Slušovický hospodář Čuba: Komunisté, poděkujte pravici

18.10.2012 10:55

Velmocenskou politiku dělat nebudeme, je třeba myslet na kraj. V současnosti jsme vyjednali na Zlínsku spolupráci s ČSSD a ve výběru dalších koaličních partnerů ji budeme respektovat. Jeden z největších buldozerů krajských voleb a bývalý šéf legendárního JZD Slušovice František Čuba je stručný, ale neoblomný.

Slušovický hospodář Čuba: Komunisté, poděkujte pravici
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Čuba, někdejší šéf JZD Slušovice

Volebním buldozerem Zlínského kraje se stal hospodář ze Slušovic František Čuba. Z posledního místa kandidátky Strany práv občanů – zemanovci (SPOZ), kam byl dosazen hlavně na vlastní žádost, jej kroužkováním obdivovatelé vynesli až na první místo. Je zřejmé, že legendární zemědělský expert ze Slušovic má v kraji stále dobré jméno. Nicméně ParlamentnímListům.cz skromně přiznal, že takový úspěch vůbec neočekával.

Jazýčkem na vahách

SPOZ v čele s Františkem Čubou se ve Zlínském kraji stala jazýčkem na vahách v tvoření koalice. Jak vždy říkal čestný předseda SPOZ Miloš Zeman, že jde decentralizovanou stranu, tak si vyvolení zástupci v regionu v tomto museli poradit sami. „Je vyjednaná pevná spolupráce s ČSSD. To, jaký koaliční partner se dál vyjedná, budeme respektovat. ČSSD vyhrála volby a má právo si koaliční partnery vybrat,“ sdělil ParlamentnímListům.cz dál Čuba. Nutno dodat, že díky vítězství ČSSD ve Zlínském kraji obhájil funkci hejtmana Stanislav Mišák. Ostatně Čuba mu projevil podporu i pro druhé kolo senátních voleb, kde bude protivníkem Tomia Okamury.

Čuba se nikdy netajil tím, že byl členem KSČ. Úspěch jejího nástupce KSČM v aktuálních volbách bere proto s bohorovným klidem. „KSČM nebyla připuštěna k žádné významné aktivitě. Proto za neúspěchy nezodpovídá. K drtivému vítězství KSČM dopomohly pravicové strany. Vedení KSČM by jim mělo poděkovat za vítězství ve volbách,“ podotkl.

Velmocenskou politiku ne

Po převratu se Agrokombinát Slušovice, který Čuba vedl, rozpadl. „Exprezident Havel zlikvidoval agrokombinát Slušovice. Rozvádět to nemohu, protože nemám důkazy. Nicméně vím o některých schůzkách, které byly konány za přítomnosti Havla, při nichž se hledaly cesty, jak zlikvidovat Slušovice,“ sdělil Čuba k zániku podniku již dříve s tím, že Slušovice nemohly válku se státem vyhrát. Vnímá tedy oblibu vyjádřenou ve volebním vítězství jako zadostiučinění? „Zadostiučinění nevnímám,“ sděluje stroze.

V JZD Slušovice později přejmenovaném na Agrokombinát Slušovice byl František Čuba předsedou v letech 1963 až 1990. Ale i nyní si jej lidé na Zlínsku pamatují. Ostatně vždy byl považován za na slovo vzatého agronoma. Jako lék na churavé zemědělství ordinoval postavit proti silným nadnárodním firmám silné zemědělské podniky, třeba již na úrovni krajů. Zemědělci totiž podle něj budou jen tak moci konkurovat v globalizovaném světě. A jakou by chtěl tedy dělat v kraji politiku? „Nezabývat se velmocenskou politikou, ale zabývat se potřebami kraje a lidí, kteří v něm žijí,“ sdělil jasně a dodal: „Doufám, že budeme rozhodovat správně. Správné je to, co funguje.“
 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …