TOP 09 a lobbistické jednání s kmotry? Ano. Máme exkluzivní informace o schůzce v centru Prahy, která nesměla prasknout

15.12.2017 14:38

Praha 10. Městská část naší metropole, kde se nedá zaparkovat a která je dlouhé roky spojena s řadou politických osobností. Dávno zapomenutým Milanem Richterem (ODS) počínaje, někdejší starostkou Radmilou Kleslovou (ANO) konče. Také současná hlava radnice se možná zapíše do historie. Čím? Na to postupně odpovíme.

TOP 09 a lobbistické jednání s kmotry? Ano. Máme exkluzivní informace o schůzce v centru Prahy, která nesměla prasknout
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zahájení horké fáze kampaně TOP 09 pro krajské a senátní volby. TOP 09 představila témata kampaně a billboardy, které ji budou doprovázet

O tom, že se na Praze 10 něco děje, ParlamentníListy.cz slýchají už několik týdnů. Ty na oko uzavřené dohody jsou veskrze jasné. Až na to, že se týkají uzavřené skupiny politiků. Ta většinová část o tom nemá ponětí. I k tomu se ovšem dostaneme.

Anketa

Babiš navrhuje poslat naše vojáky chránit hranice Libye. Schvalujete to?

35%
65%
hlasovalo: 6516 lidí
Současné vedení radnice je víceméně nenápadné. Že by mělo nějaké skandály, to se říci nedá. Starostou je Vladimír Novák (ČSSD), který na sebe upozornil snad jen tím, že mu bude přeregistrována organizace lokální socdem. O tom se pro naši redakci zmínilo hned několik dalších jeho kolegů. Pro veřejnost nic zásadního. Jde spíše o boj uvnitř skomírající partaje. Novákovi kolegové? 1. zástupce starosty uvolněný pro výkon funkce je Tomáš Pek z TOP 09. O něm se neví téměř nic. Dalším zástupcem je Radek Lojda, také z TOP 09. V radě najdeme například mediálně protřelého Bohumila Zoufalíka, bývalou senátorku Ivanu Cabrnochovou nebo Ondřeje Počarovského. Že by nás v jejich souvislosti něco důležitého napadlo, o tom se hovořit nedá.

Když jsme před několika týdny zaslechli, že se má měnit koalice Prahy 10, nevěnovali jsme tomu pozornost. Tato výrazná část Prahy je totiž dlouhodobě spojována nejen s politiky a jejich klasickými hrami, ale také s podnikatelem Tomášem Hrdličkou. Ten je často označován jako kmotr a není nic známo o tom, že by mu to vadilo. Hrdlička dělá, co umí. Domlouvá věci a snaží se jimi hýbat. Že jde také o jeho prospěch, o tom není pochyb.

Věci, které jsme zaznamenali, byly prozaické. Vladimír Novák bude odvolán a nahradí ho zástupce TOP 09. ParlamentníListy.cz nejprve slyšely, že „půjde o Počarovského“, poté jsme zaznamenali změnu. Novákovým nástupcem se měl stát topkař Pek. Oba jsou z TOP 09. Vzhledem k tomu, že zastupitelstvo proběhlo minulý pátek a sestava vedení radnice se nezměnila, bylo jasné, že někomu chyběly hlasy. Ať už pro odvolání, případně pro rodící se koalici. V tomto období několika dnů se často skloňovalo také jméno "spícího" zastupitele Jaroslava Štěpánka z hnutí ANO.

Přímo z prostředí vládnoucí TOP 09 se nám podařilo zjistit, že jim opoziční zastupitel Štěpánek sliboval hlasy. Mělo jít o čtyři zastupitele, kteří by byli pro puč údajně ochotní hlasovat. Za co? O tom bychom nechtěli spekulovat, ale nabídky byly prý výhradně proměněny do postů a placených funkcí. Štěpánek veškerá jednání odmítl. S nikým se prý nescházel a ani nejednal, vzkázal redakci. Není divu. Jemu totiž žádné jednání nepřísluší. Mocnou šéfkou klubu ANO na Praze 10 je totiž Radmila Kleslová. „Ohledně sesazení či odvolání pana starosty Nováka jsem k žádnému jednání nebyla vyzvána a tudíž jsem ani nejednala," sdělila Kleslová stručně. Dodala, že na toto téma diskuse na klubu před zastupitelstvem rovněž neproběhla.

Co se tedy stalo, že starosta Novák nepadnul? Právě v tento moment začíná být celé dění kolem Prahy 10 mediálně atraktivní.

Víme, že zastupitelstvo bylo v pátek. O pár desítek hodin předtím se v Bílkově ulici v centru Prahy sešlo pět osob. Seděli v asijské restauraci, v salónku. Mysleli si, že mají soukromí. Zmýlili se.

Prvním z účastníků byl Vladimír Novák (ČSSD). Jeho partajním kolegou na místě pak Lukáš Rázl (ČSSD). Za TOP 09 se večerního setkání účastnil Ondřej Počarovský. K této straně má blízko i další muž. Tím je někdejší náměstek primátora Prahy Jiří Vávra. A v pořadí pátým nebyl nikdo jiný než podnikatel Tomáš Hrdlička. U posledních dvou zmíněných je zajímavé, že se do politiky už příliš aktivně nezapojují. Podle našich zjištění byl Vávra na místě kvůli pozici TOPky, se kterou má podle našich informací takzvaně hýbat. Totéž i Hrdlička. Ten se v minulosti nechal opakovaně mezi blízkými slyšet, že „Novák nedodržel dohody a nezáleží mu na něm“. Na Praze 10 mu ale zřejmě záleží. Jednání mělo ucelený charakter a jasný cíl: přimět starostu Nováka, aby sám rezignoval. Partě kolem podnikatele Hrdličky totiž bylo jasné, že nemají potřebné hlasy ani z ANO, ani z VLASTY. Tyto dva subjekty jsou pro změny skutečně podstatné.

Kde se jedná? V centru Prahy

V rámci uzavřené diskuse v Bílkově ulici mělo opakovaně padnout také jméno výše zmíněného Jaroslava Štěpánka (ANO). O něm se hovořilo právě v souvislosti s dodáním určitých hlasů. Je to logické, že hovořili o něm. Radmilu Kleslovou totiž někteří z účastníků schůzky dlouhodobě „likvidovali“ a s její pomocí počítat nelze.   

Poté, co jsme získali všechny potřebné informace a fakta, jsme začali postupovat oficiální cestou. Oslovili jsme jednotlivé přítomné, ale i další zastupitele Prahy 10 s dotazy, jestli o schůzce vědí. A pokud ano, kdo ji svolal, co se řešilo a proč se to řešilo v restauračních prostorách mimo oficiální sídlo radnice a nebyla o něm informována drtivá většina politiků. Nejzajímavější na celé věci přitom byla pozice na oko se transparentně tvářící TOP 09. Ta dlouhodobě odmítá zákulisní politiku a snaží se působit navýsost otevřeně. Na Prahu 10 zřejmě ještě centrální pokyn nedorazil.

Na opakované dotazy nikdo z TOP 09 neodpověděl. Báli se. Dotazům se celý den vyhýbal starosta Novák, stejně jako někdejší náměstek Vávra. „Na žádné schůzce jsem nebyl přítomen,“ řekl Bohumil Zoufalík. „To máte výrazně víc informací než Piráti na Praze 10. O schůzce nic nevím a zástupce jsme na ní neměli," řekla zastupitelka Olga Richterová. „Pek tam nebyl, ten je pod obrovským tlakem, Počarovský tam byl, jemu šlo o funkci a budoucnost,“ uvedl dobře informovaný zastupitel. Sociální demokrat Rázl také neodpověděl. Co ale bylo meritem tohoto zvláštního jednání? Jak jsme už řekli, šlo o snahu přimět starostu Nováka, aby rezignoval. Ten tak neučinil. Podle všech našich informací tím ale tlak na jeho funkci nekončí. „Bude se to opakovat v lednu,“ doplnil náš zdroj. „Do té doby zřejmě dostane neopakovatelnou nabídku a raději sám opustí kancelář,“ uzavřel.

A co potom? Starostou se stane zástupce TOP 09, 1. místostarostou má být zástupce socdem. A zbylé posty? Evidentně rozloženy podle toho, jak kdo hodlá hlasovat.

Proč to všechno? Řekli jsme už výše, že starostu ani jeho radu žádné výrazné skandály nedoprovází. Že by nějak výrazně chyboval, o tom se také nedá hovořit. Takže? „Novák se nezachoval tak, jak chtěl pan Hrdlička. Nejspíše jemu se před několika měsíci v hlavě zrodil plán na jeho odvolání a nahrazení TOPkou. Především pan Pek (TOP 09, na obrázku) je ochoten vyjít vstříc až téměř na hranu možného. Je na dálkový ovladač, takže jak Novák neposlouchal, pan Pek bude,“ sdělil ParlamentnímListům.cz blízký pozorovatel dění. 

Autora lze kontaktovat na emailu T.Novy@ParlamentniListy.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …