Tak Zemana neznají, jak na Primě mluvil o Rusku. Jenže to hned bouchalo

01.05.2022 11:57 | Komentář

Moderátorka Terezie Tománková tentokrát v Partii na CNN Prima News přivítala speciálního hosta – prezidenta Miloše Zemana. Ten přiznal, že se mýlil ve svých názorech na Rusko a konstatoval, že pokud rozpoutání války na Ukrajině někoho zničí, bude to samotné Rusko. Ještě v průběhu vysílání začalo být z reakcí na sociálních sítích jasno, že čeští liberálové prezidentovi jeho názorový obrat nevěří. Nicméně Zeman z obrazovky vzkázal, že ti, kteří mu nevěří změnu přístupu, ho nezajímají. Obzvláště ne novináři.

Tak Zemana neznají, jak na Primě mluvil o Rusku. Jenže to hned bouchalo
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Miloš Zeman v Partii na CNN Prima News

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 1.5. 2022)

67%
30%
hlasovalo: 15688 lidí

V úvodu se prezidenta Zemana moderátorka zeptala na jeho apel vůči Josefu Středulovi, aby kandidoval na prezidenta. A prezident se obul do serveru Novinky.cz a vyčetl novinářům z tohoto média, že stvořili nepřesný titulek, když napsali, že „ostatní kandidáti jsou směšní“. „Řekl jsem, že někteří kandidáti jsou směšní. Takže jsem uvedl server Novinky na pravou míru. A jestli znáte Saturnina, tak tam je na konci kapitola uvádění pohádek na pravou míru. On pan Středula řekl, že se rozhodne podle toho, jak dopadne na sjezdu. A na sjezdu dostal důvěru, takže si myslím, že by kandidovat mohl,“ konstatoval Zeman.

Dalšího možného prezidentského kandidáta Andreje Babiše vzal na milost. „Andrej Babiš se ne vždy choval v souladu s mými názory. Když jsem byl nemocný, tak si myslím, že mohl být vstřícnější, ale to už je za námi,“ uvedl Zeman.

Ale nezůstal jen u Babiše. „Já už jsem říkal několikrát, že bych byl rád, aby kandidovala Alena Vitásková. A ona kandiduje. Považuji za nepochybné, že bude kandidovat Andrej Babiš,“ podotkl Zeman.

Pár slov poznamenal na konto kandidatury generála Petra Pavla. „Nejsme Latinská Amerika, abychom měli v čele generála. Já mu nevyčítám, že byl členem komunistické strany, to bylo před třiceti lety, ale on je příliš úzce zaměřen. On je vojenský odborník. Ale prezident je politik a musí něco vědět o sociologii, ekonomii a asi ještě o dalších pěti disciplínách,“ připomněl prezident.

Připustil, že Rusové mohou celé Evropě zastavit přítok ropy a plynu. „Rusové by byli blázni, kdyby zastavili dodávky plynu do celé Evropy, protože export ropy a plynu představuje pro Rusko většinu příjmů. Ale politika není jen o racionálních rozhodnutích,“ řekl Zeman a naznačil tak, že ruský plyn a ropa může přestat téct.

Zeman uznal, že se stejně jako němečtí a jiní politici mýlil, když si myslel, že Rusové se budou chovat racionálně. „Rusové prokázali, že jsou iracionální a více agresivní, méně vypočitatelní a méně evropští, než jsem se domníval,“ konstatoval Zeman. „Není potřeba velké inteligence k tomu, abyste si uvědomili, že útok na Ukrajinu zničí Rusko. Zničí ho ekonomicky, zničí ho politicky. Není větší chyba, než zaútočit na Ukrajinu. A já jsem také řekl, že politici, kteří to udělali, jsou šílenci,“ pokračoval.

„Jestli má vůbec ruská agrese nějaký přínos, tak spočívá v tom, že se všichni oborníci mýlili, já nejsem odborník, když hodnotili sílu ruské armády,“ upozornil Zeman s tím, že útok na Ukrajinu odhalil slabost ruské armády.

Jasný vzkaz prezident Zeman poslal všem, kteří mu nevěří názorový obrat v přístupu k Rusku. „Mně je jedno, co mi kdo věří, nebo nevěří. Já jsem změnil svoje názory a změnil jsem je na základě reálné situace. Kdyby Rusové nezaútočili na Ukrajinu, tak budu nadále tvrdit, že by Česká republika měla udržovat vztahy se všemi významnými partnery, že je dobré přizvat do tendru na dostavbu jaderné elektrárny více zemí, protože to povede ke snížení ceny v tendru, což pomůže české ekonomice. Ale tou válkou se ta situace změnila. To je přece jasné, prohlásil Zeman.

Ale na sociálních sítích se rozjely diskuse, které ukázaly, že mnozí lidé Zemanovi ani tak jeho obrat ve vztahu k Rusku nevěří.

Miroslav Kalousek připomněl, že Rusové válku proti Ukrajině zahájili už v roce 2014, a nikoli v roce 2022. „Zeman zapomíná, že agrese začala 2014 anexí Krymu. Celá léta pak tvrdil: ‚Krym je ruský, sankce za něj jsou nesmysl.‘ Každý věděl, že jestli Putinovi projde Krym, půjde dál. A Zeman mu v tom lokajsky pomáhal,“ konstatoval Kalousek.

Ale pokud jde o závislost Česka na ruské ropě a ruském zemním plynu, tak za to Zeman odpovědnost necítí. Podle Ústavy ČR ani českou energetiku ovlivňovat nemohl.

Komentátor serveru Seznam Zprávy Jindřich Šídlo toto tvrzení zpochybnil. „‘Energetickou politiku jsem neovlivňoval, protože to nepatří do kompetencí prezidenta‘. Jistě, a proto byl na Hradě poradce pro energetiku Nejedlý, který jezdil jednat do Ruska s Rosatomem,“ připomněl Šídlo.

Prezident Miloš Zeman čelí kritice

Na konto ruského prezidenta Vladimira Putina prezident Zeman poznamenal, že pán Kremlu je válečný zločinec: „Je to člověk, který, a to už jsem řekl ve svém prvním projevu 24. února, že se dopustil zločinu proti míru a zločin proti míru je synonymem k válečnému zločinu. Jasná odpověď.“

Stranou jeho pozornosti nezůstalo ani jeho sedmé odmítnutí jmenovat šéfa BIS Michala Koudelku generálem. Má k tomu prý bezpečnostní důvody, o kterých nechce mluvit do televize.

Ve druhé polovině rozhovoru se hlasitě zastal ukrajinských uprchlíků a zdůraznil, že z Ukrajiny před válkou utíkají hlavně ženy a děti, zatímco muži bojují. Tím se situace liší od předchozí uprchlické vlny, ve které přicházeli do EU především mladí muži. „Já jsem říkal, že válečným uprchlíkům musíme pomoci a že se k nim musíme chovat stejně jako k českým občanům,“ podotkl Zeman.

Ale jednu výjimku prý přece jen vidí. „Pokud jde o romské Ukrajince, tam si nejsem jist, jestli nejde o ekonomické Ukrajince, ale to je jen jejich malá část. Jsou jich asi 2 tisíce a ukrajinských uprchlíků je přes 300 tisíc,“ řekl Zeman.

Stranou jeho pozornosti nezůstal ani vládní příspěvek 5 tisíc korun rodinám s dětmi s příjmem do jednoho milionu korun ročně hrubého. Zeman konstatoval, že plošná pomoc může vypadat různě.

„Já nechci vládu kritizovat, ale je mi líto, že v ní není příliš mnoho ekonomů. A když nemáte studijní ekonomický základ a k tomu i praxi z oblasti ekonomiky, tak mohou být některá vaše rozhodnutí, jemně řečeno nekompetentní,“ poznamenal Zeman na konto vlády. „Proto říkám, že pět tisíc korun je krok, ve kterém hora porodila myš. Jinak je mi tato vláda sympatická svou snahou. Ale taky to musíte umět,“ upozornil Zeman.

Komentátor deníku Právo Alexandr Mitrofanov Zemanovo vystoupení zhodnotil stručně a jasně. „Koukám, že se v tajmlajně věnuje pozornost Primě, kde dávají remake hry Lva Tolstého Živá mrtvola. Nu což, proti gustu žádný dišputát,“ napsal komentátor.

 

Alexandr Mitrofanov promlouvá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…