Sobotkův vliv taje jako máslo. Získali jsme záznam autentické hádky

31.08.2017 14:29

Zvukový záznam z 8. veřejného zasedání Rady Českého rozhlasu může na nezaujaté posluchače působit až vágně. Ne tak v případě, pokud na sebe narazí dvě poměrně silné váhy: generální ředitel této instituce René Zavoral a člen Rady Petr Šafařík. První zmíněný se na post dostal proti vůli ČSSD. Druhý, Petr Šafařík, má podle všech našich zdrojů výrazně hájit zájmy Sobotkovy klaky. Jak? Prozatím marně.

Sobotkův vliv taje jako máslo. Získali jsme záznam autentické hádky
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bývalý premiér Bohuslav Sobotka na sjezdu OS KOVO

Abychom přesně pochopili, jak jsou rozdané karty, musíme se vrátit do ledna 2016. Do doby, kdy se volil nový generální ředitel ČRo. Rada Českého rozhlasu tehdy zvolila dlouholetého náměstka bývalého generálního ředitele Petera Duhana a posléze programového ředitele rozhlasu René Zavorala. Získal sedm hlasů. Rozhodlo o tom druhé kolo hlasování, do nějž šel Zavoral s pěti hlasy jako favorit. Druhým postupujícím byl mediální manažer Tomáš Skřivánek, který v prvním kole získal jen dva hlasy radních. Po jednom hlasu v prvním kole dostali manažer Michael Kralert a děkan Fakulty sociálních věd UK Jakub Končelík, žádný hlas nedostal novinář a právník Tomáš Němeček.

Anketa

Chcete, aby plénum Poslanecké sněmovny vydalo Babiše k trestnímu stíhání?

37%
63%
hlasovalo: 19741 lidí
Postava Tomáše Skřivánka je v celém příběhu velmi zajímavá. Podle všeho se jedná o blízkého přítele někdejšího státního tajemníka Tomáše Prouzy. A jemu se v zákulisí delší dobu přezdívalo Sobotkův tlumočník. Tolik jedna strana mince, kterou na Radě zastával podle několika námi oslovených radních výše zmíněný Petr Šafařík. Celá Sobotkova parta tehdy výrazně prohrála. Jak je to nyní? Sociální demokracie podle posledního měření SANEPu spadla v preferencích pod deset procent, Sobotka už není volebním lídrem strany, Prouza rezignoval v březnu letošního roku na místo státního tajemníka pro evropské záležitosti a de facto přišel o jediný trumf: vliv na dosavadního premiéra Sobotku.

Co se Rady Českého rozhlasu týká, zde má i přesto Sobotkovo oranžové křídlo svého zástupce. Petra Šafaříka. Pakliže vám jeho jméno nic neříká, připomeneme některá zjištění. Když se v roce 2016 objevila údajná hacknutá e-mailová komunikace Bohuslava Sobotky, Šafaříkovo jméno v ní figurovalo poměrně dost. Měl být Sobotkovým donašečem. „Od počátku jsem kladl ve svém postoji k té pseudokauze velkou váhu na razantní distancování se od toho serveru a jeho praktik. Proto jsem důsledně používal pojem neautenticita. Aby to tedy z mé strany zaznělo zcela jasně: to, co bylo zveřejněno na zmíněném webu, jsem nepsal já,“ uvedl tehdy Šafařík. Dodal, že věří tomu, že se brzy více dozví od policie a IT expertů.

Zmíněný záznam startuje v čase 1:00:00

V údajných e-mailech Šafařík píše Sobotkovi o dění v Radě ČRo. Podle serverů už ve volebním výboru Poslanecké sněmovny zazněly hlasy, že by měl Šafařík ve funkci skončit. „Jestli tohle pan Šafařík dělal, tak to je na jeho rezignaci. Je to zdrcující informace,“ citovaly například Lidovky.cz místopředsedu výboru Vítězslava Jandáka (ČSSD). Ten se stal před několika týdny novým členem Rady ČRo. Čímž bychom mohli historickou bilanci ukončit a přejít do současnosti.

Poslední zasedání Rady trvalo podle našich informací dlouho, řadu hodin. A došlo během něho na opakované výtky ze strany Petra Šafaříka na práci generálního ředitele Zavorala. Ten si vzal ke konci jednání slovo a snažil se vše shrnout a reagovat. Přepis jeho slov jako jediné médium v České republice přinášejí právě ParlamentníListy.cz.

„Děkuji, tak mně se chce trošku říci, že podle sebe soudím tebe, takže poprosím prostřednictvím paní předsedkyně Dohnálkové pana Šafaříka, aby nepodsouval vedení Českého rozhlasu, že něco dělalo záměrně ve výroční zprávě, či kdykoli jindy, prosím, nepodsouvejte mi a nepodsouvejte vedení Českého rozhlasu vaše domněnky. To je první poznámka,“ konstatuje Zavoral, jehož hlas a důraz posléze ještě vygradují.

„Druhá poznámka: že mne fascinuje, hodnotíte-li v tuto chvíli můj výkon a výkon Českého rozhlasu za první pololetí letošního roku; že tady pan Šafařík zvedne situaci, která nastala v srpnu 2016, kdy jsem opomenul materiál Radě zaslat ve stanoveném termínu a také jsem za to byl, pokud se pamatuji dobře, při minulém hodnocení mé výkonnosti Radou sankcionován, byla mi snížena odměna právě proto, že jsem pochybil. Já jsem to uznal a toto jsem vzal v potaz. Ke Špičáku, nezlobte se, ale místo toho, aby tady pan Šafařík, to je dalek toho, aby tady něco ocenil v Českém rozhlasu, tak aby tady zaznělo, že se nám podařilo prodat nemovitost, která roky, roky ležela ladem v Českém rozhlase a nebyla možnost ho prodat, že jsme našli kupce a prodali tu nemovitost, tak je to zase špatně,“ pokračuje Zavoral v reakci na Šafaříkovu kritiku.

Složení Rady ČRo:

Ani tím však Zavoral, jehož výkon na poslední Radě někteří námi oslovení členové považují za excelentní, nekončí. Debata pokračovala na téma zprávy o hodnocení činnosti ČRo za uplynulý rok. „My jsme ji vytvořili a vytváříme ji každý rok. Z devadesáti procent je to text Českého rozhlasu, to je fakt, pane Šafaříku, a stejně tak je fakt, že nedůvěra vůči médiím klesla obecně, nejenom vůči Českému rozhlasu, klesá vůči všem médiím, přičemž ale Český rozhlas si stále stojí mezi těmi médii nejlépe. To je taky fakt, to je důležité říct. Já nevím, proč by to Český rozhlas v hodnocení své činnosti za uplynulý rok neuvedl!? To není žádné PRko, nebo sebechvástání, to je prostě fakt. Ale pokud vy s tím nesouhlasíte, vy máte naprostou možnost to přeci opravit, upravit, ale říkat, že Český rozhlas dodal špatný materiál, nekvalitní, nezlobte se, to já považuji za velmi, velmi unfair,“ konstatuje Zavoral dále.

Anketa

Zneklidňují vás nahrávky, podle kterých Andrej Babiš zneužíval svůj vliv na média či Celní správu?

26%
74%
hlasovalo: 7919 lidí
Vrcholem jeho slov byla ovšem jednoznačná narážka na sociální demokracii, jejíž barvy Šafařík podle všeho dlouhodobě hájí. I proto bylo v tomto materiálu nutné zpočátku uvést jasné a prokazatelné souvislosti a vztahy. Ze slov šéfa veřejnoprávního Rozhlasu lze také jednoznačně vyčíst, že ČSSD není tou stranou, která bude chod instituce řídit a diktovat, co má kdo dělat.

„Nezlobte se, já rozumím tomu, že skládáte účty straně, která si představovala ve vedení Českého rozhlasu někoho jiného, pane Šafaříku, omlouvám se, já to musím tady říci, je to fakt. Ale já se nenechám vmanipulovat do situace, že mně budou podsouvány vykonstruované a účelově upravené chyby tak, abyste poškodil generálního ředitele. To je nedůvěra a dehonestace nejenom mne, já to přežiju, ale všech zaměstnanců Českého rozhlasu, kteří tady odvádí kus poctivé práce.“ 

Obecné informace: Rada Českého rozhlasu má podle zákona o Českém rozhlase zajistit kontrolu média veřejností. Rada tedy není správní orgán, není dalším článkem řízení instituce, ale má na starosti kontrolu média, které je financováno z rozhlasových poplatků. Rada Českého rozhlasu má devět členů (nyní sedm) a k ekonomické kontrole Českého rozhlasu využívá pětičlennou Dozorčí komisi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …