Srbsko? Nezájem, Česko má problémů dost. Mladí dělníci byli v Jihlavě

19.02.2012 13:16

Netradiční zážitek prožil každý, kdo se rozhodl v odpoledních hodinách cestovat autobusem z jihlavského nádraží. Hned u vchodu na nádraží stáli ostřílení hoši v uniformách a nekompromisně prohlíželi občanské průkazy každému cestujícímu. Ve vzduchu se nesla zvláštní atmosféra nervozity a nepříjemných obav z policie.

Srbsko? Nezájem, Česko má problémů dost. Mladí dělníci byli v Jihlavě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policisté udržují pořádek

Mladík se sportovní taškou nebyl výjimkou: “Spěchám z tréninku domů,“ ohradil se, když jej policista legitimoval. Ten nehodlal smlouvat s nikým: “Váš občanský průkaz, jinak dál nesmíte,“ opakoval. Policisté skutečně drželi stráž u jihlavského nádraží a dbali, aby bez důkladné lustrace neproklouzla na nádraží ani myška.  Atmosféra mezi cestujícími a policisty byla napnutá. Působili dojmem, že hledají minimálně mezinárodního zločince.

Ve skutečnosti všechny kontrolovali kvůli nahlášené akci Dělnické mládeže, která se shromáždila na podporu kosovských Srbů ve 14 hodin před jihlavským autobusovým nádražím. Účastníci shromáždění se měli původně setkat uvnitř nádraží, ale kvůli hlídkujícím policistům se seskupili raději před ním. Asi sto mladých lidí, někteří s transparenty, někteří bez nich, přišli vyjádřit svůj názor na osamostatnění Kosova.

“Srbsko má být součástí Kosova. Osamostatnění Kosova bylo špatným krokem. Americká vláda potlačuje zájmy Srbů na úkor Albánců nebo Američanů, které do Kosova nasadila. Česká vláda se tváří, že osud Srbů je ji lhostejný, opomíjí morální závazky, které vůči tomuto národu máme,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Erik Lamprecht předseda Dělnické mládeže.

Studentka politologie: Co je mi do Srbska

Někteří lidé však necítí stejnou odpovědnost jako on. “Nevím, proč bych měla řešit nějaké Kosovo. Česká republika má dost svých vlastních problémů,“ uvádí například mladá studentka politologie Alena. Erik Lamprecht je však jiného názoru: “Češi za hodně dluží právě Srbům. Váže nás společná historie a Srbsko bylo vždy na naší straně. V roce 1938 se hlásilo na obranu naší země tisíce Srbů. A v roce 1968 Jugoslávie veřejně odsoudila obsazení naší země Sovětským svazem. V Jugoslávii se tehdy konaly spontánní demonstrace na podporu našeho národa. Je projevem nevděku je nepodpořit, když jsou v těžké situaci zase oni. Například pro srbského ministra zahraničí Vuka Jeremiče je, jak sám uvedl, zvláště postoj České republiky k uznání Kosova bolestný.“

Lamprecht: Nelíbí se nám, že nás policie lustrovala

Ti, kteří souhlasí s postojem Dělnické mládeže, tak přišli vyjádřit svůj nesouhlas a názor na jihlavské nádraží. “Čekali jsme ještě větší účast, ale to je dáno jednak nepříznivým počasím, ale také zastrašováním našich příznivců před účastí na této akci. Naši odpůrci nás často prezentují negativně. Ale my jsme si sem přišli jen pokojně sdělit vlastní názor. A nelíbí se nám, že policie lustrovala účastníky shromáždění, ale také úplně všechny, kteří chtěli vejít do prostor nádraží,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Lamprecht.

V pozdních sobotních odpoledních hodinách se shromáždění pokojně rozešlo, cestující si mohli oddechnout a bez zbytečného zdržování koupit lístek na autobus.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …