Tenhle útok Pohlreich nečekal. Přiznáváme, že my také ne. Jde o jeho byznys

17.10.2020 4:47

Hostem novináře Veselovského v pořadu DVTV byl před několika dny kuchař Zdeněk Pohlreich. K opatřením proti koronaviru se vyjadřoval ještě předtím, než byla vládou zpřísněna – to znamená restaurace zcela zavřeny. I přesto hovořil o absurditě a totálním selhání systému. „Náš obor je mrtvý, je to konec,“ řekl zhruba před týdnem Pohlreich. Na jeho slova navázaly ParlamentníListy.cz mapováním situace, která se týká především šéfkuchařova byznysu.

Tenhle útok Pohlreich nečekal. Přiznáváme, že my také ne. Jde o jeho byznys
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Zdeněk Pohlreich

Anketa

Obáváte se dalšího vývoje situace kolem nemoci COVID-19? (Ptáme se od 15.10.2020)

74%
26%
hlasovalo: 21991 lidí
Po návratu z emigrace Pohlreich postupně pracoval na různých pozicích v pražských hotelech Renaissance, Villa Voyta, Radisson SAS nebo Marriott. V roce 2007 založil vlastní podnik v ulici Na Poříčí poblíž náměstí Republiky – Café Imperial ve stylu prvorepublikových Grand Café. O rok později zakládá druhou restauraci Divinis na Starém Městě za Týnským chrámem, ta je vedena v italském duchu. Zatím posledním přírůstkem do sítě Pohlreichových podniků je v roce 2016 otevřené moderní české bistro Next Door by Imperial, které se nachází naproti první restauraci.

Ve všech případech se jedná o vyhledávané, respektované a doporučované podniky.

Slova Zdeňka Pohlreicha o nesmyslnosti systému opatření a možném ukončení jeho podnikání vyvolala nečekanou odezvu. Ne však takovou, jakou si někdejší televizní kontrolor představoval. Připomeňme nejprve zmíněné citace.

„Švejk říkal, že vláda, která zdraží pivo, padne. Já nevím, jak by to dopadlo. Samozřejmě záleží na tom, o kolik by to bylo. To se zdražuje v řádech korun. Tak já myslím, že ta pivní náruživost tady je taková, že tady by to bylo jedno,“ poznamenal například Pohlreich. Následně se rozhovořil o tom, jak vypadalo léto v jeho restauracích ve srovnání s loňskem. „To se nedá vůbec srovnat. To je smutný příběh. Najednou ta hospoda, která byla plná, tak najednou tam nebyl dohromady nikdo. Nebo tam byla třetina lidí. V tuto chvíli proslulá Praha 1 je nejhorší místo na podnikání v gastronomii v celé zemi,“ zdůraznil a dodal, že mnozí podnikatelé museli své podniky zavřít. „Ještě z toho zdaleka nejsme venku,“ podotkl.

„Jestli jsme si mysleli, že to bylo tvrdé na jaře, tak teď to bude doopravdy hustý,“ zmínil rovněž. „Nejde o nás, nebo o mě. Každý podnikání končí v okamžiku, kdy nevycházejí kupecké počty. Nemáte lidi z čeho zaplatit, a přestože jsem slyšel pár velice fundovaných výroků, jak se to má dělat správně, tak ta trojčlenka, když nefunguje, tak ten byznys je mrtvej. Já na tom nevidím nic komplikovanýho,“ poznamenal, s tím, že podobný stav se týká také jeho.

ParlamentníListy.cz se nejprve podívaly na stránky jeho restaurací. Z webovek je patrné, že management se snaží přizpůsobit. Například Café Imperial nabízí polévku za 49 korun, hlavní jídlo za 149 korun a dezert dne za 69 korun. Na lístku je taktéž uvedeno, že brzy budou služby dostupné přes rozvoz. Ceny v restauraci Divinis jsou o mnoho vyšší: například cacciucco s mořskými plody vyjde na 445 korun.

„Pohlreich je neskutečně pracovitý člověk, znám ho, potkáváme se ve městě, potkáváme se v Makru, je to dříč,“ glosoval na jeho adresu jeden z pražských šéfkuchařů, s nimiž jsme měli možnost hovořit. „Známá tvář mu ale nepomůže, náš byznys stojí na turistech; ty peníze, o které ubyl turismus, v životě neuvidíme. Primátor Hřib absolutně nepomohl, starostové Prahy 1, 2 a 3 taky ne, nezaznamenal jsem z jejich strany jediný dotaz, jedinou nabídku na pomoc,“ dodal tento šéfkuchař z centra metropole.

Zpět ke Zdeňku Pohlreichovi. Jeho střídmý a věcný pohled na ekonomickou stránku podnikání v oblasti restaurací vyvolal řadu reakcí. Mnoho jich vůči primácké tváři bylo velmi negativních.

„Jestli bude pan Pohlreich končit s byznysem tolikrát, jako končil se svou TV show, tak to bude ještě hodně dlouhý seriál…“ povzdechl si jeden z nich. „Protiřečí si od začátku pandemie,“ míní jiný. „Pohlreich 2013: ‚Co by pomohlo? Kdyby půlka hospod zkrachovala,‘ odkázal další z uživatelů twitteru na dávná slova známého kuchaře.

„Mezitím, co šel Pohlreich opět brečet do DVTV, jak je situace na hovno a jak to asi zabalí, protože okénkový prodej nemá význam, tak vietnamské bistro u nás v Jablonci se k tomu postavilo jiným způsobem,“ napsal Tomáš B. Svým statusem mínil odkaz na uvedenou provozovnu, která příslušníkům záchranných složek nabízí polévku zdarma. Ani další reakce na výše uvedená slova nevyzněla příznivě.

Anketa

Podporujete Andreje Babiše? (Ptáme se od 8.10.2020)

67%
33%
hlasovalo: 42480 lidí
„Ještě v roce 2017 Zdeněk Pohlreich v médiích říkal, že je dobře, že stát zakazuje. Tehdá to byl protikuřácký zákon. Teď má strach o byznys, protože stát zakazuje. Zakazování je prostě zakazování. Vždycky se někoho dotkne. Osud, no...“ Ani tím dlouhý výčet slovních útoků nekončí.

„Kulinářská hvězda Pohlreich, spolumajitel luxusních restauraci, jenž jako první plakal a natahoval ruku pro finanční pomoc od vlády. Hnus.“

Citovat by se daly další desítky a desítky podobných příspěvků. Těch, které by se na Pohlreichovu stranu stavěly, je mizivé procento.

Doplňme, že do povědomí široké veřejnosti se Zdeněk Pohlreich dostal díky působení v pořadech televize Prima. Mezi ty nejznámější patří gastronomické reality show Ano, šéfe! a Na nože podle námětu britských pořadů kuchaře Gordona Ramseyho. K těmto dvěma prvním pořadům se později přidaly také Šéf na grilu, Česko vaří s Pohlreichem, Vařte jako šéf!, Už dost, šéfe!, Teď vaří šéf!, Rozpal to, šéfe! a Zdeňkova akademie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …