U výslechu Nečase bylo dusno. Ale to se občas stává, prozradil v ČT advokát Sokol

12.07.2013 23:00

Pořad Interview ČT24 dnes přivítal advokáta Tomáše Sokola, který vystupuje prakticky ve všech v současnosti probíhajících velkých politických kauzách. Právě dnes se zúčastnil výslechu bývalého premiéra Petra Nečase, který vypovídal v kauze své zatčené šéfky sekretariátu Jany Nagyové, ve které Sokol hájí generála Ondreje Páleníka.

U výslechu Nečase bylo dusno. Ale to se občas stává, prozradil v ČT advokát Sokol
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Advokát Tomáš Sokol odchází od soudu

„Žalobci ničí lidem životy,“ pronesl dnes bývalý premiér Petr Nečas. Advokát  Sokol  zvolil méně kategorickou formulaci: „Já bych řekl, že vážně zasahuje do života lidí,“ uvedl na úvod televizního rozhovoru. „Důležité ale je, že tady jsou ty lidské životy ničeny zbytečně. A tento pocit já mám také,“ podpořil Nečase.

Pak přidal podrobnosti z dnešního Nečasova výslechu, jehož se účastnil jako advokát obviněného Ondreje Páleníka. Výslech prý probíhal v dusnější atmosféře, ale to se podle advokáta při výsleších občas stává. „Ve dvou případech, kdy pan premiér tvrdil, že vyšetřování vybočilo ze zákonných mezí, jej státní zástupce upozornil, že může být pokutován za maření vyšetřování, a jednou při tom zvedl palec, což pan svědek Nečas zřejmě vnímal jako nátlak, protože požádal, aby to bylo zaprotokolováno,“ popisoval advokát.

„Jeho výstup byl emociální, ale je pochopitelné, že je v tom emočně zainteresován. Běžné zvyklosti však nebyly překročeny,“ zhodnotil vystoupení Petra Nečase před vyšetřovateli. „Hájil se způsobem přiměřeným a adekvátním,“ dodal posléze.

Následoval dotaz, zda se podle něj jedná o politický proces. Takto kategorické označení advokát odmítl, ale připustil, že se může jednat o exces ze standardního chování vyšetřovatelů, který může zasáhnout do politiky. „Ale co když je to revoluce v přístupu policistů k politické korupci,“ namítla moderátorka, čímž advokáta vyděsila. „Jenom ne revoluce, a už vůbec ne policejními prostředky,“ varoval.

Pak se debata stočila na vazební stíhání jeho klienta a rovněž Kateřiny Pancové a Petra Kotta, které Sokol zastupuje v kauze Davida Ratha. „Vazba zničí život každému, pokud to není otrlý kriminálník, který je tam prakticky doma,“ poznamenal advokát. Je prý přesvědčen, že například Kott s Pancovou již nemají ve vazbě být, ale přiznal, že státní zástupci a soudci na to koukají jinak.

„Ten skutek, i kdyby se měl stát, se mi jeví jako malicherný. Měl na dobu jednoho dne nějakým způsobem, přičemž ze spisu nevíme vůbec jakým, sledovat paní Nečasovou. To by podle mého názoru stačilo s bídou na nějaký kázeňský postih,“ zhodnotil údajné provinění svého klienta, který však jeho spáchání popírá.

Očekává však, že navzdory těmto pochybnostem případ dojde až k soudu „Dneska, když státní zástupce třeba i z objektivních důvodů zastaví stíhání a jedná se tam o nějakého politika, tak se rázem ozve vlna neinformovaného odporu, že se něco zametá pod koberec, takže si to dneska nikdo netroufne,“ povzdechl si.

Závěrem ještě zodpověděl dotaz na nejnovější vývoj v kauze bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové, kterou rovněž zastupuje. „Vše svědčí, že jednala zcela bona fidae (v dobré víře- pozn. red.),“ uzavřel advokát Sokol.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…