Senátor Čunek: TOPka pod Kalouskem dlouho nevydrží

06.10.2012 14:47

Podle senátora Jiřího Čunka (KDU-ČSL) byly podrazy a korupce na ministerstvu práce a sociálních věcí na denním pořádku. Proč je ale policie vytáhla až krátce před volbami? Zřejmě to není náhoda, upozorňuje senátor, který se před několika lety sám s podezřením z korupce potýkal.

Senátor Čunek: TOPka pod Kalouskem dlouho nevydrží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

V souvislosti s kauzou kolem náměstka ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Šišky se množí spekulace o tom, že TOP 09 financovaly firmy, které přávě přes MPSV dostávaly zakázky.

Anketa

Myslíte si, že Drábkův Šiška má šanci vyváznout bez trestu?

25%
75%
hlasovalo: 1231 lidí


Celou kauzu sledujeme ZDE

Kde brala TOPka peníze?

Ač některá média na podivné zadávání zakázek z MPSV upozorňovala už před řadou měsíců, policie začala jednat až nyní, jen krátce před volbami. Je to náhoda, či záměrné načasování?

Podle senátora Jiřího Čunka (KDU-ČSL), který se v minulosti sám potýkal s podezřením z korupčního jednání, je načasování přinejmenším podivné.

Pevně dané načasování?

"Nevěřím tomu, že by policie pracovala nezávisle tak, abych mohl věřit tomu, že to načasování není domluvené," řekl redakci Čunek. Důkazy k podobnému obvinění však prý zatím nemá. Je si nicméně jist tím, že se na MPSV  "dějí podrazy a je tam i korupce".

Kauza kolem MPSV ale není první, která otřásla důvěrou v TOP 09. Straně po skandálech kolem Vlasty Parkanové a letadel CASA, nepopulárních reforem i zvyšování DPH rapidně klesají preference. Podle některých odborníků tak hrozí, že se ani nenadějeme, a strana zanikne, minimálně tedy bude omezen její vliv na celostátní politické úrovni.

Kdo jde proti Kalouskovi, bývá odstaven

K tomuto názoru se přiklání i sám Čunek. "Připojuji se, TOP 09 nemá základnu, nemá historii. Velí jí jenom Miroslav Kalousek. Kdo má názory, které vybočují, bývá odstaven. Takováto strana nemá šanci na dlouhé trvání," dodal pro redakci ParlamentníListy.cz Čunek s tím, že jemu samotnému se dlouhodobě politika TOPky, respektive především M. Kalouska, nelíbí.

Souhlasí tak třeba s politologem Jiřím Pehe, který prorokuje, že partaj může skončit v propadlišti dějin stejně tak, jako třeba Unie Svobody nebo ODA.

TOPka jako ODA. Pes po ní neštěkne?

"TOPka dopadne jako ODA, nebo Unie svobody. Kromě Zdeňka Tůmy, který se navíc nijak moc neprojevuje, nemá žádnou skutečnou osobnost," uvedl v uplynulém týdnu pro redakci Pehe s tím, že jediná šance, jak se udržet, je pro TOPku regionální politika.

Podobně skepticky mluví o budoucnosti TOP 09 i komentátor Mladé Fronty Dnes Martin Komárek. TOPka podle něho doplatí na rychlý vzestup, který je tolik typický pro nové malé strany.

Na prvním místě, co se její nepříliš růžové budoucnosti týče, prý totiž stojí zklamání z nových politických stran, do kterých lidé vkládali tolik nadějí. "Věci veřejné se ukázaly být mnohem horší než tradiční strany. TOP 09 zas není lepší, nebo to neumí dát najevo. V čem přináší změnu? V čem politikaří méně než ODS? V čem je lidem bližší? Na tyto otázky nedávají tvůrci image strany odpověď," vysvětluje jeden z důvodů propadu preferencí Komárek v sobotní Mladé frontě Dnes.

Kníže toho má plné zuby

Druhým důležitým faktorem je potom vystupování obou vůdců. Karel Schwarzenberg prý jde do prezidentské kampaně stejně statečně jako jeho předkové do válek, nicméně nedokáže zakrýt, že má české politiky plné zuby.

A Miroslav Kalousek? Toho lidé označují jako "toho zlého", kdo zvyšuje daně. Kromě toho ale vystupoval v kauze své stranické kolegyně Vlasty Parkanové značně hystericky, čímž vzbudil podezření, že je stále oním starým "nenapravitelným" Kalouskem.

"TOP 09 zkrátka nepřesvědčuje nelevicové voliče, že je lepší než ODS. A to může být její konec," uzavírá Komárek.

TOPka zažila ve volbách před dvěma lety opravdový boom. Dosáhla téměř sedmnácti procent. V současnosti se její volební preference pohybují kolem pěti procent.



Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …