Tohle už bylo na Dagmar Havlovou moc. Podala žalobu za "pravdu o zrůdě"

08.03.2015 18:00

Internetový server, velmi svérázně pojednávající o bývalém prezidentu Václavu Havlovi, možná skončí. Na vydavatele Radka Veličku, který zcela záměrně shromažďuje negativní informace o Havlovi, aby dal k dispozici ucelenou alternativu k „oficiální propagandě“, jak sám říká, totiž podala žalobu Dagmar Havlová. Chce zamezit dalšímu šíření negativních informací o svém zemřelém manželovi.

Tohle už bylo na Dagmar Havlovou moc. Podala žalobu za "pravdu o zrůdě"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dagmar Havlová

Známý bloger Radek Velička již několik měsíců provozuje web, fungující na adrese vaclav-havel.eu. Na něm se objevují informace, které nejsou pro bývalého prezidenta příliš lichotivé. Výmluvný je už podtitul webu, který zní "pravda o zrůdě". Velička to vysvětluje tím, že chtěl poskytnout prostor pro alternativní informace o bývalém prezidentovi, když jej média prezentují výhradně pozitivně.

Jeho snaze se však nyní rozhodla čelit Dagram Havlová, vdova po exprezidentovi. Ta nyní na Veličku podala k Rozhodčímu soudu při Hospodářské komoře „Žalobní návrh“, jímž se domáhá převedení doménového jména vaclav-havel.eu na sebe. Tento rozhodčí soud totiž provozuje i centrum pro řešení sporů pro domény .eu, což je i případ Veličkova webu.

Dagmar Havlová se jako strážkyně jména svého zeslulého manžela dovolává § 80 odst. 2 Občanského zákoníku, podle kterého je oprávněna se jako vdova domáhat ochrany Havlových práv po jeho smrti.

Je prý nesporné, že jako vdova po Václavu Havlovi k němu má zcela nesporný vztah, který ji opravňuje k užívání domény s jeho jménem. Zato Velička podle ní žádný vztah k Václavu Havlovi prokazatelně nemá.

„K osobnímu jménu Václava Havla nesvědčí Žalované straně žádné právo ani oprávněný zájem, ani neexistuje prokazatelná vazba mezi držitelem jména domény a registrovaným jménem domény,“ stojí v žalobním návrhu. Tento nedostatek vztahu je podle Havlové důkazem, že si Velička pořídil doménové jméno bez dobré vůle, což je podle ní evropským právem zakázáno.

Dovolává se přitom Nařízení Evropské komise 874/2004, konkrétně článku 21, který hovoří o „spekulativní a zneužívající registraci“. V příslušném článku se doslova píše: „Registrované jméno domény může být odebráno vhodným mimosoudním nebo soudním postupem, pokud je totožné se jménem nebo zavádějícím způsobem podobné jménu, pro které existuje takové právo uznané nebo stanovené vnitrostátním právem nebo právem Společenství.“

Důvody pro toto odebrání mohou být různé, Dagmar Havlová se dovolává toho, že držitel (Radek Velička) neměl na jménu Václav Havel oprávněný zájem, a že doména byla zaregistrována bez dobré víry. Podle Havlové se jedná o zneužití domény, jejíž vlastník zcela zjevně jedná ve zlé víře, s úmyslem Václava Havla poškodit. Svědčí o tom prý zejména obsah webu. „Žalovaná strana zde umístila dehonestující nepravdivá skutková tvrzení o panu Václavu Havlovi, které naprosto zásadním způsobem zasahují do osobnostních práv,“ píše se v žalobě.

Velička: Musíme čelit kim-ir senovskému zbožštění

Velička ovšem tuto argumentaci odmítá. „Každý občan má nějaký vztah k Václavu Havlovi, protože to byl prezident,“ řekl k tomu pro ParlamentníListy.cz. Dnes jsme podle Veličky svědky toho, že se z bývalého prezidenta, zemřelého před třemi léty, snaží někteří v médiích vlivní lidé dělat poloboha. „Já bych řekl, že z něj vytvářejí až jakousi kim-ir-senovskou modlu. Stačí se podívat na budovu Národního muzea a pochopíte to,“ dodává provozovatel.

„Ten server byl spuštěn v den třetího výročí úmrtí Václava Havla, aby informoval i o jiných pohledech na tuto osobu,“ vysvětluje Velička. Pokud v oficiálních médiích nejsou odlišné názory připouštěny, je podle něj nezbytné jít právě touto cestou.

Pokud jde o obsah webu, Velička zdůrazňuje, že informace, které se tam objevily, se na internetu objevovaly už dříve, a byly běžně dostupné na jiných webech. „Jedná se vlastně jen o rozcestník,“ zdůraznil dále pro ParlamentníListy.cz Velička. Nepopírá, že jeho záměrem bylo shromáždit zejména negativní informace o bývalém prezidentovi, které by představovaly alternativu k údajně nekritickému hlavnímu proudu. „Jsou to všechno původní vyzdrojované texty,“ zdůraznil provozovatel.

Nejkritizovanější text podle něj pochází od bývalého disidenta Jiřího Wolfa, který popsal své zkušenosti s Václavem Havlem v době, kdy byl ještě disidentem v komunistickém režimu. Přitom právě tento text je na internetu všeobecně znám a koluje sítí již několik let.

„Myslím si, že čin paní Dagmar spíše rozkryje minulost jejího exmanžela,“ říká Velička. Snaha cenzurovat negativní informace o bývalém prezidentovi totiž podle něj vyvolá zvýšenou poptávku po těchto informacích.

V žalobě Dagmar Havlové se mimo jiné objevilo, že web poškozuje Václava Havla a tím i ji jako vdovu „v enormním rozsahu, jehož reparovatelnost je zcela mizivá“. Velička k tomu poznamenal: „Samozřejmě nás těší, že práce, kterou dělá několik nadšenců zadarmo, má takový dopad.“

Pokud příjdeme o tento web, vznikne nový

Ohledně dalšího průběhu řízení Velička vyjádřil obavy, zejména vzhledem k tomu, že se jedná o web s doménou .eu, a případ je tedy posuzován podle evropského práva. „V evropském právu je možné všechno,“ krčí rameny.

Velička se, jak ParlamentnímListům.cz sdělil, bude nepochybně snažit v případě neúspěchu zřídit nový web, kde by tyto informace mohl prezentovat. „Prostě se založí jiná doména, která bude podobná, a obsah serveru na ní bude překopírován,“ plánuje vydavatel.

Vydavatelství Alfa Libera, které je formálně provozovatelem webu, se podle Veličky zaměřuje na poskytování alternativních informací o všech možných tabuizovaných tématech. Toto tabu je podle něj jedno z nejzásadnějších, a proto se jeho prezentace rozhodně nechce vzdát. Nejspíš by prý ale v případě neúspěchu uvažoval o zřízení domény pod jinou než evropskou jurisdikcí. Nepreferoval by ani českou, protože české právo je v této oblasti z velké většiny pouze okopírovaným právem evropským. Snažil by se proto prý raději získat nějakou globální doménu.

„Základní lidské právo je právo na informace a svoboda slova,“ zdůraznil vydavatel Radek Velička.

Podle právního experta, kterého ParlamentníListy.cz oslovily a který si v této souvislosti nepřál být jmenován, má Dagmar Havlová velmi slušnou šanci na úspěch, protože v podobných případech již soudy několikrát rozhodly ve prospěch žalujícího.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …