Strach z KSČM je pryč. Ještě omlaďte vedení, radí politologové

03.05.2012 8:03

POLITOLOGOVÉ Komunisté začínají vystupovat z dosavadní izolace, otevírají se mladým voličům a mainstreamový odpor, který k nim panoval více než 20 let po listopadové revoluci, začíná ustupovat. Na tom se shodují nejen průzkumy veřejného mínění, ale i redakcí oslovení politologové.

Strach z KSČM je pryč. Ještě omlaďte vedení, radí politologové
Foto: Martin Kovář
Popisek: KSČM oslavovala svátek práce v bývalém Parku kultury a oddechu Julia Fučíka

Poslankyně Marta Semelová si na prvomájovém shromáždění KSČM na pražském výstavišti pochvalovala početnou návštěvu publika, v níž podle informací reportérky ParlamentníchListů.cz nechyběli, na rozdíl od minulých let, lidé v produktivním věku.

Další názory předních českých politologů ZDE



KSČM se v současné době rovněž těší nebývalé podpoře, což potvrdil i nedávný preferenční průzkum CVVM, který poslal komunisty s 20% poprvé po listopadu 89 před ODS. Ve středečním průzkumu agentury SANEP vyšla rovněž zajímavá čísla. Téměř dvě pětiny obyvatel České republiky považují případnou účast komunistů ve vládě za větší přínos pro ČR, než jakou představuje stávající vláda premiéra Petra Nečase. Tento názor pak sdílí i více jak osmdesát procent voličů ČSSD.



Věrohodná protestní síla

Podle politologů komunisté pro udržení těchto čísel musí učinit ještě několik opatření.  „Pro KSČM je důležité, aby se strana profilovala jako věrohodná protestní síla, aby byla schopná oslovit mladší lidi,“ konstatuje Miroslav Mareš z brněnské Masarykovy Univerzity. Přestože podle Mareše u části veřejnosti odpor ke KSČM zůstane, může strana oslovit nad rámec svých tradičních voličů třeba 15% těch, kteří odpor nemají, anebo ho ztratili.

Grospič to nezachrání

Podle politologa může KSČM mezi „volitelnější“ subjekt zařadit také výměna vedení. Z dlouhodobého hlediska by ale podle Mareše nebylo pro KSČM vhodné střídat současného předsedu Vojtěcha Filipa dalším kandidátem Stanislavem Grospičem, přestože je prý v současnou chvíli uvnitř strany dobře pozorovatelný tlak dogmatické části členské základny a mladých komsomolců na Grospičovo předsednictví.

„To může dočasně uspokojit členskou základnu, ale opět zproblematizovat koaliční potenciál KSČM,“ zanalyzoval Mareš.  Posledním ohlášeným kandidátem na předsedu je 36letý vysokoškolský pedagog Martin Juroška, který v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz uvedl, že by dokázal stranu vést lépe než Vojtěch Filip.  

Měli by to chytnout za pačesy 

Za odizolování KSČM může podle Pavla Kopeckého také neustálá snaha vládnoucích stran o vyrovnání se z minulostí, která má jak vidno z průzkumů kontraproduktivní účinek.

„Stalo se zajímavým vedlejším efektem stávajícího vládnutí pravice, že znechucené obyvatelstvo začíná masověji chápat, k čemu většinou slouží jakési permanentní (a nekonečné) "vyrovnávání se s minulostí" či "ostrakizace komunistů,“ popisuje jev politolog. Vláda Petra Nečase se pokusila eliminovat KSČM hned dvakrát, nicméně experti dostatek podkladů pro zákaz nenašli.

Vládní protilevicové agitaci a neustálým varováním před užším spojením ČSSD a KSČM docházejí podle Kopeckého rovněž argumenty. „Osobně si myslím, že obě strany by měly chytnout příležitost za vlasy, i když je otázka, nakolik se podaří prolomit rozpory mezi oběma strukturami. Například sociální demokracie má tendence být opatrnická a hodně nepružná. Každopádně si na druhou stranu nejsem jist, zda by si velmi tradicionalisticky vedená KSČM nechtěla podržet svůj protestní potenciál. Což její hodnotu značně relativizuje. Nové, jinak uvažující vedení, které se odpoutá od svazující minulosti, by potřebovala jako sůl. Přestávala by být snadným nástrojem k diskreditaci levice,“ souhlasí Kopecký s Marešem.

Anketa

Vadili by Vám komunisté ve vládě?

11%
89%
hlasovalo: 1064 lidí

Volitelní se stávají nevolitelní a opačně

Podle Zdeňka Zbořila se komunisté opravdu dostávají z izolace a stávají se volitelnými, protože právě některé vládní strany se pod tíhou skandálů stávají nevolitelnými. „ VV jsou v rozkladu a ODS rozbíjí kmotři zevnitř. Hlasy KSČM samozřejmě tvoří protestní hlasy, ale těch je pořád méně. Komunisté prostě těží z toho, že nebyli dvacet let u moci,“ soudí Zbořil.

Strana má prý také výhodu, že sněmovní volby jsou pořád poměrně vzdálené. „ Volitelnými se stávají i proto, že částečně upouštějí od ultraradikální rétoriky. Vojtěch Filip před časem v Hydeparku vysvětloval divákům, že znárodnění klíčových firem by proběhlo odkupem akcií, což je rétorika řekněme radikálního křídla sociální demokracie. Voliči se tomu ani nebrání, když neustále slyší, jak pánové Pitr a Krejčíř a jim podobní přicházeli ke svým majetkům,“připomíná Zbořil.

Média podle Zbořila také často zkreslují či spíše zaměňují informaci o věku členů a voličů strany. " U voličů je ten věk kolem 70, ale na komunálních úrovních má strana dostatek mladých lidí přímo v členském aparátu, troufám si tvrdit, že jsou mladší než leckde u ODS,“ odhaduje. Zbořil, stejně jako ostatní politologové soudí, že by komunistům prospělo omlazení centrálního vedení strany. "Nemyslím si, že pan Juroška vystřídá Vojtu Filipa na postu předsedy, ale v zájmu strany by  minimálně v místopředsednictvu zasednout měl,“ uzavřel Zbořil.    

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …