Šedá eminence: „Smrt Kellnera znamená ultimativní konec Petra Dvořáka. Měli plán, zbývalo pár dnů…“

30.03.2021 14:00

ParlamentníListy.cz měly možnost hovořit s mediálně velmi známou tváří. Podnikatelem, který se s Petrem Kellnerem znal řadu let. Svou identitu pro čtenáře odmítl odhalit. Prý nebude přilévat olej do ohně. Redakce s ním diskutovala mnohá témata. Nejzásadnějším se však ukázala situace v České televizi.

Šedá eminence: „Smrt Kellnera znamená ultimativní konec Petra Dvořáka. Měli plán, zbývalo pár dnů…“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitel ČT Petr Dvořák

Anketa

Je smrt Petra Kellnera ztrátou pro Českou republiku?

77%
11%
hlasovalo: 14369 lidí
„Petra jsem měl svým způsobem rád. Potkali jsme se snad před dvaceti lety," uvádí náš zdroj. Ačkoli PL vědí, jak setkání probíhalo, jaké mělo důsledky i konotace, slíbili jsme toto téma přejít. „Nemá smysl nyní řešit, že před patnácti lety chtěl tohle a tamto, jak se u toho choval a co byl ochoten podstoupit, já byl stejně urputný, takže na čas jsme stáli proti sobě, to tak někdy bývá," řekl.

Vzájemný vztah by prý nazval jako korektní. „O mně a o něj rozhodně nejde. Každý jsme zastupovali jisté zájmy. Co ale podotknu, je osoba Petra Dvořáka. Byl to právě Dvořák, kdo za mnou opakovaně chodil v souvislosti s Kellnerem, s jeho nabídkou nebo vzkazem," sdělil.

Abychom tyto náznaky postavili na nohy, musíme vykreslit širší souvislosti. Jak náš zdroj doplnil, Kellnerův vztah s Dvořákem je prý velice pevný a stojí mimo jiné na důvěře. „Oba jsou chytří, pracovití, znali se snad od mládí. Jenom si nejsem jistý, že by byl Dvořák schopen udělat to, co Petr Kellner v minulosti dělal opakovaně. Že řekl, že se nad tím setkáme za padesát dnů v jednu hodinu a dvacet minut, a to přesně na deset minut. Nejdřív jsem se zasmál, pak jsem pochopil, že to myslí vážně," dodává.

Současný generální ředitel ČT podle slov tohoto muže přišel o absolutně nejvyšší podporu, jakou mohl mít.

„Přirozeně. To ví každý, kdo znal vztahy. Dvořák měl navíc, co se vykládá už dlouhé měsíce, slíbený odchod právě pod křídla PPF. Měl mít na starost koncept televizí a všeho, co s tím souvisí i mimo naše hranice. To se říkalo nejen v zákulisí, ale i nahlas. Slyšel jsem to jak od lidí v PPF, tak v televizní branži. Dvořák je ohromně zkušený, zná lidi, domluví se, tam bych problém neviděl," doplňuje dále.

Podle kuloárních informací Petr Dvořák vnímal tlak na svou osobu s dostatečným předstihem.

Anketa

Viníte Babišovu vládu za počty českých mrtvých na covid-19?

22%
78%
hlasovalo: 14530 lidí
„Oni oba moc dobře věděli, co přijde. Že se garnitura mění, Dvořák nebude schopen čelit politickému tlaku. Jen jsem zaslechl, že dobrovolně odejít nechce, ačkoli plán na výměnu generálního ředitele byl v plánu teď někdy na jaře. Krok číslo dva měl být Dvořákův odchod do PPFky, do sídla subjektu, který se měl zabývat uvedenými aktivitami v oblasti audio-vize. Jestli k tomu dojde, si nyní nedovedu představit, z mého skromného pohledu jde o ultimativní konec Petra Dvořáka…“ uzavírá se slovy, že smrt Petra Kellnera byla obrovským šokem nejen pro něj. „Je to strašná ztráta, co na to říct," dodal.

Česká televize v pondělí věnovala nejbohatšímu Čechovi Petru Kellnerovi velký prostor. V den, kdy do médií pronikla zpráva, že Kellner zemřel v USA při letecké nehodě, obrátila veřejnoprávní televize pozornost diváků k jeho životu i k jeho podnikání. Podle publicisty Erika Besta však na jednu věc přece jen zapomněla.

„V obsáhlé reportáži o smrti Petra Kellnera pořad České televize Události, komentáře opomenul otázku, co z toho vyplývá pro Petra Dvořáka,“ napsal Best na Facebooku.

Petr Dvořák od roku 1993 spolupracoval se společností PPF, za níž byl předsedou dozorčí rady eBanky a v představenstvu Slavie. V roce 2002 vstupuje PPF do televize Nova a Dvořák se stává jednatelem televize. V květnu 2003 pak generálním ředitelem televize a v této funkci zůstal i poté, co Novu koupila americká společnost CME. Z vedení Novy odešel v červenci 2010 na pozici viceprezidenta pro vysílání skupiny CME, kde zůstal do konce roku 2010. (zdroj: Wikipedie)

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …