Snažil se oponovat Drábkově reformě. Za 20 minut měl utrum

18.02.2012 10:46

ROZHOVOR Andreas Hahn (ODS) starostuje v moravskoslezském městě Kravaře už deset let. Trápí jej například to, že připomínky 130 starostů k sociální reformě byly smetené ze stolu Ministerstva práce a sociálních věcí během dvaceti minut. A také má ve vedení města několik zajímavých známých osobností.

Snažil se oponovat Drábkově reformě. Za 20 minut měl utrum
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek v pořadu Hydepark


Pane starosto, jedním z kravařských radních je také hokejový trenér Alois Hadamczik a členkou zastupitelstva modelka Monika Brzesková-Žídková. Co to městu přineslo?


Jako každá jiná známá osobnost jsou vnímání pozitivně. Například u paní Moniky Bezeslové-Žídkové je to reprezentace našeho města už jen tím, že se zde narodila a zůstala věrná Kravařím, i když je čtyřnásobnou Miss a jistě měla možnost reprezentovat a žít například v našem hlavním městě. A proto ji můžeme vidět jako místní kravařskou patriotku při moderování významných společenských akcí. Co se týče pana Aloise Hadamczika, jeho úspěch je taktéž vnímán pozitivně i za hranicemi naší země. A samozřejmě i pro Kravaře je obrovským přínosem činnost v oblasti sportu, kde v Kravařích dokázal vybudovat taktéž jako kravařský patriot sportovní areál Buly aréna a Buly aréna - Aquapark Kravaře. Ten nám závidí návštěvníci z celé naší země. Také významně finančně vypomáhá při řešení dalších investičních akcích v Kravařích, a to i získáváním dotací.

Jaká je jejich docházka na jednání?

Dle jejích možností a pracovního vytížení, ale neklesá pod 80 procent

Co se vám v uplynulém období nejvíce povedlo, na co jste hrdý?

V oblasti investiční výstavby zrealizovat v našem městě výstavbu sportovního areálu Buly aréna - Aquapark Kravaře a dále získat dotace na výstavbu čistírny odpadních vod a nové splaškové kanalizace, která dosáhla výše cca 450 mil korun. Dále se nám podařilo zajistit vybudování kruhového objezdu na hlavním tahu mezi Ostravou a Opavou a tím přispět k větší bezpečnosti našich občanů pohybujících se na frekventované komunikaci I/56. Podařilo se nám vybudovat cyklostezku, včetně přemostění řeky Opavy, zrekonstruovat MŠ a tím zvýšit počet umístěných dětí. Zrekonstruovat školní hřiště při ZŠ Kravaře – Kouty, včetně umělé trávy, taktéž získat dotaci na výměnu oken, zateplení fasády v areálu ZŠ Kravaře, Komenského a to na budovu školy, přilehlou tělocvičnu a školní družinu.

Co se vám naopak nepovedlo proč?

Bohužel se nám nepodařilo do této chvíle zrealizovat přípravu a prodej dvou bytových zón, které jsou pro další rozvoj města velmi důležité.  Nepovedlo se nám získat proplácení závěrečné platby na již výše uvedenou novostavbu veřejné splaškové kanalizace a objektu ČOV ve výši asi 51 milionů korun, kterou nám po dobu 2 let bez jakéhokoliv odůvodnění zadržují údajně Bruselské orgány a snad i ve spolupráci s našimi ministerstvy. Ale nikdo není schopen z vyšších míst fundovaně odpovědět a nikdo nechce na sebe vzít zodpovědnost. Bohužel tato skutečnost stojí město Kravaře ročně asi 1.2 milionu korun. Nepodařilo se nám dále získat finanční prostředky na rekonstrukci školního a dopravního hřiště při ZŠ Kravaře na ulici Komenského v hodnotě asi 18 mil Kč.


Co je vaší největší prioritou?


Určitě již uvedené vybudování bytových zón a tím zkvalitnění bydlení v Kravařích.


Jaké jsou největší problémy vašich občanů?


Problémy našich občanů jsou v oblasti ekologie a to, že z důvodu neustálého finančního nárůstu cen plynu a elektřiny se vracejí k praktikám spalování pevných paliv: uhlí, kaly, odpad, plasty a jiné. A také neustále zvyšování byrokracie na všech stupních státních orgánů, včetně našeho úřadu.


Znáte na ně recept?

Nejsem kouzelník a toto jde v plném rozsahu mimo kompetence starosty. Například připomínky k sociální reformě na Ministerstvu práce a sociálních věcí ze strany starostů a tajemníků obcí s rozšířenou působností byly vyřešeny a smeteny ze stolu za 20 minut a to jich bylo 130.

S čím za vámi nejčastěji přicházejí?

Nejčastěji za mnou přicházejí občané s problematikou týkající se stavebních míst pro výstavbu rodinných domů. Jak jsem již  uvedl a řešení území v nivě řeky Opavy, což je část našeho města (Dvořisko), které je neustále zatopováno tímto tokem. Bohužel ani toto není v našich silách ani možnostech vyřešit, protože tato problematika spadá pod ministerstvo a Povodí Odry.

Kolik máte obyvatel?

V našem městě máme k 3.únoru letošního roku 6841 obyvatel.

Je spíš klesající, nebo stoupající tendence v Kravařích bydlet?

Pohybuje se ve stejných číslech.

Kolik máte v obci nezaměstnaných?

K poslednímu lednu letošního roku máme v našem městě 460 uchazečů o zaměstnání. Nezaměstnaní u nás uklízejí veřejná prostranství.

Jak řešíte problémy s nezaměstnaností ve městě?

Problémy s nezaměstnaností ve městě řešíme tak, že v rámci programu veřejně prospěšných prací (VPP) jsou nezaměstnaní lidé zařazováni na práce související s úklidem veřejného prostranství a dále nově je na základě programu veřejné služby ze strany úřadu práce.

Jaký je věkový průměr vašich obyvatel?
Věkový průměr našich obyvatel je k 3. únoru 2012 - 39,72 let.

Kravaře se mohou jako jedny z mála v kraji pochlubit pravicovým složením vedení města. Je to podle vás plus nebo mínus?

Nikdy jsme nepolitikařili a nevnímali pravici a levici, ale vždy po volbách a sestavení zastupitelstva města jsme pracovali jako jeden tým. A tímto musím poděkovat všem členům zastupitelstva města, že díky konstruktivnímu jednání, jsme vytvořili hodnoty pro další generace a politikaření bylo až druhořadé.


V posledních volbách se u vás prosadilo hnutí Nová síla Kravař. Přinesli sebou do zastupitelstva nový vítr?


Jistě jsou aktivní jejich webové stránky, které používali při volební kampani... bez komentáře. A proto prosím zeptejte se jich osobně co dokázali během roku v zastupitelstvu města.

Přijeďte do Kravař na sport, kulturu i na památky

Kdyby jste mohl pozvat občany ČR nebo i cizince k vám do Kravař, co by jste jim chtěl ukázat?


Kdybych mohl pozvat občany ČR nebo cizince k nám do Kravař, jistě bych je pozval do komplexu sportovišť Buly aréna a Aquapark Kravaře a na GOLF Advanture – minigolf u Buly Arény neboť si myslím, že toto je dosti velkým lákadlem pro hosty. Dále pak zde máme zámek v Kravařích, ve kterém se pořádají různé kulturní a společenské akce, jako je například již tradiční Velikonoce na zámku, Vánoce na zámku, pořádají se zde Zámecké plesy, Svatební veletrhy a mnoho dalších akcí. Taktéž zde máme nádherný chrám sv. Bartoloměje, krásnou cyklostezku a zámecký park v barokním stylu (perla baroka), kde je již dnes vybudováno osmnácti jamkové golfové hřiště s novou cyklostezkou v parku.

 

Kdo je:

Ing. Andreas Hahn, starosta Kravař se narodil v roce 1968 v Opavě. Absolvoval Vysokou školu báňskou v Ostravě, obor strojírenská technologie. Jeho prvním zaměstnáním byla práce projektanta v Ostravě Vítkovicích. V roce 1999 začal pracovat jako tajemník MěÚ Kravaře. V roce 2002 se poprvé stává starostou Kravař. Od roku 2004 je člen zastupitelstva Moravskoslezského kraje, člen výboru pro dopravu zastupitelstva kraje a předseda kontrolního výboru zastupitelstva kraje.
Starosta Andreas Hahn je ženatý, má dvě dcery a mezi jeho zájmy patří ze sportu hokej, sjezdové lyžování, tenis a golf. Rád však aktivně odpočívá také u práce na zahradě.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Spalovací motory? Ať jsou pekelně drahé.“ Lídři SPOLU řidičům

4:44 „Spalovací motory? Ať jsou pekelně drahé.“ Lídři SPOLU řidičům

Spalovací motory je třeba hodit na smetiště dějin. Varianta syntetických pohonných hmot je rovněž za…