Skandální odhalení: Agent STB má nový pomník. A začala válka

03.08.2012 21:59

Agenti StB upadli v porevoluční době v nemilost. Ne však všichni. Jeden z nich, Walter Wávra, se dokonce dočkal uznání a poct.

Skandální odhalení: Agent STB má nový pomník. A začala válka
Foto: Martin Kovář
Popisek: KSČM oslavovala svátek práce v bývalém Parku kultury a oddechu Julia Fučíka

Občanské sdružení Paměť zbudovalo nedaleko soutoku Moravy a Dyje pamětní kříž agentovi StB. Bizarní počin odhalili účastníci dílny letního Fotoworkshopu Antonína Kratochvíla, který se tento týden již po čtvrté koná v Lednici na Moravě.

Nevinný agent?

Agent STB Walter Wáwra, byl považován za nevinou oběť vztahů z období železné opony. Od roku 1949 úzce spolupracoval s československou tajnou službou na rakouské straně hranice.

Česká  televize přitom v roce 2009 odvysílala dokumentární film „Ztracení otcové“, ve kterém nejsou tyto zásadní informace ani v nejmenším zmíněny. Přitom tento muž, údajná oběť,  W. Wáwra byl příslušníkem Waffen SS, členem Rakouské komunistické strany a agentem StB. 

Tvůrci  filmu Luděk Navara, Miroslav Kasáček, Milan Vojta, navíc jako členové sdružení Pamět vystavěli na české straně, v místě události pamětní kříž, jako připomínku velkých obětí té doby. Podle pracovníků Muzea Železné opony se ale ukázalalo, že se jedná o pouhou vzpomínkou na agenta StB.

Estébácká absurdita

„Považuji za naprosto absurdní, že autoři dokumentu tuto trapnou blamáž neobjevili," tvrdí Lukáš Klučka z Muzea Železné opony  „Dokumenty, které potvrzují, že domnělý hrdina byl agent provokatér, jsou přitom veřejnosti dostupné v archivu bezpečnostních složek ČR,“ doplňuje Klučka v tiskové zprávě muzea.

Pro redakci vztyčení pomníku komentoval samotný lektor workshopu, jehož účastníci jej odhalili. "Mně osobně přijde, že Paměť šlo o vlastní zviditelnění," zaútočil na sdružení, jež za pomníkem stojí. A jaké podle něho budou důsledky kontroverzního pomníku? "Co se emocí týče, tak je evidentní, že jsou litováni nepraví a soucit bychom si měli šetřit pro skutečné hrdiny a oběti," uzavřel výmluvně.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …