Slováku Haščákovi pomohla do vazby jeho média. Připomněla i SMS od Kočnera

15.12.2020 15:40

Z usnesení slovenského Specializovaného trestního soudu, které v úterý uveřejnila Pravda.sk, vyplývá, že jeden z nejbohatších Slováků, Jaroslav Haščák, mohl „systematicky a sofistikovaně usměrňovat vydavatelskou činnost svých médií na ovlivňování svědků“. Právě tento důvod posloužil k tomu, aby Haščák skončil za mřížemi ve vazbě.

Slováku Haščákovi pomohla do vazby jeho média. Připomněla i SMS od Kočnera
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Jaroslav Haščák míří k soudu

Anketa

Bude rok 2021 pro Českou republiku lepší než rok 2020?

22%
72%
6%
hlasovalo: 13001 lidí
ParlamentníListy.cz v této souvislosti našly více než rok starý text, v němž redaktoři serveru omediach.com upozornili na fakt, že Haščák v médiích, která údajně neovlivňuje, opakovaně pomáhal stíhanému a odsouzenému podnikateli Marianu Kočnerovi.

SMS zpráva mezi Kočnerem a Haščákem o „odj...ní nějakého čuráka“ nebyla jediná komunikace mezi obviněným z vraždy novináře Kuciaka a šéfem firmy Penta. Haščák měl s Kočnerem podle vyšetřovatele, který zkoumal jejich vzájemnou komunikaci, velmi blízký a přátelský vztah.

Tento text vydal server omediach.com v březnu 2019. Ve zmíněném materiálu je také několik odkazů na slovenský Deník N.

Právě ten vydal část přepisu komunikace obou mužů.

Anketa

Kdo z vybraných politiků má Vaši největší důvěru? (dle abecedy)

hlasovalo: 38073 lidí
Jedna ze zpráv Haščáka Kočnerovi uváděla, „že mu mnohokrát pomohl v jeho médiích, neboť je (Kočner) kamarád a taky proto, že si to, jak o něm píší, někdy nezaslouží, ale bohužel někdy ano“.

Firma Penta vlastní například deník Plus Jeden den, který podle výše zmíněného serveru vícekrát ve svých článcích obhajoval zájmy Penty. Zároveň ve vydavatelství (nejprve v Plus 7 dní a potom v Plus Jeden den) pracovala kontroverzní redaktorka Martina Ruttkayová. Na její nadstandardní kontakty s Kočnerem upozornili vedení její kolegové z redakce, přesto ve vydavatelství zůstala.

To, že Penta vnímala média jako vlivovou záležitost, dokládají také slova dalšího zástupce firmy. Jde o spoluzakladatele Penty Dospivu, který již v dubnu 2015 v rozhovoru pro server iHNed.cz prolomil tabu a otevřeně přiznal, že Penta média nakupuje jako „štít a atomový kufřík“, protože „vlastnictví médií nám dává jistotu, že pro kohokoli bude těžší nás iracionálně napadat“, čímž veřejně a jasně deklaroval, že nakoupená média budou sloužit i k ovlivňování.

V Etickém kodexu Penta údajně slibovala, že nebude odposlouchávat nebo sledovat své novináře. Za ohrožení novinářské svobody ale považuje Miroslava Krnová ze serveru omediach.com jiný bod: „Pokud se v redakci objeví sporné věci, v novinách a časopisech vyjdou jen poté, co se prodiskutují a přijme se závěr spolu se zástupcem mediálního holdingu,“ tedy Penty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …