Trapný Nečas, neschopný Ištvan. Dva šéfové časopisů se rozepsali proti sobě

22.07.2013 10:02

Šéfredaktoři dvou českých magazínů Erik Tabery a František Nachtigall se v nejnovějších úvodnících svých časopisů věnují rozhodnutí Nejvyššího soudu o osudu trafikantů z ODS. Zatímco šéfredaktor Respektu se nepřímo zastává státního zastupitelství a odsuzuje výroky expremiéra Petra Nečase (ODS), šéfredaktor Týdne rozhodnutí soudu obhajuje.

Trapný Nečas, neschopný Ištvan. Dva šéfové časopisů se rozepsali proti sobě
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Ivo Ištvan, vrchní státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci

Podle Taberyho, šéfredaktora časopisu Respekt, je nyní velmi žádaným zbožím hlava vrchního zástupce Ivo Ištvana. "Petr Nečas po ní volal ve svém dosud nejtrapnějším projevu politické kariéry, chtějí ji obvinění bývalí poslanci ODS a požaduje ji část současných představitelů občanských demokratů," píše na úvod čísla Tabery.

Soudní kontrola, o které se prý alibisticky mluví, je podle Taberyho namístě, volat ale po likvidaci státního zástupce, protože se odvážil pustit do vyšetřování, je nejen nemístné, ale také nebezpečné, varuje šéfredaktor.

Ištvan musí odejít. Pro neschopnost

Jeho protějšek z časopisu Týden se ale na celou věc dívá z druhé strany a ve svém editorialu píše, že policie a státní zástupci tak trochu sešli z cesty. Na začátku možná stála "pravda", že kmotři jsou gauneři, začaly ale odposlechy a šířily se dál, až se k tomu přimíchaly pověstné trafiky a sledování premiérovy ženy a to hlavní se nepodařilo.

"A tak státní zástupce rozhodl. Sledování je jasný trestný čin, trafiky jsou snad také, tak tam všude vletíme, posbíráme, co půjde, zavřeme do vazby, koho jen půjde, a nějaké jasné důkazy pak určitě najdeme," ironizuje postup Ištvana Nachtigall.

Problém tkví podle něj v tom, že státní zástupce byl sice veden touhou, snahou a asi i vírou v dobrou věc, ovšem tohle nepřísluší ani policii, ani státním zástupcům. "Zatímco obhájci zásahu se vrchního státního zástupce Iva Ištvana zastávají, já tvrdím, že musí odejít. Nikoli pro jiný právní názor, ale jednoduše pro neschopnost," píše Nachtigall.

A nové vydání časopisu Týden otevírá těmito silnými slovy: "Nechci žít v zemi, kde každý odposlouchává každého. Nechci žít v zemi, kde nemá cenu chodit k volbám, protože o všem rozhoduje prokuratura a policie. Nechci žít v zemi, kde společenská poptávka je víc než zákon."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …