovalo: 28094 lidí

Komunistický režim připouštěl pouze jedinou verzi, tedy že Československo osvobodila Rudá armáda. Potlačoval roli západních spojenců, stejně tak domácího i zahraničního odboje. Nyní můžeme v některých kruzích a internetových debatních vláknech registrovat opačnou tendenci. Snižování či potlačování zásluh Rudé armády na osvobození našeho území.

Nyní se objevila značně upravená infografika, která se masivně šíří na sociálních sítích a tvrdí, že Rudá armáda neměla na osvobození naší země prakticky žádný podíl. Nacističtí vojáci se prý na většině území sami vzdali do rukou československých orgánů.

Grafika je nazvaná „Osvobození armádou USA a obsazení armádou SSSR“. Jde o amatérsky přepracované několik let staré grafické znázornění osvobození z díly zřejmě Českého rozhlasu. Originál poukazuje na to, že zhruba 70 procent území dnešní České republiky osvobodila Rudá armáda pod vedením maršála Koněva a zbytek v západní části americká armáda vedená generálem Pattonem. - Původní plánek je k dispozici ZDE.

„Nová“ verze tohoto plánku většinu českého území přemazala na bílo a uvedla, že jde o „území, na kterém nacisté kapitulovali do rukou Armády ČSR nebo civilní správy“. Malinká část území, kterou „obsadila“ armáda SSSR, čítá pouze několik okresů na samém východě státu.

Jak to bylo ve skutečnosti? Podle renomovaného historika Emila Voráčka je nutné při úvahách o průběhu osvobození brát v úvahu, že šlo o celé území Československa a nikoli jen dnešní České republiky, která vznikla 1. ledna 1993. „Boje skončily až 11. května 1945 likvidací jednotky SS, v jižních Čechách (nedaleko Milína) oddíl Rudé armády, a dalších německých jednotek snažících se přejít do amerického zajetí,“ připomíná doktor Voráček poslední boje.

Anketa

Máme být kromě západních spojenců vděční za osvobození od nacismu i Rudé armádě?

97%
1%
hlasovalo: 28094 lidí
„Slovensko bylo postupně osvobozeno jednotkami Rudé armády a sice 2. ukrajinský front (maršál Malinovskij) a 4. ukrajinský front (gen. Petrov) a Královskou 1. (gen. Atanasiu) a 4. rumunskou armádou, které utrpěly těžké ztráty při osvobozování západního Slovenska, jižní a jihovýchodní Moravy. Přes Ostravu a severozápadní Slovensko, dále severovýchodní Moravou postupovaly jednotky 1. československého armádního sboru (gen. Klapálek). Od 6. května zahájil Pražskou operaci (z prostoru Drážďan) a postupoval směrem do srdce Čech 1. ukrajinský front (maršál Koněv). V jeho uskupení se na osvobození podílely také jednotky polské armády (gen. Świerczewski). Došly do Mělníka,“ popisuje přesný vývoj v květnových dnech roku 1945.

Konkrétně pak jmenuje střety, které se mezi vojsky SSSR a nacisty odehrávaly. „Postupujícím jednotkám Rudé armády, rumunské, 1. čs. arm. sboru a polské kladly jednotky Wehrmachtu armádní skupiny Mitte (gen. Schörner) tvrdý odpor, zejména na Moravě, ty také krátkodobě a krvavě potlačily v řadě míst vznikající povstání českého lidu, než přišly jednotky Rudé armády a další spojenecké jednotky, aby zlikvidovaly zbývající odpor v rámci Pražské operace,“ popisuje historik.

„Americké jednotky (gen. Patton) zahájily osvobozování Československa 18. dubna 1945, v rámci jednání se sovětskou stranou pak zastavily postup, aby jej obnovily 5. května 1945 a zastavily se na domluvené demarkační čáře na úrovni Rokycan. I přes absolutní leteckou převahu dostaly zákaz vstupovat do bojů nad Prahou, což bylo ujednáním sovětské strany s hlavním velitelem spojeneckých sil postupujících ze západu gen. Eisenhowerem,“ připomíná.

Mezitím, sděluje přesně Voráček, vypuklo na různých místech českých zemí květnové povstání, mj. 1. května v Přerově. „Na povstání se podílely početné partyzánské jednotky. V Praze vypuklo povstání 5. května, jemuž ulehčily v jihozápadní části Prahy jednotky vlasovců, dobyly mj. Ruzyň (Ruská osvobozenecká armáda), aby pak opustily Prahu směrem na západ. Mezi tím na řadě míst Prahy se zejména jednotky SS dopouštěly masakrů proti bezbrannému obyvatelstvu, zneužívaly je jako živé štíty při postupu proti barikádám bráněným povstalci,“ hovoří historik.

„Velitel jednotek Wehrmachtu v protektorátu podepsal kapitulaci 8. května s platností od 18 hodin s právem volného odchodu, tedy v době, kdy již byla podepsána dohoda o bezpodmínečné kapitulaci ozbrojených sil nacistického Německa v Remeši, o které věděl. Ty Prahu opouštěly v průběhu noci od cca 23 hodin 8. května do 9 hodin 9. května ve směru Beroun, Plzeň. Kolem 4. hodiny ranní 9. května vstoupily do Prahy oddíly Rudé armády, které se střetly s německými jednotkami, které se nestačily stáhnout, a zničily zbývající místa odporu. V příštích dnech provedly odminování pražských mostů,“ jmenuje.

V následujících dnech dle jeho výkladu Rudá armáda vzala do zajetí většinu jednotek armádní skupiny Mitte v počtu zhruba 500 000 mužů (v prostoru severovýchodních Čech). „Oběti spojeneckých jednotek při osvobozování Československa nelze zlehčovat různými kalkulacemi a reinterpretacemi, všichni umírali za svobodu naší země,“ zdůrazňuje v závěru svého pojednání k průběhu osvobození Emil Voráček s tím, že vychází i z knihy Vítězství a osvobození 1945, na které se vedle něho samotného podíleli historici Jan Němeček a Petr Prokš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Špinavci si mohou blábolit co chtějí, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTravolta65 , 10.05.2023 9:57:09
ale rodiny těch co jim Rudá armáda zachránila příbuzné, otce ,matku si to budou vykládat po generace. Kdyby čekali na Amíky tak by se nedočkali !Naopak !Rodiny těch co zabilo zbytečné bombardování USA závodů ,chemiček na konci války si to taky budou dobře pamatovat a vyprávět si to !

|  10 |  0

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…